Накратко

Правителственият портал www.government.bg се посещава от средно четири хиляди посетители дневно. За първите шест месеца са регистрирани общо 165 696 уникални влизания в държавния сайт. Посещенията по регионален принцип поставят на първо място Великобритания, следвана от Германия, Русия и Испания. Статистиката показва, че българи в общо 41 държави по света проявяват интерес към съдържанието на портала.


През 2004 г. българските граждани са изговорили 5.5 милиарда минути в мрежата на фиксирания телефонен оператор БТК. Компанията съобщи, че броят на домакинствата с телефонен пост са малко над 2.7 милиона. Телекомът предоставя услуги в 4507 населени места. Плътността на проникване на стационарни телефони е 78%.


Lufthansa възнамерява да въведе електронна идентификация за пътниците си от следващата година. Планът е всеки пасажер да удостоверява правото си за пребиваване на борда чрез пръстов отпечатък. Те ще бъдат снемани при регистрацията на гише и ще заместят досегашната идентификация чрез хартиен носител. Измененията са свързани с предстоящото въвеждане на дигитални отпечатъци за личните документи на гражданите на Европейския съюз от 2007 г.


Услугата Podcast, която представлява авторски музикални предавания, разпространявани през интернет и достъпни за притежателите на цифрови аудиоплеъри като Apple iPod, се очаква да бъде един от най-динамичните онлайн продукти през следващите пет години. Прогнозите на TDG, цитирани от БиБиСи, предвиждат, че до 2010 г. 85% от притежателите на цифрови устройства ще слушат музикални и публицистични компилации вместо конвенционално радио. От TDG смятат, че популяризирането на PodCast ще повиши също и продажбите на крайни устройства. Услугата е достъпна от миналата година, като предлаганото съдържание се произвежда както от обикновени потребители, така и от различни медийни компании като американските ABC, NBС и др.


Компаниите Motorola и Samsung, които са съответно втора и трета по продажби на мобилни телефони в света, подписаха споразумение, регулиращо спорове за авторско съдържание и софтуер при производството на телефонни апарати. Подобна договореност беше постигната от Samsung през миналата година и със Sony по отношение на патенти за базови технологии за чипове и индустриални стандарти.


Шведското правителство инкриминира със закон действието сваляне на филми, игри и музика без платени авторски права. Около 10 процента от населението на скандинавската държава обменя файлове по интернет, което ги поставя на едно от първите места в света. Преди влизането в сила на закона Швеция беше единствената европейска държава, където даунлоудът не се преследваше по никакъв начин и гражданите можеха свободно да разполагат с онлайн съдържанието, като за престъпление се считаше разпространението и т.нар. споделяне на файлове в интернет.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар