Знанието като безплатен обяд

Бъдещето на енциклопедизма се нарича Wikipedia

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Wikipedia е най-мащабният проект в областта на събирането и обработка на знанието само по себе си след създаването на френската Енциклопедия на Дени Дидро преди повече от 250 години. По брой на статиите си тя надминава енциклопедия Britannica и германския Brockhaus - еталоните на „хартиения“ енциклопедизъм. Както си му е редът, в началото на XXI век това начинание се случва в интернет, а зад неговото успешно развитие стои ентусиазмът на няколко хиляди доброволци от цял свят, публикуващи, търсещи и редактиращи съдържанието на сайта ежедневно на над 200 езика (половината от които мъртви или изкуствени като израз на ексцентричността в мрежата). Те са водени от един стремеж: създаване на свободно достъпна, безплатна и изчерпателна база данни на абсолютното знание. Всичко, което ви интересува, и всичко, за което все още не знаете, че съществува, е на един клик разстояние - това не е утопия, а достъпна реалност.

Wiki-ентусиазмът намери първото си мащабно публично изражение на конференцията Wikimania, провела се в началото на август във Франкфурт на Майн, Германия. Над 450 делегати от 50 държави отделиха един дълъг уикенд, за да обсъдят бъдещето на своя алтруистичен проект, чието развитие е пряко свързано и с бъдещето на явлението енциклопедизъм. Ще изчезнат ли издания като Britannica, Brockhaus, Larousse и т.н. и ще бъдат ли заместени от свой безплатен онлайн еквивалент? Най-точният отговор би бил: едва ли някога напълно и едва ли толкова скоро.

Свободааа...

В речта си за откриването на конференцията Джими Уелс, създателят на Wikipedia, поиска десет неща, до които според него достъпът трябва да е безплатен за всичко. Това са речниците, енциклопедиите, учебниците и училищните помагала, музикалните творби (но само на класическите композитори), репродукции на известни картини, файловите формати, географските карти, софтуерният код, изданията с телевизионната програма, както и различните онлайн услуги (търсене, поща и т.н.). Някои от исканията със сигурност предизвикват сериозно смущение в държателите на авторски права, а други изглеждат съвсем справедливи. По отношение на музиката предложението на Уелс не е за втори Napster, а по-скоро за записите с изпълнения на класическа музика например от училищни оркестри, които впоследствие да бъдат достъпни в мрежата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове