GPS: Презареждане

Първият спътник за глобално позициониране от следващо поколение вече e на орбита

Второ поколение на GPS сателити ще замени ветераните на орбита, някои от които проектирани още по времето на студената война. На 26 септември тази година беше изстрелян първият сателит от ново поколение на Global Positioning System (GPS), означен като BLOCK IIR-M. Той беше изведен в Космоса, за да започне своята служба в услуга на Пентагона. В момента на орбита „работят“ един сателит Block II и 15 спътника Block IIA, произведени от гиганта „Боинг“, както и седем Block IIR сателита, произведени от конкурентната компания „Локхийд-Мартин“. Остава да бъдат изстреляни още осем Block IIR, които ще бъдат модернизирани по стандарта на Block IIR-M. Новият сателит ще бъде първият, който ще може да излъчва втори „цивилен“ сигнал L2C, който ще се разпространява на L2 честотата (1227.6 MHz), както и военен М-код на първата GPS честота L1.

Стартът на мoдернизирания сателит

с тегло два тона и цена 75 млн. долара беше отлаган няколко пъти - първоначално обявен за декември 2004, после за 1 февруари 2005, после за 17 март, 20 май, за да се стигне до изстрелването на 26 септември от космодрума в Кейп Канаверал. Предстоят четири до шест месеца тестове на новия цивилен L2C сигнал и М-код от страна на ВВС на САЩ, като през това време ще бъдат изведени и останалите седем сателита Block IIR-M. Остава неясно кога тези сигнали (най-вече цивилният) ще бъдат достъпни за крайните потребители на GPS системата. Според говорител на Центъра за космически и ракетни системи, базиран в Лос Анджелис, Калифорния, цитиран от списание GPS World, „статусът и ползването на тези сигнали след приключването на тестовете все още се дискутира. Факт е, че ще има нужда от много повече сателити на орбита, за да осигурим оперативна поддръжка на повече от сегашните сигнали“.

За следващата 2006 г. е насрочен пускът на изцяло нов тип сателити от типа BLOCK IIF, чийто общ брой ще бъде между 12 и 19 според официални данни на Пентагона. Освен функциите на Block IIR-M новото попълнение ще има и трети цивилен сигнал на честота L5, както и по-голям „живот“ на орбита - 12 години, в сравнение с десет години за сегашните. Новите сигнали имат за цел да направят употребата на GPS-и още по-надеждна и за цивилните потребители, да се намали възможността за загуба и смущение на сигнала, което сега принципно се случва в силно застроени райони и в местности със сложен релеф. Не се коментира добавяне на допълнителни функции към цялата GPS система, но подобна цялостна модернизация би засегнала и наземните центрове за контрол и би се отразила върху GPS приемниците, ползвани от крайните потребители.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове