Биологични опасности
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Биологични опасности

Биологични опасности

Известната история и неизвестното настояще на биологичните оръжия

4119 прочитания

- Чапай, на помощ - белите хванаха Анка Картечарката.

- Спокойно, Петка - тя е нашето биологично оръжие. „Биологични патогени (бактерии, вируси, гъби и токсини извлечени от живи организми) за убиване или изваждане от строя на враговете“ - това е една доб­ра дефиниция за биологично оръжие. При модерния начин на водене на война обаче биологичните оръжия не са на мода. Заразяването на врага с вирус, причиняващ смърт след няколко дни, може само да го предизвика да се бие по-ожесточено. То може дори да доведе до неразумни действия като натискане на „ядреното копче“ или използване на друг смъртоносен вирус. От тактическа гледна точка, за да бъде използваемо, подобно оръжие трябва да е бързодействащо и да изважда от строя, без да убива. От друга страна, то може да се използва и стратегически - за предизвикване на паника сред населението, както демонстрираха „антраксните писма“ в САЩ.
Исторически погледнато, биооръжия се използват още от зората на човешкия род. Херодот (V век пр.н.е.) разказва, че скитите забърквали смес от полуразложени пепелянки и човешка кръв, която оставяли да престои в заровени съдове. После мажели остриетата на стрелите си с получената течност, която съдържала не само змийската отрова, но и бактерии на гангрена и тетанус. Скитските стрелци имали обхват от около 500 метра и можели да изстрелват 20 стрели в минута. Отровата на пепелянката е силна, а смъртността при тетануса е между 40 и 80 процента. Спартанците демонстрират друг подход - отравят кладенците с питейна вода. През XIV век пък татарите хвърлят труповете на хора, умрели от бубонна чума, през стените на обсадения град Каффа (днес Феодосия, Украйна). Четири века по-късно руснаците използват същата тактика срещу шведите. Интересен случай на биологична война с „макро“ агент/носител демонстрира Анибал. Малко известен факт е, че големият военачалник има в кариерата си и морски битки. При една от тях той заповядва хвърлянето на стомни с отровни змии на корабите на врага. Излишно е да се уточнява какъв ефект има счупването на стомните върху противниците и кой печели битката.

Първата световна война - едно ново начало

Биологично оръжие в съвременния смисъл (т.е. използване и „подобряване“ на бактерии и вируси) е използвано за пръв път от Германия през Първата световна война. Тогава немски саботьори заразяват с антракс овце в Букурещ, за които се знае, че ще бъдат изнесени за Русия. С разработки в областта ентусиазирано се заемат и Русия, САЩ и Англия. Това е един от малкото въпроси, по които се демонстрира единомислие между тоталитаризма и демокрацията. Най-интензивната програма обаче принадлежи на Япония. В техния широкомащабен изследователски проект участват 3000 учени и техници. Той се провежда в Манджурия между 1932 г. и 1942 г. от военна част 731. Поне 10 000 са жертвите на експериментите с чума, холера и дизентерия. За щастие краят на Втората световна война слага край и на тази амбициозна инициатива. Сериозен проблем при съвременния начин за водене на биовойна е, че оръжието „няма мерник“. Това става болезнено очевидно за гореспоменатите японци. През 1941 г. при опит за биоатака на града Чангте в Китай с холера са заразени и 10 000 войници от японската армия. При това положение през 1972 г. се сключва конвенция, предвиждаща пълно унищожаване на биологичните оръжия. Документът е ратифициран и от СССР, САЩ и Англия. Оттук нататък обаче СССР всъщност увеличават в пъти мощностите, отделяни за изследване и синтез на биологични оръжия. Техните разработки са основно на базата на чума, антракс и вариола. Това се прави под маската на цивилната фармацевтична компания „Биопрепарат“. Ако и САЩ са продължили разработките по нападателни биооръжия, те поне са се прикрили по-добре. Впрочем това е твърде вероятно като се има предвид, че през 2001 г. администрацията на Буш отказа да подпише протокол, позволяващ провеждането на инспекции. Оправданието на Щатите е, че това би накърнило интересите на биотехнологичната индустрия. САЩ е и единствената страна, за която е известно, че е провеждала широкомащабни експерименти върху собственото си население. Армията признава, че между 1949 и 1969 са проведени 239 опита, при които нищо неподозиращи хора са излагани на различни безвредни микроорганизми*. По-известни случаи са изпускането на бактерия във вентилацията на Пентагона и разпръскването на друг микроорганизъм над Сан Франциско. Безвредността всъщност е под въпрос - в Сан Франциско един човек умира, а още няколко са приети в болница. Любимият полигон за подобни експерименти явно е метрото на Ню Йорк, където няколко пъти са разпръсквани химически и биоагенти. Целта е да се провери как ще се разпространяват химикалите при евентуална терористична атака. Последният такъв случай е от юни тази година, когато създаденият през 2002 г. Департамент за национална сигурност използва нетоксичен газ.

В областта естествено има и българска следа. Георги Марков е убит с растителен биоагент, наречен рицин. С това се оказваме първопроходци в областта на държавно подкрепения биотероризъм. За по-съвременните проекти в областта на биооръжията е трудно да се говори. Причината - откакто те са забранени, само хора с цифри в името си (например 007) знаят колко и какви разработки има по лабораториите из целия свят. С напредъка на генното инженерство сигурно не е необходимо и да се започва от вече съществуващи болести. При началните разработки обаче това е било необходимо. В долните карета са визитките на по-известните разработвани щамове.

Други кандидати

В пространството витаят много параноични теории, според които HIV е изкуствено създаден вирус, чиято цел е да покоси определени групи хора - хомосексуалистите и африканците например. Ако това е така (вероятно не е), той е доста неефективно оръжие. Първо, както и цигарите, убива бавно. Човек спокойно може да живее десетилетия наред като негов носител. Що се отнася до другите венерически болести, те са венерически именно защото са толкова слабо заразни, че се налага твърде интимен контакт, за да се прихванат. Възможно е обаче те да се разработват като стратегическо оръжие - например за да водят до стерилитет у врага. Сред другите възможни кандидати за биооръжия са ботулизмът, туларемията и различните хеморагични трески (трески с голяма кръвозагуба). Добри за разработване са бесът (100 процента смъртност при нелекуваните случаи), бруцелозата, холерата и хепатитът. Най-модният вариант е ебола. Тя обаче е неудобна, защото е силно заразна и трудно се борави с щама. Високата смъртност обаче явно не е попречила на сектантите, които пуснаха зарин в токийското метро преди няколко години, да направят опит да си набавят Ебола и да повторят упражнението. За щастие посещението им в Африка с тази цел се оказало неуспешно. Трудно е да се прогнозира колко катастрофичен ефект би имала заразата в гъсто населената Япония.

Всъщност убиващите биологични оръжия не са за използване. Те са по-скоро за показване на мускули. Действат бавно, а и рискът от мутации и заразяване на „нашите“ е твърде голям. За щастие. Е, генното инженерство може би е способно да оправи тези „дефекти“, но е скъпо и могат да си го позволят само големи държави, които по презумпция имат разумни ръководители. Терористите пък могат да използват само съществуващи болести, срещу които има противодействие. Спете спокойно, деца.

*Според професор Леонард Коул - експерт по био- и химически тероризъм от университета в Ню Джърси

Черната смърт (Yersinia pestis) изтребва толкова много хора, че името става нарицателно за епидемиите с висока смъртност. Към средата на XIV век тя избива 25 от общо 40-те милиона души, живели в Европа по онова време. Всъщност болестта идва от Китай, където също взима много жертви.
Чумата е бактериална инфекция, което предполага, че не е много перспективна като оръжие - все пак има много разработени антибиотици. Особено полезни срещу нея са стрептомицинът и тетрациклинът. Всичко обаче зависи от това дали лечението е започнато навреме. Самата болест „оригинално“ протича по три начина. За бубонния вариант смъртността е 50-75 процента, докато за септичната и белодробната смъртността е 100 процента. При евентуална епидемия днес смъртността ще е по-ниска от тази в средновековна Европа, но все пак много голяма. Освен високата смъртност чумата е и много заразна - и една бактерия е достатъчна. Това, което съветските учени опитват, е да я направят резистентна на антибиотици. Не се знае дали успяват да постигнат успех в тази насока.

Вариолата е вирус с богата история. Жертвите до началото на XVIII век се оценяват на над 100 милиона души. Едрата шарка е бичът на индианците. Тя е това, което разбива империите на инките и ацтеките. За Кортес и Писаро остава само да се справят с малобройните оцелели след нея. Подобен е ефектът при северноамериканските индианци, на които през 1763 г. англичаните нарочно подаряват одеяла, принадлежали на умрели от вариола хора от Форт Пит.
От 1977 г. насам по инициатива и с дейното участие на СССР едрата шарка е изтрита от лицето на земята. В началото на операцията през 1958 г. от вариола умират над 2 милиона души годишно. Впоследствие се оказва, че идеята на висшето ръководство на СССР всъщност е била, че след унищожаването на щама никой няма да има имунитет. Така шарката става „най-мощното и ефективно оръжие за отнемане на човешки живот, създавано някога“. В момента вирусът би трябвало да се пази само в две лаборатории - в САЩ и Русия. Почти сигурно е обаче, че тайно го притежават още поне няколко държави и частни лица.

Бактерията Bacillus anthracis присъства във всяка програма за разработване на биологично оръжие. Много удобна за целта, защото образува устойчиви спори, запазващи заразността си няколко десетки години. При „естествено“ заразяване болестта в 98 процента от случаите се развива в кожния си вариант, познат от народното творчество под името синя пъпка. За оръжейни цели се използва втори вариант на протичане - белодробният (мно-о-ого смъртоносен) поради факта, че спорите могат да се разпръснат във въздуха. Това трябва да стане нощем, иначе слънцето ги унищожава. Сто килограма спори, разпръснати от малък самолет върху голям град, ще доведат до смъртта на един до три милиона души по сценариите на различни учени. Дискусионен е въпросът за използването на нацисткия метод - т.е. заразени храни с цел предизвикване на чревното протичане на болестта (вариант трети на протичане - също смъртоносен).
Антраксът вероятно е най-често използваният биоагент в последния век. Най-пресният пример за това е истерията с писмата отпреди три-четири години.

Един от фаворитите за титлата „най-голям убиец в историята на човечеството“. Вирусна инфекция. От 1580 г. насам има регистрирани 31 глобални епидемии. Само Испанският грип от 1918-1920 г. избива между 20 и 50 милиона души, а според някои оценки и 100 милиона. Процентът на смъртност не е много висок, но заразността е страховита. Това се дължи на факта, че вирусът лесно мутира и става неразпознаваем за имунната система. В момента има три различни семейства грипни вируси, а именно А, B и C. Епидемии се предизвикват от A и B, но пандемиите са „специалитет“ на А вирусите. В повечето случаи грипът убива индиректно - отслабва организма и пневмонията например свършва своето.
Разработките, използващи за основа този вирус, са проблематични. Неудобството е, че той много лесно мутира и затова няма гаранции, че и разработчиците ще оцелеят, ако разработят по-смъртоносни варианти.

- Чапай, на помощ - белите хванаха Анка Картечарката.

- Спокойно, Петка - тя е нашето биологично оръжие.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    girl avatar :-|
    Irina

    И наскоро излезе мимоходом някаква новина за изтървани вируси от американска лаборатория.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK