Чист планински въздух

Какво се случва с организма ни на голяма надморска височина

Може би сте засичали някога кадри от филм, който разказва за хималайска експедиция. Вероятно ви е направила впечатление скоростта, с която алпинистите се изкачват по склоновете на върха, който желаят да достигнат. Колкото по-голяма височина достигат, толкова по-трудно става придвижването им. Принудени са да спират за почивка на всеки десет крачки. Състоянието, в което се намират тези алпинисти, се нарича хипоксия или кислороден глад. То се дължи на намаленото количество кислород, което тялото им получава.

Въздух под налягане

Както може би вече сте научили в основното училище, над главите ни има един слой въздух, по-известен като атмосфера. Въп­реки заблудата, че въпрос­ният слой не тежи нищо, той всъщност оказва натиск, който се нарича атмосферно налягане. Колкото по-гъст е въздушният слой, толкова по-голям е натискът, който атмосферата упражнява. Когато се изкачваме на по-голяма надморска височина, ние оставяме една част от атмосферата под нас. Поради тази причина атмосферното налягане спада, а заедно с него намалява и концентрацията на газове и плътността на въздуха.

Плътността на въздуха има двойствен ефект върху организма ни. От една страна, тялото ни може по-лесно да се придвижва в пространството, защото има по-малко съпротивление. Но от друга, това води и до намаляване на способността на организма ни да използва кислорода (О2).

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар