С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
17 дек 2005, 0:00, 9213 прочитания

Сняг по поръчка

Как зимните курорти произвеждат изкуствено покритие за пистите си

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Пробвали ли сте да карате ски (или борд) върху камъни, кал, растителност или асфалт? Не е много забавно. Още по-малко ако ските са ваша собственост. За съжаление в подобна неловка ситуация може да попаднете всяка безснежна зима. Но не и ако собствениците на ски курорта, в който сте решили да отидете, са екипирали пистите с машини за произвеждане на сняг.
По данни на Techno
Alpin - най-голямата компания в областта на снегопроизводството, цитирани от Economist, близо 98% от ски курортите в Западна Европа са оборудвани с подобни съоръжения. В България такива машини вече има почти на всички популярни за каране места - Банско, Витоша, Боровец и Пампорово. Как точно обаче функционират те?
Обяснено по най-простия начин, естественият сняг се образува, когато водните пари в облаците кондензират. Това обикновено се случва, когато температурата е под 0 градуса. Принципът е идентичен и при „фабричния“ сняг. Малки водни капчици се разпръскват във въздуха, замръзват и се превръщат в снежинки, преди да стигнат до земята.
Разликата между естествения и „изкуствения“ (не много точно понятие) сняк е в структурата на снежните кристали. Натуралните са симетрични и имат шест малки разклонения. Снежните кристали, които са произведени от някое съоръжение, нямат подобни разклонения. Те са с шестоъгълна форма, имат компактна и плътна структура и съдържат значително по-малко количество въздух. Натрупаният сняг от „произведени“ снежни кристали е много по-твърд и издръжлив от естествения. Съществуват две различни системи - тези, които използват вода и сгъстен въздух, и тези, които са снабдени с перка, за да разпръскват водата.

Въздух под налягане

Първите съоръжения за произвеждане на сняг, които са се появили на пазара (и все още са най-разпространени), са тези, които използват сгъстен въздух. При тях водата излиза под високо налягане от малки дюзи. Тя бива изтласквана от сгъстен въздух. Процесът е двояк - въздухът хем я разбива, хем след това изстрелва получените малки капчици нависоко. Така им се дава възможност да се изстудят, замръзнат и впоследствие да зарадват народонаселението, като паднат на земята във вид на снежинки.
Както бихте могли да се досетите, този тип устройства имат нужда от два ресурса, за да функционират - вода и сгъстен въздух. Те достигат до самото съоръжение посредством специални маркучи. Един компресор е достатъчен за осигуряването на сгъстен въздух за няколко съоръжения. Влажността на въздуха е от пряко значение за това дали ще вали сняг или не. Когато въздухът е сух, сняг може да се образува дори и когато температурата е над нулата, и обратното - когато влажността е по-голяма, ниската температура не гарантира формирането на снежинки.
Това, което е решаващо за успешното произвеждане на сняг по този начин, е съотношението на количествата вода и въздух. То определя колко мокър или колко сух ще бъде направеният сняг или дали въобще той ще има време да замръзне, преди да стигне до земята. Каква точно ще е тази пропорция зависи от температурата и влажността на въздуха в конкретния момент. Тези параметри варират през денонощието и в зависимост от надморската височина, на която е разположено съоръжението. Поради тази причина всяко устройство за произвеждане на сняг от този тип трябва да бъде постоянно и индивидуално настройвано.

Оръдие за сняг

Алтернатива на устройствата, които използват сгъстен въздух, са т.нар снежни оръдия. При тях водата бива изстрелвана посредством множество малки дюзи, разположени върху огромна метална перка. Последната от своя страна ги разпръсква във въздуха, където те замръзват и се трансформират в снежни кристали.
Основното предимство на този тип устройства е, че са способни да произведат почти двойно по-голямо количество сняг от съоръженията, които използват сгъстен въздух и вода. За 12 часа едно снежно оръдие може да покрие (при температура от -12 градуса и влажност около 60%) близо 5 декара с 30 сантиметра сняг. При такъв режим на работа са необходими около 1500 литра вода на минута. Освен това снежните оръдия са по-тихи и не се нуждаят от компресор.
Слабостта на този тип устройства е, че снегът, който те произвеждат, е много по-мокър и тежък. Друг недостатък на снежните оръдия е това, че са неудобни за транспортиране, т.е. затруднено е разпределянето на снега по цялата дължина на пистата. Това обикновено се решава по два начина. При първия оръдието се качва на превозно средство (ратрак) и се премества през определен период от време. При втория съоръжението е фиксирано на едно място (в горната част на пистата), а купчината сняг, която се образува, се избутва и разпределя посредством машините за обработване на пистите (по този начин се процедира на пистата „Витошко лале“). Средната цена на едно оръдие за сняг е около 8000 евро.
По-модерните съоръжения за произвеждане на сняг все по-често са екипирани с хардуер, който позволява дистанционно командване. Така всички машини за сняг в един курорт са свързани в мрежа и се управляват централизирано.

Снежен допинг

Когато температурата на въздуха не е достатъчно ниска (над -5 градуса), производителите на сняг прибягват до употребата на помощни средства. Това най-често са вещества, които се прибавят към водата с цел да бъде улеснен процесът на образуване на снежни кристали. За целта могат да се използват сребърен йодид, каолин, сапун, както дори някои видове лишеи и плесен. От 1990 г. насам американската компания York Snow започва произвеждането на една добавка, която впоследствие става най-популярният подобен продукт - Snomax. Тя е съставена от протеин, който е извлечен от бактерията Pseudomonas syringae. Изследване от 1970 г. показва, че въпросният микроорганизъм, който се среща в тревните растения и дърветата, допринася за образуването на лед по растителните видове. След като бъде добавена към водата, Snomax играе ролята на „кондензационен център“ за капчиците. Друг често използван продукт е Drift, но поради синтетичния си произход има и много противници.

Бяла сметкоразписка

Според френски специалисти в областта, работната ръка е най-скъпото перо в процеса на снегопроизвеждане. На второ място е електричеството, което е необходимо за захранването на компресорите (много малко курорти използват дизелови компресори, за да произвеждат сгъстен въздух) или съответно перките на снежните оръдия. На трето място идват разходите за вода. В по-големите курорти в Алпите водата се черпи от изкуствени езера, които са разположени около пистите. Въпросните водни басейни се захранват по естествен път от водата, която се образува при разтапянето на „направения“ сняг.
Произвеждането на сняг от курортите много често предизвиква гнева на природозащитниците. Причините са много: изразходването на природните ресурси (вода), замърсяването, причинено от машинното масло, което попада в маркучите за сгъстен въздух, повишената консумация на електроенергия, нарушаването на ландшафта при изграждането на системите за произвеждане на сняг. Въпреки това ваканционните селища продължават да инсталират подобни съоръжения. В началото на лятото управата на френския курорт Tignes дори взе решение да започне изграждането на снежни оръдия върху известния ледник La Grand Motte, но след множеството протести прекрати намеренията си.
Съоръженията за произвеждане на сняг обаче не са решение на последиците от глобалното затопляне. Тяхната функция е да произвеждат сняг в сухите зимни дни, а не през горещите летни такива. Причината за все по-явното им навлизане (до този момент те са масово явление единствено в планините в Западна Европа, но не и в САЩ) е по-скоро обяснена с амбициите на зимните курорти да предоставят оптимални условия за клиентите си, удължавайки ски сезона.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

13 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:


 • Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
 • Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред региона и България
 • Най-важните сделки за годината и какво стои зад тях
 • Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2019
 • Защо за МСП е важно да са публични компании и каква подкрепа има за това
 • Нови инициативи в сектора за инвестиции с рисков капитал

Повече подробности на capital.bg/conference

Прочетете и това

Мисли ratioнално Мисли ratioнално

На 10 ноември предстои деветото издание на конференцията за популярна наука Ratio

8 ное 2018, 2363 прочитания

Дигитални модели Дигитални модели

Кои са новите технологични иновации от тази седмица

26 окт 2018, 2636 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: ИКТ »

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Технологии и наука" Затваряне
Незаконно и вредно

Борбата на държавата с интернет престъпленията стига до абсурд

Догодина - нов главен прокурор и 10 млрд. лв.

Който управлява през 2019 г., ще участва в избора на заместник на Цацаров и разпределянето на скъпи поръчки

Проверките на банките: Отново под стрес

Влизането на България в единния европейски надзор ще мине през проверка от ЕЦБ на шест български банки

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Звезда и половина

Историкът Уилям Юинг за ретроспективата на легендарния фотограф Арнолд Нюман в София

20 въпроса: Мария Касимова

Най-новата й книга - "Балканска рапсодия" (изд. "Колибри"), излезе тази есен

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 17.11.2018 Прочетете