Милиард евро за Galileo

Първият изстрелян сателит от европейската система за позициониране изпрати първите си сигнали към Земята

„Днес е велик ден за европейската навигация“, би могъл да възкликне някой еврочиновник, след като на 19 януари в Берлин беше подписан договор между Европейската космическа агенция (ESA) и консорциума Galileo Industries, обединяващ повече от сто компании, ангажирани в развитието на системата за глобално позициониране Galileo, отговор на американската GPS. Договорът е на стойност 950 млн. евро, а сред компаниите, ангажирани в проекта, са „Алкател“, „Аления спейс“, EADS и Thales. Това е третата добра новина за навигационната система Galileo, след като на 28 декември миналата година първият сателит от общо 30 планирани беше изведен на околоземна орбита на височина 23 260 км над земната повърхност. На 12 януари същият сателит, GIOVE-A, излъчи от орбита сигнал, успешно прехванат от центровете за наземен контрол на ESA в Белгия и наземните станции в Англия, Бангалор (Индия) и Куала Лумпур (Малайзия). До 2008 г.

Цялото съзвездие от комуникационни спътници

трябва да е „на небето“ и Galileo да бъде в оперативна готовност, а скоро след това - да бъде „предаден за търговска експлоатация“ на потребителите и инвеститорите си. Това ще бъде първата разработена изцяло предназначена за цивилни нужди глобална навигационна система за разлика от американската Global Positioning System (GPS) и руската ГЛОНАСС, разработени и поддържани от военните. Цената на Galileo се очаква да достигне 3.8 млрд. евро в момента, когато всички сателити са на орбита. Аналогичната американска система положи основите на огромен бизнес сектор, основан върху услугите на сателитната навигация, но все така си остава собственост на Пентагона, който дори има специален сигнал, предназначен само за военните GPS приемници. Този факт прави всички останали потребители по света малко несигурни дали в даден момент САЩ няма да преус­тановят цивилния сигнал изцяло или частично, макар че досега са се отнасяли отговорно към факта, че огромен брой хора разчитат на GPS всекидневно. Един от основните мотиви на Европейския съюз за развиване на собствена система позициониране, различна от тази на САЩ, е именно да има алтернатива, която да е разработена и ориентирана главно към частния и публичния сектор, както е посочено в сайта на ЕSA (www.esa.int). Друга причина е и огромното разрастване на потребителската база, която се интересува от тези услуги. Очаква се тя да формира

Приходи от 275 млрд. евро

продажби на три милиарда приемника годишно към 2020 г. и да създаде в Европа повече от 150 хиляди работни места за висококвалифицирани специалисти. Страни извън ЕС, които са участници в проекта, са Китай (финансира начинанието с близо 250 млн. евро чрез държавната компания China Galileo Industries), Индия, Израел, Украйна и Южна Корея. Споразумението за присъединяване с последната беше подписано на 13 януари тази година и Европейската комисия изразява специално задоволство от включването на „четвъртата икономическа сила в Азия, страна със забележителен технологичен потенциал“, се казва в съобщението, разпространено от световните агенции. Въпреки че е конкурентна на GPS, Европейският съюз преговаря със САЩ за общи стандарти, за да е възможно потребителите да ползват сигнали от двете системи с един приемник. Засега САЩ се държат ревниво по отношение на европейския проект и са особено подозрителни към възможността де факто

Китай да заобиколи монопола

им в сателитната навигация чрез участието си в Galileo. Макар и разработена за цивилни нужди, тази система има своите военни аспекти и използването и в интерес на сигурността е планирано и от ЕС. Фактът, че китайското правителство също ще ползва сигнала за военни нужди, едва ли се подлага на съмнение.

Засега е планирано да има две нива на „точност“ на сигнала на Galileo - базово и специално, като ползвателите на второто вероятно ще плащат абонаментна такса. Така с договор за инвестиция на близо милиард евро и все повече клиенти, които все по-често „търсят“ сателитен сигнал, бъдещето на Galileo изглежда звездно.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал