Радиоизотопите не се препоръчват за домашна употреба
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Радиоизотопите не се препоръчват за домашна употреба

МЗ - облъчването е вредно за вашето здраве

Радиоизотопите не се препоръчват за домашна употреба

Здравето на човека е изложено на неподозирани рискове

Петър ГАВРИЛОВ
14569 прочитания

МЗ - облъчването е вредно за вашето здраве

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Какво е това радиоизотоп и става ли за ядене? Отговорът винаги може да е различен, зависи от вида му и от неговото количество. Принципно в природата не се срещат радиоизотопи, така и вероятността да ги изядете е доста ограничена.

Поради различни човешки дейности и глобалното замърсяване въпросните производни на Менделеевата таблица вече са разпространени в опасни за хората величини. Така шансът да се разболеете от някаква болест, причините за която се крият десетилетия назад и трудно могат да бъдат видени в околната среда, вече не е пренебрежимо малък.

Много от химичните елементи (тези в таблицата на Менделеев) имат различен брой производни, наречени изотопи. Производните на един и същ елемент имат един и същ брой протони в атомите си (атомно число), но различна маса, която е в пряка зависимост от различния брой неутрони. В атом, който се намира в неутрално състояние, броят на електроните също съответства на атомното число и броя на протоните. Този атом е стабилен. Атомната маса е сумата от протоните и неутроните. В природата съществуват 82 стабилни химични елемента и около 275 стабилни техни изотопа. Когато определена комбинация от неутрони и протони, която не съществува в естествено състояние, се създаде в лабораторни условия, такъв атом е нестабилен и се нарича радиоактивен изотоп. Съкратено - радиоизотоп или радионуклеид. Те имат

Естествен „стремеж“

да се превърнат в стабилни и в този процес отделят познатата на всички ни радиация. Това става под формата на алфа- или бета-частици (позитрони). Този процес може да е съпроводен с радиационни емисии от електромагнитна енергия, познати като гама-лъчи. Освен това има и отделяне на рентгенови лъчи (с по-малка интензивност), космически лъчи и неутрони. Общо са познати около 1800 радиоизотопа. Числото в името на всеки един от тях обозначава сумата от броя на протоните и неутроните в ядрото. Общо около 200 радионуклеида се ползват редовно в различни човешки дейности и повечето се произвеждат изкуствено.

Най-разпространеният метод за производството на радиоизотопи е с активация на неутроните в ядрен реактор. Това става както чрез „хващане“ на неутрони от ядрото на атома, което води до свръхналичието им, така и посредством друга технология, в която в ядрото се постига свръхналичие на протони. Това води до образуването на тези радионуклеиди, които за определен период (наречен период на полуразпад) губят половината от радиационното си излъчване. Периодът на полуразпад на различните радиоизо­топи може да варира от няколко часа до години.

За радиационното облъчване на човека имат значение най-вече калий-40 и елементите от веригите на разпад на уран-238 и торий-232. Облъчването на човека с радиация може да стане чрез външен източник или от проникнали в организма източници на лъчение - чрез храна, вода и въздух. Облъчването с радиация в големи дози (количеството за всеки организъм зависи от възрастта и общото му състояние) води до развиване на така наречената

Лъчева болест

която има няколко степени и форми на развитие и като цяло е с летален изход. Най-разпространените (и познати) радиоизотопи след ядрен взрив или авария в АЕЦ са йод-131, стронций-90 и цезий-137. Периодът на полуразпад на йод-131 е само 8 дни, което практически значи, че след няколко месеца активността му намалява повече от сто пъти. Той атакува щитовидната жлеза. Цезий-137 е с период на полуразпад 30 години и свободно циркулира в целия организъм, облъчвайки еднакво всички тъкани и органи. Най-опасен е стронций-90, чийто период на полуразпад е 28 години и прониква в различни продукти от растителен и животински произход, натрупва се в костите, а оттам облъчва костния мозък и причинява рак. „Конкурира“ се с калция и по тази причина заразените със стронций-90 райони се пръскат с гасена вар.

Радионуклеотиди в медицината*:Стронций-89 (50 дни), самарий-153 (47 часа), рений-186 (3.8 дни) сеизползват за облекчаване на болките при рак на костите.

Технеций-99участва в около 80% от всички случаи на използване на радионуклеиди вмедицината. Има няколко много „ценни“ от гледна точка на медицинатакачества - кратък период на полуразпад (6 часа), което е достатъчнодълго, за да се изследват метаболични процеси в организма, и достатъчнократко, за да не е прекалено висока радиационната доза за пациента.Причинява малко излъчване на гама-лъчи. „Произвежда“ се в генератор отдруг изотоп - молибден-99. Използва се и рубидий-82.

Талий-201 хлорид итехнеций-99 се използват за изследване на заболявания на коронарнатаартерия.

При някои медицински случаи (ракови заболявания най-често) енай-добре увредени клетки и тъкани да бъдат отстранени и унищожени.Това става по същия начин, по който радиоизотопите се използват задиагностика - или с вещество, което следва нормален биологичен път, илис радиоактивен елемент, който е в състав с друго вещество. В повечетослучаи бета-лъчите са тези, които унищожават увредените клетки - товасе нарича радиотерапия. радиотерапията много активно се използватизотопът лутеций-177 (6.7 дни), както и итрий-90, който се използва залечение на ракови заболявания. Йод-131 (8 дни) се използва за лечениена щитовидната жлеза и различни нейни заболявания. С фосфор-32 селекуват заболявания на костния мозък.

Нова и все още считана заекспериментална процедура използва бор-10, който се концентрира втуморните образувания, които после биват „бомбардирани“ с неутрони и сеунищожават. За терапия с алфа-частици се ползва актиний-225.

Хром-51(28 дни) - използван за „маркиране“ на червени кръвни телца.

Кобалт-60(10.5 месеца) - използван за външна радиотерапия.

Мед-64 (13 часа) -използван за изучаване и изследване на генетични заболявания.

Диспрозий-165 (2 часа) - използван при лечение на артрит.

Ербий-169(9.4 дни) - използван за лечение на артрит и намаляване на болката отнего.

Холмий-166 (26 часа) - използван за диагноза и лечение на туморина черния дроб.

Йод-125 (60 дни) - предназначен за терапията на рак напростата и мозъка. Използван много и при радиоимунни тестове за наличиена хормони в малки количества.

Иридий-192 (74 дни) - използван завътрешно третиране на ракови образувания.

Желязо-59 (46 дни) -използван при анализи на метаболизма на желязо в далака.

По данни на Uranium Information Centre, Мелбърн, Австралия

*В скоби е отбелязан периодът на полуразпад.

Какво е това радиоизотоп и става ли за ядене? Отговорът винаги може да е различен, зависи от вида му и от неговото количество. Принципно в природата не се срещат радиоизотопи, така и вероятността да ги изядете е доста ограничена.

Поради различни човешки дейности и глобалното замърсяване въпросните производни на Менделеевата таблица вече са разпространени в опасни за хората величини. Така шансът да се разболеете от някаква болест, причините за която се крият десетилетия назад и трудно могат да бъдат видени в околната среда, вече не е пренебрежимо малък.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK