Говорете повече!
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Говорете повече!

Говорете повече!

Състезанието между БТК и алтернативните телекоми вече носи ползи и за крайния потребител

910 прочитания

Какво ще донесе 2006 г. на българските пот­ребители на телекомуникационни услуги?

По всяка вероятност те ще получат възможност да водят междуградски и международни разговори на по-ниски цени. Те ще имат и избор обажданията им от стационарен към мобилен телефон да преминават през алтернативен оператор и съответно да им струват по-малко.

Очакваните промени са резултат от новия вариант на типово предложение за свързване между мрежата на БТК и тези на останалите телекомуникационни оператори. Това е документът, с който се определят техническите и финансовите условия, при които бившият монополист обменя трафик с конкурентите си.

Всяка година БТК изготвя нов вариант на предложението, а далекосъобщителният регулатор го одоб­рява, като евентуално нанася корекции в него.

Основен момент в типовото предложение, от който телекомите без изключение се интересуват, са цените. Голяма част от цените на алтернативните оператори зависи директно от договора, който са сключили с БТК. В това число влизат например тарифите за обаждане от друга мрежа към тази на бившия монополист. Не по-малко важно - засегнати са и цените на услугите, които другите оператори могат да предлагат на абонатите на БТК (междуградски и международни обаждания).

Алтернативните оператори имат основания да са доволни от новите цени. В задължителните си указания КРС ги намалява забележимо в сравнение с тези, по които се работи в момента. Крайните клиенти вероятно ще усетят това в намаляването на цените за междуградски и международни обаждания при селекция. Селекцията е услуга, с която хората с традиционен телефонен пост могат да избират кой да обслужва отделно тяхно обаждане. Тя вече се предоставя от няколко компании и се използва предимно за водене на по-евтини международни разговори. В момента тя не дава голямо спестяване при междуградските разговори. С новите тарифи от типовото предложение обаче селекцията би позволила на конкурентни компании да предложат разговори от един към друг град на цени, по-изгодни от тези на БТК. Разбира се, при положение че бившият монополист запази сегашните си тарифи. В началото на изминалата седмица обаче големият телеком внесе за одобрение в Комисията по регулиране на съобщенията нова ценова политика. С нея се променя тарифирането на междуградските разговори, а цените на международните падат с 20%. Според алтернативните телекоми тези промени ще нулират ефекта от по-ниските цени в типовото предложение. Димитър Радев, маркетинг директор на „Кейбълтел“, заявява: „Това е дъмпингова ценова политика. Ако се наложи, ще сезираме Комисията за защита на конкуренцията.“ Сдружението на операторите СЕК (Сдружение за електронни комуникации) вече е поискало среща с далекосъобщителния регулатор за обсъждане на въпроса.

КРС от своя стана обяснява, че е възможно предложените от БТК цени да се коригират леко, но повече би било в ущърб на крайния потребител. „Няма да вдигнем цените само за да има по-голям марж за другите оператори. По-скоро е възможно да бъдат свалени цените на едро. Ако БТК може да докаже разходоориентираност за новите цени, които предлага, вероятно тя може да издържи и по-ниски цени на едро“, казва Петър Рендов, член на комисията.

Разбираемо БТК има съображения срещу задължителните указания, дадени от регулатора за типовото предложение. Според нея например с коригираните тарифи мобилните оператори ще получат възможност да терминират трафик към нейната мрежа на прекалено нис­ки цени. „Предложената цена е 6 ст. на минута в силен и 5.3 ст. в слаб трафик. За сравнение - цената, която БТК плаща на „Мобилтел“ и „Глобул“, остава 38.1 ст. на минута в силен и 36.6 ст. в слаб трафик“, обясняват от компанията. Тя планира да обжалва промените, нанесени от КРС в типовото предложение. Документът обаче е с предварително изпълнение, така че междувременно ще влезе в сила.

Възможността абонатите на БТК да правят избор на оператор, когато се обаждат до мобилни мрежи, се появява за пръв път в новото типово предложение. Този пазар е важен за конкурентните оператори и те ще опитат да стъпят на него, като предложат по-изгодни условия от тези на бившия монополист. При все това „не бива да се създават прекалено големи очаквания за този пазар. Самите мобилни оператори са ревниви към този трафик и ще се опитат да го държат във високи ценови рамки“, казва Димитър Радев.

Според указанията на КРС, операторите трябва да се споразумеят и да преподпишат договорите си с БТК до 12 май тази година. Кога ще влязат в сила новите цени и новите услуги обаче все още не е ясно.

Какво ще донесе 2006 г. на българските пот­ребители на телекомуникационни услуги?

По всяка вероятност те ще получат възможност да водят междуградски и международни разговори на по-ниски цени. Те ще имат и избор обажданията им от стационарен към мобилен телефон да преминават през алтернативен оператор и съответно да им струват по-малко.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK