Новият брой: Пътят към Европа
Close

Лов на е-вещици? МВР отрича...

За един ден ГДБОП арестува и освободи двамата най-големи онлайн пирати в България

Двамата администратори на аrena.bg бяха пуснати срещу гаранция от 10 хиляди лева
Двамата администратори на аrena.bg бяха пуснати срещу гаранция от 10 хиляди лева
Двамата администратори на аrena.bg бяха пуснати срещу гаранция от 10 хиляди лева    ©  STEFAN KLEIN
Двамата администратори на аrena.bg бяха пуснати срещу гаранция от 10 хиляди лева    ©  STEFAN KLEIN

В петък, 26 май, късно вечерта служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) щурмуват домовете на Елиан Гешов и Тодор Цветков, известни в интернет повече под прякорите Payforfree и Csdemo.

Двамата са администратори в торент-тракера arenabg.com, който преди по-малко от месец отново понесе „загуби в жива сила и техника“, след като трима други потребители с ранг модератор също бяха арестувани, а компютрите им бяха прибрани като веществени доказателства.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  zazabg

  Относно арестуваните не може да се твърди, че те са качили това съдържание. Разполагайки с име и парола дъстъп до тракера може да има от няколко места едновременно. Преди време го ограничиха, заради платените акаунти, но за акаунти като csdemo най-вероятно не е имало такова ограничение. Този акаунт (не човек, а акаунт) както се казва се е ползвал от различни хора. Така не изглеждат космически цифрите за ъплоуд, скорост на интернет, цена на интернет и т.н. В последните няколко месеца съм забелязал, че може да се работи от 2 места едновременно - защо да не може тези места да са 20 на група ъплоудери, които работят зад един акаунт.
  По същия начин стои и въпросът с Payforfree след задържането му във форума бяха пускани коментари, които си личеше, че са от различни хора - някои бяха частично наясно със случая, други казваха да почакаме и давидим арестувания какво ще кажа, накрая и арестувания писа...
  Прочетете отново съобщението на гешов, копиръл съм го дори във форума на в. Дневник. В него се казва, че са му отнети компютрите и се радва, че поне този на синът му не е бил отнет, на който детето си е рисувало. Обяснява се как му е отнет дори приемникът за телевизия, че не е имал включена програма за обмен на файлове в нета и т.н. Погледнете го пак!!!
  Можете погледнете и снимките от пресцентъра на МВР, в които се показва работещия компютър по време на обиска и ... ясно се виждат иззетите паспорти, огнестрелни оръжия, а дори и козметика!?!?!? В някои медии бяха закръглили оръжията, за да наблегнат на престъплението - да сигурно тези хора са убийци и файлшификатори на паспорти.
  Към всички части на сайта винаги е имало и свободен достъп.

  Коментар: Голяма част от нещата в каталозите е трудно да се определи до каква степен са справедливи исканията им за авторски права и наподобяват казуса на в. Труд и bezmonitor.com. В случая в.Труд държи правата над определени произведения и забранява разпространяването им в удобна за слепите форма, въпреки че не прави и няма да направи нищо за да могат ограничен брой хора да ги ползват.
  В случая се искат пари за произведения, които не са издавани на българския пазар (филми, музика, игри и в голяма степен порнографията, която е най-популярното нещо на сайта (за съжаление). Много от тези произведения са преведени от ограничения брой потребители за лично ползване (в рамките на страната).
  Тук се получава уникален казус, в който търсят начин да подведът хора под отговорност за притежание на неща, които не се продават и които човек не може да си купи по нормален път.
  Без значение на какъв сървър са били, произведенията от каталозите днес ми липсват, по простата причина, че голяма част от нещата, които са качени там не могат да се намерят в България - каквато и цена да се заплати. Ако отидете във видеотеката и кажете, че си търсите филм на Хичкок - такова нещо не е издавано в България! А ако търсите филм издаден преди 10 години... а ако са 20? Най-вероятно развитието ще наподобява това на www.mp3-bg.com и ще се направи официален платен достъп до тези ресурси.
  Какво обаче правим с игрите? И пиратството им, както и със софтуерните програми? Преди 6 години играех на игри и се искаше от най-големите списания, инициативни комитети и т.н. да бъдат направени Български версии на игрите, които да се продават на български език. Това е възможно при налагането на естественото ограничение - единствено български език, което ги прави непродаваеми. За да се разшири пазара се включват и съседни страни с икономическо състояние подобно на нашето. (примерно румънски, сръбски и т.н. и се прави издание за югоизточна европа)
  В тази насока не е направено нещо съществено. Обявяват българите за пирати, но кое българче може да даде 100лв за игра при минимална РЗ преди време под тази сума? Дори и днес това е непосилно. Добре че имаше хора, които се вслушаха и започнаха продажбата на игри за българи на цени по 10-20лв.
  Нека да бъдат достъпни за българите всички тези неща и торентите ще останат празни, защото те не са по-лесния начин, а в повечето случаи са по-евтиния или единствения.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  ultrix

  погледнете http://forums.cjb.net/nss-about2.html

  много показателно за това как крадеца вика "Дръжте крадеца!"

  полицията едва ли иска да затвори Арена - иначе няма да има откъде да си теглят порното после.

  Просто правят малка PR кампания в момента

  а изказването на ГДБОП че "законът е такъв и всички трябва да го спазват" сигурно е някаква шега - на всички ни е ясно, че изпълнителната власт в България няма интерес или желание да прилага закони и да въвежда ред

  Нередност?
Нов коментар