🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

BG домейните ще имат ново управление

Промяната ще стане с подкрепата на правителството

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският регионален домейн .bg ще премине в ръцете на нова управ­ляваща организация.

Досега регистърът бе под контрола единствено на интернет доставчика "Цифрови системи". Дъщерната му компания "Регистър.БГ" често е критикувана за сложния процес по регистрация и високите цени за сайтовете с .bg разширение.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

50 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  IAVKI

  цента на .бг в момента е над 2-3 пъти по- скъпа от другите ! затова е практика имената aaaa-bg.com :)

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  анализатор
  • + 1

  Съдържание на Държавен вестник, официален раздел
  брой 52, от дата 27.06.2006 г.

  Президент на Републиката
  Указ № 268 за награждаване на д-р Винтън Дж. Сърф - вицепрезидент на Google и председател на Управителния съвет на директорите на Интернет корпорацията за имена и адреси, с орден “Св. св. Кирил и Методий” огърлие

  За какво е бил награден Винтън Дж. Сърф???
  Да не е заради перфектно изпълнененото "ужилване" в стил Вени Марковски?
  Преминаване на регистъра за български имена от един монополист (Цифрови Системи) в ръцете на друг монополист - едноличното Интернет Общество на Вени Марковски.

  Ако тези хора са дошли за да обсъждат в България състоянието на информационните технологии, защо не са се срещнали с представители на браншовите организации и бизнеса?
  А само с президента и министър-председателя?
  Дали не е защото браншовите организации и IT бизнеса не могат да понасят Вени Марковски и вечните му интриги?

  Достатъчно е да се погледне кой ще управлява занапред бг домейните: Интернет Общество, ДАИТС (където Вени е съветник) и една асоциация, която беше създадена да се бори с монопола на БТК и се обезсмисли след неговата приватизация...
  Лесно е да се сетим кой ще управлява домейните, когато следващото правителство закрие ДАИТС.

  Още по-интересна е връзката на журналистката, взела интервюто с "представителите на университетската общност" които също щели да управляват домейните?
  Дали сред тях не е и майката на журналистката доцент Нели Огнянова?
  Тя дали ще представлява "университетската общност" в сдружението, наречено "Български публичен интернет регистър"?

  Цялата история е доста нечистоплътна и ще се размирише ако някой истински журналист вземе да я поразрови. Ще се окаже много интересно например колко е струвало цялото мероприятие по "ужилването" и дали не е за сметка на българската държава (тоест ние, данъкоплатците)

  Какво друго може да се очаква, щом са замесени хора като Вени Марковски, агент Гоце, СерГей и всичко това е минало през пръстчета на псевдожурналисти като Катето?

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  kons2006

  Разбрах вече от къде идва "сърфиране в интернет"

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Борислав Кандов

  Уважаеми "анализатор",
  тук (http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=265564) можете да прочетет правилата за писане на коментари в сайта и блога на "Капитал".
  Благодаря!

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Димитър Димитров

  Мисля, че "анализатор" поставя въпросите ребром и трябва да им се търси отговор. Истината е, че както "Цифрови системи", така и "Интернет общество" си служат с интриги и нечистоплътни игри и самата история с контрола на ".bg" датира от 1998-ма година.
  На мен ми е малко тъжно, че Винтон Сърф беше използван в ПР кампанията на президента за предстоящите избори.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  Борислав Кандов

  Да, поставя въпроси, но още когато създадохме блога и отворихме (отново) статиите за коментар създадохме и въпросния "блог код". Може би леко неправилно озаглавен така, при положение, че се отнася и до коментарите под статии, но...
  Нищо против острото поставяне на въпроси, но позволете ми да посоча някои части от коментара на "анализатор":
  - правят се заключения и се дават квалификации, без доказателствена част. Сърф ужилил някого "в стил Вени Марковски".
  - и отново - "Лесно е да се сетим кой ще управлява домейните"
  - "Дали сред тях не е и майката на журналистката доцент Нели Огнянова?
  Тя дали ще представлява "университетската общност" в сдружението, наречено "Български публичен интернет регистър"? - това дори не си заслужава да бъде коментирано, както и определенията в края на коментара.
  Коментарът на "анализатор" е класически пример за лансиране на конспиративни теории. Поне да беше фактологично издържан... Което ме подсеща - под интервюто с Винтън Сърф имаше коментар, че само "Капитал" бил публикувал информация за промяната в управлението на .bg регистъра. Благодаря за комплимента, но не е съвсем така. В "Дневник" също имаше текст по темата, дори ако не ме лъже паметта - на първа страница.

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  анализатор

  Дневник и Капитал не бяха ли на един и същ издател???
  Ежедневник и седмичник?
  Или вие в Капитал си мислите, че хората само четат написаното и не се замислят кой стои зад него?

  "ужилване" е жаргон и означава да се отнеме нещо от някого по нерегламентиран, измамен начин...
  Дали "Цифрови системи" са управлявали добре или зле регистъра е различно от въпроса: по какъв начин е била използвана държавната машина за да бъде сменено управлението му.
  Само в политикономиката на комунизма целта оправдава средствата.
  Капитал би трябвало да работи за прозрачност и ясни правила, а не да в услуга на едно или друго лоби.
  Или като ваш читател греша?

  Дори Винт Сърф да е знааел в какво го забърква Вени Марковски, го е приел за нормално лобиране - нещо което е напълно прието в Америка.
  Само че, България ще става член на Европейския Съюз където не всички американски практики са добре приети, особено тези в областа на лобирането.

  Относно качествата и морала на журналистката:
  Остава въпроса, защо информацията излиза само в изданията на един издател?
  Можела е поне да честити на Винт Сърф награждаването и да го попита какво от съветите дадени на Първанов през тези четири години е било реализирано.

  Хората Катя, дори да са "баща на интернета" също ходят до тоалетна :)
  И правят грешки...
  Като тази да стават съветници на нечии некъдърни президенти-популисти:))
  Затова има кадърни журналисти - да им казват в очите когато грешат.

  Иначе ще заживеем като в религиозна секта със специален "код" за изговаряне на истината:)

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Some...

  "анализатор" е посочил много вярно положението около посещението на Винт Сърф. Всичко бе интрига на Марковки и това бе ясно от самото начало. Ако някои хора са с интелектуланото ниво на читатели на "Шок" и "Строго секретно", много жалко за тях. Тук не става дума за конспирация, а за една доста яка измама.

  През есента изтича мандата на ICANN, който правителството на САЩ им бе дало. Тогава изтича мандата и на Марковски в борда на директорите на ICANN. В момента ICANN търси идентичност. Тази идентичност търси по следния начин - признание от регистрите на домейните от първо ниво. Регистрите казват "за нас ICANN е ръководителя на Интернет" и после ICANN дават през правителството на САЩ това като довод за легитимността си и преизбирането си за още един мандат. Един подобен, максиран зад голяма правдивост проблем по смяна на регистъра за .bg им е добре дошъл - той идва в подходящото за ICANN време. Това много добре го знае Марковски и се опитва да манипулира хората. А Винт Сърф в момента е превърнат в маша.

  Жалко, че вестник "Капитал" е паднал толкова ниско, да републикува информация, подадене за залъгалка на медиите. Тази информация се фабрикува именно от Марковски. Ако смяната на регистъра стане факт, това ще значи, че Марковски ще се осигури финансово. От търговията с имена се печели много, особно ако размиеш идентичността на регистраторите и участваш в търгове за имена на домейни или спекулативни сделки за цените на един домейн.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  Катя О

  Интервюто с Винтън Сърф бе взето в понеделник. По онова време все още нямаше информация - или поне ние нямахме - че предстои промяна в управлението на .bg домейните. Иначе в интерес на читателите на "Капитал" щяхме да зададем и този въпрос.

  Когато шефът на ICANN публично обявява, че организацията ще одобри смяна на регистъра на местното ccTLD, това е информация, която трябва да се отрази, защото вероятно отговаря на истината. "Капитал" и "Дневник" нямат никакво основание да спестяват това на читателите си.
  Ако питате за личното ми мнение, според мен е крайно време да има конкуренция при регистраторите. Когато бъде публично обявена структурата на организацията, която евентуално ще поеме регистъра, ще има повод за дискусия дали тя е достатъчно добра.

  През есента не изтича "мандата" на ICANN, а срокът на меморандума, подписан между тях и щатския Department of Commerce. Меморандумът вероятно ще бъде продължен, защото администрацията на Буш държи да запази контрола си върху организацията. ICANN наистина се нуждае от нова легитимация, особено след отказа от пряко избиране на членове на борда и с позиционирането си като защитник предимно на американски интереси. Не ми се струва появата на IGF да свърши някаква работа, защото те са само think tank - нямат никаква реална власт да изискват или налагат политики. Ще видим какво ще излезе от срещата им в Атина наесен.
  Ако ви е интересно, имам някъде в неформалната част на разговора със Сърф разменени реплики на тези теми. Мога да ги потърся в записите си.

  Нередност?
Нов коментар