Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
24 8 сеп 2006, 0:00, 4085 прочитания

Министърът на държавната администрация Николай Василев: Няма да подписвам анекси към договора с Microsoft

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

ПРОФИЛ

Николай Василев е министър на държавната администрация и административната реформа. През последния месец името му бе замесено в редица скандали, свързани с организираните от неговото ведомство търгове за софтуер и хардуер за нуждите на електронното правителство, както и в поредната поръчка на софтуерни лицензи от "Майкрософт“ за нуждите на държавния апарат. Най-голямата браншова организация на технологични фирми - БАИТ, дори поиска неговата оставка.

Факт ли е вече договорът между администрацията и Майкрософт за нови лицензи?
- Не, договорът не е факт, но се надявам да бъде. Стартирахме обществена поръчка, приключихме преговорите, имаме готовност да подпишем договор и се надявам това да се случи този месец.

Какви са условията и цената?
- Количеството лицензи, с които ще бъде сключен новият договор, е 12 000 броя. Защо 12 000? Защото според направените изчисления толкова софтуер се използва в момента от администрацията над предишния договор от 48 000 лицензии. Имаме писмо от ДАИТС, в което те потвърждават необходимостта от тази бройка. Срокът е като на другия договор - до средата на 2008 г. Цената е същата, каквато беше и за предишните количества. За съжаление Microsoft няма официална политика да разгласява тази цена, но ви уверявам, че тя е същата като предишната и е много добре известна на българските медии.


Практиката показва, че до този момент анекси към договора се подписват средно на всеки девет месеца. Смятате ли да подписвате допълнителни приложения до изтичането му?
- Не.

Мислите ли, че начинът, по който този договор е подписван, дава основа за лоялна конкуренция?
- Тук нито ми прилича да критикувам своя колега, министъра от предишния кабинет, нито да оправдавам неговите действия. За България вероятно би било много изгодно да има десетки производители на конкурентен софтуер с много сходни продукти, държавните служители да могат да работят на всички тях, да се обяви обществена поръчка и да се избере най-евтиният софтуер. Твърди се, че има безплатни продукти. Сигурно е така. За съжаление обаче съществува един водещ производител и повечето хора в света използват неговите продукти. Нашето министерство винаги е било неутрално към тази тема

Какви според вас предимствата на договора?
- Тук има няколко положителни за нас обстоятелства. Първото е, че когато е сключван договорът, доларът е имал курс около 2,24 лв., докато сега е 1,52. Тоест, това е спестяване от една трета в левове. Второ - със сключването на този договор Microsoft поема ангажимент, че няма да гледа назад. Тоест, този договор е за след една година, а не за 2005 г. или 2006 г., което е важно за нас. Трето - очаква се след приемането на България в ЕС цените на подобни продукти да скочат към 30%. Тъй че в момента ние се застраховаме срещу подобно увеличение на цената.Не ви ли притеснява постоянното присъствие на фирмата посредник по тези договори - ЦАПК Прогрес? За нея се говори, че близка до някои партийни кръгове?
- Нали не смятате, че съм член на Висшия партиен съвет на една друга партия. Щях да бъде по-притеснен, ако ставаше дума за фирма, която очевидно е близка до нашата партия.

Вече пет години тя е непоклатим доставчик на лицензи за администрацията?
За това не е виновна българската държавна администрация. Доколкото знам, лично Бил Гейтс, със свой подпис е оторизирал една фирма да представлява Microsoft в България. Това не е тема, която ние можем да контролираме. Ние сме обявили обществена поръчка, ако е имало други хора, които могат да дистибутират официално продукти на Microsoft, можеха да се явят. Напълно е възможно повечето автомобилни компании в България да имат по един-единствен представител. Все пак твърдя, че има качествена разлика в преговорите, които са проведени сега и преди. Както ви казах, по няколко параграфа те са изгодни в момента. Повече от това наистина не мога да направя.

Но Microsoft имат много дистрибутори за България.
Прощавайте, но нямам такава информация. На мен ми е докладвано от юристите на министерството и от самата Microsoft, че те работят за държавната администрация само с една-единствена фирма в България. Ако има други фирми, които могат да предоставят на държавната администрация по-добри условия от постигнатите, веднага ги каня да дойдат при нас на преговори.

Защо условията, при които е подписан този договор, се пазят в тайна?
- Нямаме избор. Според мен обществото има цялата важна информация. Всъщност единствено цената не мога да кажа официално.

Не мислите ли, че когато договорът изтече, държавата ще бъде задължена да го продължи, но вече при по-висока цена?
- Нека предположим следния казус: община Пазарджик преценява през 2008 г., че иска да използва друг софтуер. Те ще подадат информация в министерството, ако служителите им са 100 или лицензиите, които използват, са 100, с толкова ще бъде намалена бройката на лицензиите на Microsoft в държавната администрация, няма да се продължава договорът за тези 100 продукта.
Но тук съответно има няколко въпросителни. Много е лесно, когато човек не е министър и не му се налага да взема управленски решения, да изказва твърдения, които са верни, но половинчати и непълни. Например: защо да използваме софтуера на Microsoft, който не е безплатен, като има друг алтернативен безплатен софтуер? Въпросът ми е: смятате ли, че в момента в страната има 60 000 държавни служители, които умеят да използват друг софтуер? Твърдя, че няма и че аз също не съм един от тях.  Ако е вярно, че няма толкова, или че по-скоро от тези 60 000 може би 59 500 никога не са виждали друг софтуер, това е истината, нали. Тя може да не е красива истина, но това е истината. Тогава въпросът ми е, колко време и колко средства ще бъдат необходими да бъдат обучени тези хора да използват друг софтуер. А ако примерно 2009г. се вземе решение да се използва трети софтуер, който ще бъде произведен през 2008г., то тогава колко време ще отнеме да се обучат хората отново на третия вид софтуер. А ако не могат да бъдат бързо обучени? Ще припомня, преди 2006г. вероятно не повече от няколкостотин служители са били обучавани годишно на информационни технологии от държавната администрация. През тази година ние имаме нещо като рекорд, имаме 21 000 служители в цялата страна, които се обучават и пак сме много далече от 60 000, които ползват компютри. Значи ще отнеме един мандат за обучим цялата държавна администрация на нормални умения по информационни технологии.

Как върви съвместната ви работа с Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС)?
-С Пламен Вачков работим изключително добре, бих добавил, че от години сме нещо като семейни приятели, подкрепяме се взаимно в правителството.  Аз лично се радвам, че той наследи един от ресорите, които управлявах през предишния мандат.

Да се върнем на събитията от последните няколко седмици. Виждате ли в атаката, която бе направена срещу вас, политически оттенък?
- Да, виждам. Според мен на всички е известно частично откъде идват атаките, все пак след над 5 години опит във второ коалиционно правителство, нашият стил на работа, на министрите от НДСВ, е по-скоро на колегиалност и на толерантност. Ако ние имаме нещо да си кажем с други държавни институции, ние го правим не пред медиите и вече сме го направили. Каквото имаме да си казваме в кухнята на правителството, ние си го казваме. Не смятам, че трябва да прехвърлям този разговор, да го правя публичен, защото това не помага на цялото правителство.Бих казал, че подобни действия, макар и неприятни, не са нещо неочаквано в политиката и често са част от играта. В случая различни кръгове в другата партия, които имат противоборство помежду си, като че ли случайно засегнаха и нашето министерство.

Мислите ли, че има борба за вашият пост?
-По скоро го отдавам по две линии. Първо има различни кръгове в другата партия, които имат противоборство помежду си и някак си случайно в част от темата се засегна и нашето министерство, но всъщност темата е съвсем друга. Това е борба на различни кръгове вътре в другата партия. И второ, във всяко коалиционно правителство подобни периодични действия са нещо нормално и не неочаквано. Но това не променя факта, че работи добре както с парламентарната група на другата партия, така и с другата агенция.

Имаше предположения, че по-скоро атаката може да бъде срещу фирмата, която спечели поръчката за интеграционна система за електронното правителство?
- Да, ще ви припомня една статия преди няколко месеца в ляв вестник, че г-жа Безуханова може да бъде десният кандидат-президент. Не бихме искали нашето министерство и електронното правителство да зависят от подобни теми. Който желае да си води президентска кампания, да я води, но развитието на електронното правителство и нашето министерство да не бъдат замесвани в политиката.

Как бихте коментирали реакцията на Siemens Business Services, че ще обжалва поръката?
- Личните отношения между представители на различни фирми не бих искал да бъдат пренасяни върху министерството. Това, че те помежду си могат да си говорят и да имат бизнес заедно, е едно нещо, но не би следвало да изясняват отношенията си, като атакуват трето ведомство. Възможно е това, което единият участник направи, да няма нищо общо със самата обществена поръчка или с това, което прави министерството. Ако другият кандидат се чувства ощетен, то надявам се първо да обсъди детайлите с министерството, след което има конституционното право да обжалва. Ако министерството изгуби в съда, възнамерявам да се извиня на участника, който е бил ощетен. Ако министерството спечели, както се случва обикновено, не очаквам никой да ми се извини - както обикновено.

А бихте ли коментирали тази разлика в цената, която се получи?
- Да, разликата е над 20%. Сигурно ще се съгласите, софтуерни проекти от висша сложност, какъвто е този, не са борсова стока и цената не би могла да бъде единственият критерий. Ако беше така, сигурно щяха да се намерят компании, които за 100 000 лева да участват в тази поръчка, но дали щяха да се справят? По-важното е, че ние дадохме възможност български и световни участници да се включат, да изберем най-добрия и най-накрая държавата да отлепи от последното място в Европа по развитие на електронното правителство. Ще ви призная, сега, след отварянето на ценовите оферти, вече мога да ви го кажа, ние бяхме готови да платим до 2 млн. повече от предложените цени. Тоест, цените и на двамата участници са значително под нашите първоначални очаквания.  

Твърди се, че търгът е бил манипулиран с цел поръчката да бъде изпълнена от определена фирма?
- Знаете, че през последните седмици се занимах много надълбоко с детайлите по тази поръчка. Не можах да намеря нито един професионален аргумент защо трябва тя да бъде спряна. Всички аргументи ги слагам в две категории - политически, които изобщо не са предмет на обсъждане при изграждане на електронното правителство, и междуфирмени, тоест: искам да съм аз, а не моят конкурент. Но това отново не е работа на министерството.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Половината от служителите на Facebook ще работят постоянно от вкъщи 1 Половината от служителите на Facebook ще работят постоянно от вкъщи

Марк Зукърбърг преосмисля нуждата от голям офис за компанията

24 май 2020, 1050 прочитания

Мигът на електронните подписи Мигът на електронните подписи

Георги Димитров, член на съвета на директорите на "Евротръст" пред "Капитал"

22 май 2020, 2475 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Технологии" Затваряне
Google... 2084

Търсачката наблюдава все по-отблизо потребителите си

Още от Капитал
Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Мигът на електронните подписи

Георги Димитров, член на съвета на директорите на "Евротръст" пред "Капитал"

Дефектните мерки

След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече на мускули и в по-малка степен заради подкрепа от държавата

Гръцка рецепта за добра криза

Атина се справи отлично с епидемията. Сега идва рецесията

Домът, моят приятел

Виртуална изложба представя погледа на тридесет фотографи към дома като "жив организъм"

Шоуто трябва да продължи, но как

Пандемията промени значението и начина на работа на вечерните шоута, независимо дали говорим за Джон Оливър или Николаос Цитиридис

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10