Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
24 8 сеп 2006, 0:00, 3577 прочитания

Министърът на държавната администрация Николай Василев: Няма да подписвам анекси към договора с Microsoft

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Данък Microsoft

Защо държавната администрация още дълго ще бъде в хватката на американския софтуерен гигант

16 мар 2012

Софтуер по инерция

Държавата ще похарчи още поне 72 млн. лв. за поддръжка и осъвременяване на вече закупен софтуер на Майкрософт

9 мар 2012

ПРОФИЛ

Николай Василев е министър на държавната администрация и административната реформа. През последния месец името му бе замесено в редица скандали, свързани с организираните от неговото ведомство търгове за софтуер и хардуер за нуждите на електронното правителство, както и в поредната поръчка на софтуерни лицензи от "Майкрософт“ за нуждите на държавния апарат. Най-голямата браншова организация на технологични фирми - БАИТ, дори поиска неговата оставка.

Факт ли е вече договорът между администрацията и Майкрософт за нови лицензи?
- Не, договорът не е факт, но се надявам да бъде. Стартирахме обществена поръчка, приключихме преговорите, имаме готовност да подпишем договор и се надявам това да се случи този месец.

Какви са условията и цената?
- Количеството лицензи, с които ще бъде сключен новият договор, е 12 000 броя. Защо 12 000? Защото според направените изчисления толкова софтуер се използва в момента от администрацията над предишния договор от 48 000 лицензии. Имаме писмо от ДАИТС, в което те потвърждават необходимостта от тази бройка. Срокът е като на другия договор - до средата на 2008 г. Цената е същата, каквато беше и за предишните количества. За съжаление Microsoft няма официална политика да разгласява тази цена, но ви уверявам, че тя е същата като предишната и е много добре известна на българските медии.

Практиката показва, че до този момент анекси към договора се подписват средно на всеки девет месеца. Смятате ли да подписвате допълнителни приложения до изтичането му?
- Не.

Мислите ли, че начинът, по който този договор е подписван, дава основа за лоялна конкуренция?
- Тук нито ми прилича да критикувам своя колега, министъра от предишния кабинет, нито да оправдавам неговите действия. За България вероятно би било много изгодно да има десетки производители на конкурентен софтуер с много сходни продукти, държавните служители да могат да работят на всички тях, да се обяви обществена поръчка и да се избере най-евтиният софтуер. Твърди се, че има безплатни продукти. Сигурно е така. За съжаление обаче съществува един водещ производител и повечето хора в света използват неговите продукти. Нашето министерство винаги е било неутрално към тази тема

Какви според вас предимствата на договора?
- Тук има няколко положителни за нас обстоятелства. Първото е, че когато е сключван договорът, доларът е имал курс около 2,24 лв., докато сега е 1,52. Тоест, това е спестяване от една трета в левове. Второ - със сключването на този договор Microsoft поема ангажимент, че няма да гледа назад. Тоест, този договор е за след една година, а не за 2005 г. или 2006 г., което е важно за нас. Трето - очаква се след приемането на България в ЕС цените на подобни продукти да скочат към 30%. Тъй че в момента ние се застраховаме срещу подобно увеличение на цената.Не ви ли притеснява постоянното присъствие на фирмата посредник по тези договори - ЦАПК Прогрес? За нея се говори, че близка до някои партийни кръгове?
- Нали не смятате, че съм член на Висшия партиен съвет на една друга партия. Щях да бъде по-притеснен, ако ставаше дума за фирма, която очевидно е близка до нашата партия.

Вече пет години тя е непоклатим доставчик на лицензи за администрацията?
За това не е виновна българската държавна администрация. Доколкото знам, лично Бил Гейтс, със свой подпис е оторизирал една фирма да представлява Microsoft в България. Това не е тема, която ние можем да контролираме. Ние сме обявили обществена поръчка, ако е имало други хора, които могат да дистибутират официално продукти на Microsoft, можеха да се явят. Напълно е възможно повечето автомобилни компании в България да имат по един-единствен представител. Все пак твърдя, че има качествена разлика в преговорите, които са проведени сега и преди. Както ви казах, по няколко параграфа те са изгодни в момента. Повече от това наистина не мога да направя.

Но Microsoft имат много дистрибутори за България.
Прощавайте, но нямам такава информация. На мен ми е докладвано от юристите на министерството и от самата Microsoft, че те работят за държавната администрация само с една-единствена фирма в България. Ако има други фирми, които могат да предоставят на държавната администрация по-добри условия от постигнатите, веднага ги каня да дойдат при нас на преговори.

Защо условията, при които е подписан този договор, се пазят в тайна?
- Нямаме избор. Според мен обществото има цялата важна информация. Всъщност единствено цената не мога да кажа официално.

Не мислите ли, че когато договорът изтече, държавата ще бъде задължена да го продължи, но вече при по-висока цена?
- Нека предположим следния казус: община Пазарджик преценява през 2008 г., че иска да използва друг софтуер. Те ще подадат информация в министерството, ако служителите им са 100 или лицензиите, които използват, са 100, с толкова ще бъде намалена бройката на лицензиите на Microsoft в държавната администрация, няма да се продължава договорът за тези 100 продукта.
Но тук съответно има няколко въпросителни. Много е лесно, когато човек не е министър и не му се налага да взема управленски решения, да изказва твърдения, които са верни, но половинчати и непълни. Например: защо да използваме софтуера на Microsoft, който не е безплатен, като има друг алтернативен безплатен софтуер? Въпросът ми е: смятате ли, че в момента в страната има 60 000 държавни служители, които умеят да използват друг софтуер? Твърдя, че няма и че аз също не съм един от тях.  Ако е вярно, че няма толкова, или че по-скоро от тези 60 000 може би 59 500 никога не са виждали друг софтуер, това е истината, нали. Тя може да не е красива истина, но това е истината. Тогава въпросът ми е, колко време и колко средства ще бъдат необходими да бъдат обучени тези хора да използват друг софтуер. А ако примерно 2009г. се вземе решение да се използва трети софтуер, който ще бъде произведен през 2008г., то тогава колко време ще отнеме да се обучат хората отново на третия вид софтуер. А ако не могат да бъдат бързо обучени? Ще припомня, преди 2006г. вероятно не повече от няколкостотин служители са били обучавани годишно на информационни технологии от държавната администрация. През тази година ние имаме нещо като рекорд, имаме 21 000 служители в цялата страна, които се обучават и пак сме много далече от 60 000, които ползват компютри. Значи ще отнеме един мандат за обучим цялата държавна администрация на нормални умения по информационни технологии.

Как върви съвместната ви работа с Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС)?
-С Пламен Вачков работим изключително добре, бих добавил, че от години сме нещо като семейни приятели, подкрепяме се взаимно в правителството.  Аз лично се радвам, че той наследи един от ресорите, които управлявах през предишния мандат.

Да се върнем на събитията от последните няколко седмици. Виждате ли в атаката, която бе направена срещу вас, политически оттенък?
- Да, виждам. Според мен на всички е известно частично откъде идват атаките, все пак след над 5 години опит във второ коалиционно правителство, нашият стил на работа, на министрите от НДСВ, е по-скоро на колегиалност и на толерантност. Ако ние имаме нещо да си кажем с други държавни институции, ние го правим не пред медиите и вече сме го направили. Каквото имаме да си казваме в кухнята на правителството, ние си го казваме. Не смятам, че трябва да прехвърлям този разговор, да го правя публичен, защото това не помага на цялото правителство.Бих казал, че подобни действия, макар и неприятни, не са нещо неочаквано в политиката и често са част от играта. В случая различни кръгове в другата партия, които имат противоборство помежду си, като че ли случайно засегнаха и нашето министерство.

Мислите ли, че има борба за вашият пост?
-По скоро го отдавам по две линии. Първо има различни кръгове в другата партия, които имат противоборство помежду си и някак си случайно в част от темата се засегна и нашето министерство, но всъщност темата е съвсем друга. Това е борба на различни кръгове вътре в другата партия. И второ, във всяко коалиционно правителство подобни периодични действия са нещо нормално и не неочаквано. Но това не променя факта, че работи добре както с парламентарната група на другата партия, така и с другата агенция.

Имаше предположения, че по-скоро атаката може да бъде срещу фирмата, която спечели поръчката за интеграционна система за електронното правителство?
- Да, ще ви припомня една статия преди няколко месеца в ляв вестник, че г-жа Безуханова може да бъде десният кандидат-президент. Не бихме искали нашето министерство и електронното правителство да зависят от подобни теми. Който желае да си води президентска кампания, да я води, но развитието на електронното правителство и нашето министерство да не бъдат замесвани в политиката.

Как бихте коментирали реакцията на Siemens Business Services, че ще обжалва поръката?
- Личните отношения между представители на различни фирми не бих искал да бъдат пренасяни върху министерството. Това, че те помежду си могат да си говорят и да имат бизнес заедно, е едно нещо, но не би следвало да изясняват отношенията си, като атакуват трето ведомство. Възможно е това, което единият участник направи, да няма нищо общо със самата обществена поръчка или с това, което прави министерството. Ако другият кандидат се чувства ощетен, то надявам се първо да обсъди детайлите с министерството, след което има конституционното право да обжалва. Ако министерството изгуби в съда, възнамерявам да се извиня на участника, който е бил ощетен. Ако министерството спечели, както се случва обикновено, не очаквам никой да ми се извини - както обикновено.

А бихте ли коментирали тази разлика в цената, която се получи?
- Да, разликата е над 20%. Сигурно ще се съгласите, софтуерни проекти от висша сложност, какъвто е този, не са борсова стока и цената не би могла да бъде единственият критерий. Ако беше така, сигурно щяха да се намерят компании, които за 100 000 лева да участват в тази поръчка, но дали щяха да се справят? По-важното е, че ние дадохме възможност български и световни участници да се включат, да изберем най-добрия и най-накрая държавата да отлепи от последното място в Европа по развитие на електронното правителство. Ще ви призная, сега, след отварянето на ценовите оферти, вече мога да ви го кажа, ние бяхме готови да платим до 2 млн. повече от предложените цени. Тоест, цените и на двамата участници са значително под нашите първоначални очаквания.  

Твърди се, че търгът е бил манипулиран с цел поръчката да бъде изпълнена от определена фирма?
- Знаете, че през последните седмици се занимах много надълбоко с детайлите по тази поръчка. Не можах да намеря нито един професионален аргумент защо трябва тя да бъде спряна. Всички аргументи ги слагам в две категории - политически, които изобщо не са предмет на обсъждане при изграждане на електронното правителство, и междуфирмени, тоест: искам да съм аз, а не моят конкурент. Но това отново не е работа на министерството.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Дигитални модели Дигитални модели

Най-иновативните цифрови бизнеси на седмицата

5 яну 2018, 2379 прочитания

Джобно швейцарско ножче светлина или лазерен меч? 6 Джобно швейцарско ножче светлина или лазерен меч?

Откритото от българския професор Теньо Попминчев устройство може да помогне в ранното диагностициране на болести и дори да му донесе Нобелова награда

25 дек 2017, 10095 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: ИКТ »

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Започва приемът за новото обучение на "Телерик академия"

Професионалната програма този път ще подготвя Java програмисти

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Технологии и наука" Затваряне
Google... 2084

Търсачката наблюдава все по-отблизо потребителите си

Как Делян Пеевски уби "Булгартабак" за шест години

Холдингът, който беше приватизиран през 2011 г., днес е с продадени марки, софийският завод не работи, този в Плевен е почти без служители, а в Благоевград 60% са напуснали

По-малко университети, по-малко проблеми. Дали?

Какво не е наред с висшето образование в България

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Комунизмът (не) си отива

Най-обемният труд за социалистическия концлагер в Белене и други проекти, свързани с близкото минало

Театър: Кралят елен

След силната постановка от Мариус Куркински преди години пиесата отново оживява на българска сцена, заредена с много ентусиазъм

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 13.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сривът на криптовалутите - пукане на балон или нова нормалност

Емисия

DAILY @7AM // 18.01.2018 Прочетете