Oнлайн порнографията гастролира в НК

Парламентарната правна комисия формулира какво е "съдържание за възрастни" без дебат

"Уважаеми потребители, на 11 май 2007 г. в Държавен вестник е публикувана промяна в Наказателния кодекс, която инкриминира разпространението на порнографски материали в интернет.

Принудени сме временно да спрем достъпа до сайта до изясняване на обхвата на термина порнография и преценка на съдържанието на сайта." Това гласи съобщение, публикувано на посещаван уебсайт за еротични запознанства и услуги. По всяка вероятност много други български интернет страници скоро ще бъдат принудени да последват неговия пример.

В действителност в България порнографията е забранена отдавна и по традиция. Действащият Наказателен кодекс (НК), приет през 1968 г. с цел "да защищава социалистическия правов ред и да възпитава гражданите към спазване правилата на социалистическото общежитие", забранява създаването и разпространяването на порнографско съдържание и предвижда санкция лишаване от свобода до една година или глоба.

Новото е, че с изменение на НК в регламентацията на порнографията се появи и думата интернет. В кодекса вече има отделна норма за разпространяване на порнографски материал онлайн и предвидената санкция е лишаване от свобода до две години или глоба.

Предложението за това изменение на НК е внесено от народните представители Мария Ангелиева и Светослав Спасов от НДСВ. В техния законопроект се предвижда и увеличаване на всички санкции, свързани с порнографското съдържание. На заседанието на правната комисия вносителката Ангелиева казва, че единствената цел на законопроекта е завишаване на санкциите. Комисията не подкрепя засилването на рестрикцията, но в окончателния текст остават две нововъведения - отделната норма за порнографски материали в интернет и изненадваща дефиниция на порнографията.

Макар че депутатите се позовават на "суровите наказания навсякъде по света", в България

разговорът за порнографията не се е състоял

и измененията на НК не почиват върху съдебна статистика за ефективността на досегашното прилагане или анализи на очак­ваното въздействие. В съвременния свят ограниченията на словото се налагат не по принцип, а само в точно определени граници, само за защита на други важни права и интереси.

Ограниченията в случая са свързани с две висши ценности - защита на децата и човешкото достойнство. Наистина сурови санкции се налагат за производство на порнографска продукция с участие на деца и за разпространението й по начин, достъпен за деца. Според някои закони се преследва порнография с насилие и жестокост (т.нар. extreme pornography). И по отношение на телевизията, и по отношение на интернет такъв е подходът на Съвета на Европа и на Европейския съюз - забранена е детската порнография и съдържанието, опасно за развитието на децата.

България е страна на парадок­сите - порнографията е напълно и изцяло забранена, но можеш да я намериш на сергията до учебниците. Ако порнографията развращава,

Неприлагането на закона срещу порнографията също развращава

защото създава впечатлението, че законите не е задължително да се спазват. Вносители на порнокасети казват, че отначало са спазвали забраната, но после са видели как други съвсем безнаказано внасят порнографски материали и просто са се присъединили към тях.

Ако има нужда от промени, те трябва да са насочени към точно отмерване на забраната и абсолютна защита на децата. И двете задачи са много трудни и изискват мобилизиране на цялата общественост. Точно поради това е необяснима липсата на дискусия по законопроекта "Ангелиева - Спасов".

Дори ако оставим настрана генералния въпрос дали пълната забрана е европейско решение (или има законно "съдържание за възрастни", достъпът на деца до което трябва да се ограничи технически, програмно и по друг начин), новите промени поставят важни практически въпроси. На какво основание

Санкциите за порнография офлайн и онлайн са различни

съответно до една и до две години лишаване от свобода? Как са определени и защо порнографията в интернет се санкционира по-строго? Една национална телевизионна програма в "светлото време" има милиони зрители, а по отношение на съдържанието се прилагат хоризонтални мерки (еднакви за различните среди и технологии на разпространение), иначе трябва за всяка нова технология да се записва нова забрана.

Да се вгледаме в новата дефиниция за порнография. Тя силно напомня известни дефиниции, например от правото на САЩ (18 U.S.C. § 2252), където за нуждите на забраната на детската порнография се изяснява какво е "открито сексуално поведение" и какво е дете. Георги Димитров, експерт на Ангелиева и Спасов, твърди на заседанието на правната комисия, че има "съвсем обективен критерий, по който се преценява кое е това открито сексуално поведение, а именно, което включва реални или симулирани полови сношения или действия за възбуждане или удовлетворяване на полово желание на лице и т.н. Така че определението е достатъчно ясно".

В някои държави то наистина може и да е ясно. Съдът в Страсбург обаче казва, че идеята за морал зависи от време и място, така че дефиниции не могат да се импортират просто така. От протокола на парламентарната комисия се вижда, че самият законодател има колебания как ще се различава пристойно от непристойно и похотливо (забранено) от непохотливо (разрешено). Нищо не се споменава за продукти с литературна, научна и художествена стойност, като например т.нар. забранени книги. На тях вън от всяко съмнение им се случва да бъдат непристойни. Независимо от всичко това нормата минава, без да се провежда обсъждане в парламентарната зала.

Всички, които се интересуват заплашени ли са

от новите изменения, очакват изясняване на използваните понятия. Сигурно това трябва да извършат експертите, на които нормата е ясна. Категорично известно е само, че порнография и деца взаимно се изключват.

Нели Огнянова е преподавател в СУ "Св.Климент Охридски", води блог "Медийно право" на адрес http://nellyo.wordpress.com>

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Гражданин

  Предлагам да теглим по една майна на дупетатите, приели тази поправка, преди да инкриминират и псуването...

 • 2
  Avatar :-|
  lrussanov

  Тази хора в кой свят или век живеят. Порнографията трябваше да бъде легализирана за да може да стане един легален и нормален бизнес - както е в USA например.
  Това е популизъм на ента степен от някакви хора които са супер неадекватни на съвременният свят.
  А това че за порно по интернет лежиш двойно ми прилича единствено на поправка срещу торент сайтовете. Очаквайте ското поредният опит за сплашване този път на базата на тези поправки.

 • 3
  Avatar :-|
  nik666

  Много ми е интересно как тези поправки в закона ще се напаснат с други едни поправки, които се очаква да влязат наскоро - вкратце става дума за легализирането на проституцията.

 • 4
  Avatar :-|
  Х

  Не са ни много умни законотворците, май.
  Усилията следва да са насочени срещу детската порнография и тази създадена чрез експлоатация на хора в неравностойно положение, а не срещу интернет порнографията въобще ( тя, последната, е неизтребима и постоянно мутираща, освен това се прави от пълнолетни хора по тяхно съгласие ). Ама явно наш'те са на принципа "я че забраним 'сичко, па ега фана туй дет' требе". Защо ли тази работа ми прилича малко на отмяната на единствената доза при наркоманите, дето докара бомбастични присъди срещу нещастници, а големите риби на наркотрафика нещо не съм чул да търкат наровете.

 • 5
  Avatar :-|
  Х

  Упс, горното ми мнение е неточно. Нека излезнат промените, пък ще видим

 • 6
  Avatar :-|
  buntar

  Около месец преди влизането в сила на тази поправка имаше интервю в 24 часас Явор Колев (по повод законността на торент-тракерите!!!) , който твъдеше, че ГДБОП работели по промени в законодателството в тази насока (за порнографията), така, че е повече от ясно - целта на поправката е да послужи за основание за арести и натиск върху собственици, администратори и потребители на торент-сайтове. Следствие от това ще бъде очернянето на интернет-потребителите като цяло, за да се търси обществена подкрепа от неизползващите Интернет слоеве за по-голям контрол на държавата върху мрежата (например, на много от тях вече е втълпено, че всяка форма на запознанство между две лица в Интернет води задължително и винаги до сексуален контакт, както и че почти винаги поне едно от лицата е дете). След някоя друга година, ако ГДБОП си осигурят такава подкрепа, е вероятно да поискат регистрация на блогърите с реалните им имена и лични данни, както е в Китай, а също и да инкриминират писането на критични към властта статии.

 • 7
  Avatar :-|
  dzver

  http://www.bgpetition.com/porn/ - петиция срещу това безумие

 • 8
  Avatar :[email protected]
  МАРИНОВ

  Порнографията не е в мрежата а в НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И В МИНИСТЕРСТВАТА -ФАКТ Е ЧЕ ОСНОВНИЯ ТРАФИК ЗА ПОРНОТОРЕНТИТЕ МИНАВА ПРЕЗ МИНИСТЕРСТВАТА И КАНЦЕЛАРИЙКИТЕ ИМ))) КРАДЕЦЪТ ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦЪТ!!???А доколко г-н ДЯВОЛ КУЛЕВ се прави на голем разбирач щото го подпират отзад -НАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ ЧЕ РАБОТАТ НЕЩО СИ ТАМ!?? това не е кражба на интелектуален продукт щото такива скромни дължавици като ШВЕЦИЯ имаше граждаски протести срещу техните управници ))ТОРЕНТИТЕ СА В ПРОМЕНЕН ВИД ДАДЕНИЯТ ПРОДУКТ И ТОЙ НЕЕ В СЪЩИЯ ВИД В КОЙТО СЕ ПРОДАВА !!!А ЗА ДЕТСКОТО ПОРНО СЪМ СЪГЛАСЕН САМО СТРОГОСТ-АМА КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД ,ЧЕ ОТ ТИЯ ЗАКОНОТВОРЦИ ИМА МНОГО ПЕДОФИЛИ ЗА КАКВО ПРИКАЗВАМЕ НАКРАЯ -ПЕДОФИЛ ПРАВИ ЗАКОН ЗА ПЕДОФИЛИЯТА?!??? СМЕШНА ДЪРЖАВА С ОСНОВНА ЦЕЛ ЩУРОБАДЖЕНАКА ДА УРЕДИ НЕЩО ПО ДОБРО!!

 • 9
  Avatar :-|
  Гочоолу

  Ama vie ste mnogo zagubeni bre... Celta na toiz bezumen zakoe e kato na vseki drug - da osiguri NOWI KLIENTI ZA ADVOKATITE !!! Vizjte koi ima interes ot zakona i stava iasno zashto e prokaran...Elementarno.. Az i sega go znam - ako prochetete statiata vnimatelnoshte razberete i vie!!

 • 10
  Avatar :-|
  .

  Горният сайт за петицията нещо не се отваря. Да не би да е свален?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал