Гледайте на живо:
Кой ще спечели изборите: специалното студио на “Дневник”

Болести от космоса

Липсата на гравитация прави някои заболявания по-смъртоносни

25 дни след заразяването едва 10% от мишките, заразени с „космическа“ Salmonella, са били живи срещу 40% заразени със "земна"
25 дни след заразяването едва 10% от мишките, заразени с „космическа“ Salmonella, са били живи срещу 40% заразени със "земна"
25 дни след заразяването едва 10% от мишките, заразени с „космическа“ Salmonella, са били живи срещу 40% заразени със "земна"    ©  SHUTTERSTOCK
25 дни след заразяването едва 10% от мишките, заразени с „космическа“ Salmonella, са били живи срещу 40% заразени със "земна"    ©  SHUTTERSTOCK
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Желанието на човечеството да опознае света, в който живее, достигна своя апогей, когато настоящият американски президент Джордж Буш заговори за изпращането на човешка мисия до Марс. Възможно ли е това обаче? Технически - вероятно да. Но дали човек може да издържи 3-годишна мисия в открития Космос? Вероятно не. Една от причините за това е отсъствието на гравитацията, с която всички ние толкова сме свикнали, че дори не знаем каква роля има за функционирането на живите организми.

Астронавтите обаче научават това по неволя. Още в началото на космическата ера те забелязват, че мускулите им отслабват прогресивно в условия на микрогравитация, и затова днес по време на мисия те отделят по два часа дневно за упражнения със специално конструирани фитнес уреди. Едновременно с мускулите обаче започва и разтваряне на костите (остеопороза) предимно в долната част на тялото. За 3 години астронавтът би могъл да загуби около 50% от костната си маса, което прави мисията "Марс" практически невъзможна. През последните години учените откриват също, че отсъствието на гравитация води до сериозно влошаване на имунната система, породено от дисфункция на Т-левкоцитите, както е при болните от СПИН. Документирани са доста случаи на астронавти, заболели по време на полет. Добър повод да си припомним, че ние всички имаме в телата си купища бактерии, които не ни застрашават с нищо... но на Земята.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
13 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  k
  • + 1

  Във всички филми пътуванията стават при изкуствена гравитация, къв е проблема не виждам

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  аз

  Че гледаш много филми...

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Ясен Пекунов

  Драги к,


  Гравитацията е функция от масата. За да има един кораб гравитация равна на земната, той трябва да тежи колкото планетата.

  Разбира се има разни Стар Трек идеи за въртящи се модули и други подобни, но тези решения ще искат огромна енергия, което е проблем.

  Ето защо NASA проверяват друго: заместване на гравитационния ефект с микровибрации. Предварителни изследвания показват, че свръхслаби вибрации повишават адаптивността на тялото в микрогравитация. Фактът, че вибрациите са много финни, означава и че се иска малко енергия.  Всичко добро!
  Я. Пекунов

  П.С. Интересно е и че промяната на болестворността на бактериите, летели в космоса, е обратим процес. Веднъж завърнати на земята, те си стават пак "нормални".

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Харалампи

  Какво значение има това откритие за живота на земляните?

  Струва ми се, че в тази публикация една малка контрола липсва. Знае се, че високо в орбита нивото на йонизиращи лъчения е значително по-високо от това на повърността на Земята. Геномът на бактериите е много чувствителен на високочестотни електромагнитни вълни. Защо пък повишената патогенност да не е вследствие на адаптационния отговор на микроорганизмите към състояние на радиационен стрес? Освен това тези бактерии ще са натрупали повече мутации от нормалните си събратия и все ще се пръкне някой по-контагиозен и по-зловреден вариант.

  Х. от П.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Я. Пекунов

  Cher monsieur Х.,

  Според мен влиянието на космическия радиационен фон не влияе на експеримента, защото последният е проведен зад стените на совалката. През плътна стена, както несъмнено знаете, няма да премине лъчение, което да взаимодейства с материята на молекулярно ниво.

  Също така, поставянето на бактерии в условия на микрогравитация на земята (симулатор) дава подобен резултат. Подобни изследвания бяха реферирани в статията.

  Прочетете статията, интересна е.  Поздрави,
  Я. П.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  Ioanica

  Не е точно по-темата но:
  "Това е въпрос за 64 милиона"-Според мен е казал 64хил.,защото такъв е изразът,но на преводача му се е видяло малко. В техните тв игри финалният въпрос е давал 64хил, а не както при нас 100. Така,че това е най-трудният.

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Ясен Пекунов

  Уважаема Йоаника,

  Д-р Черил Никерсон вероятно нарочно казва 64 млн в интервю за Аssociated Рress: "That's the 64 million dollar question," Nickerson said. "We do not know with 100 percent certainty what the mechanism is of space flight that's inducing these changes."

  http://ap.google.com/article/ALeqM5iBGFhM9fq1mwW4jf4oNkMb7zAjeQ  Бъдете здрава!
  Я. П.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Харалампи

  Драги Я.П.,

  Багодаря Ви за коментарът към моята небрежна спекулация. Наистина трябва да прочета внимателно публикацията!

  Совалките или космическите станции не са напълно изолирани от космическите лъчи. Прочетете тази обзорна статия:

  Risk factors, health risks, and risk management for aircraft personnel and frequent flyers.
  J Toxicol Environ Health B Crit Rev. 2007 Apr-May;10(3):223-34.

  Поздрави

  Х. от П.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-P
  Йоаница!!!

  В такъв случай искрено се извинявам за коментара.
  Все пак,за да покажа, че съм имал собствена не толкова погрешна логика зад него:

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_64%2C000_Dollar_Question#A_.2464.2C000_icon

  "And it was not because people continue to use "that's the $64,000 question" as a part of the language."

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  Ясен Пекунов

  @ #8
  Драги Х.,

  Благодаря, ще погледна. Темата е несъмнено интересна. Напомням, че времетраенето на експеримента за Salmonella gene expression patterning е 24h. Не вярвам за толкова време електромъгнитно лъчение да може да предизвика толкова сериозен ефект върху mRNA. Обаче тук и аз спекулирам - никога не съм се запознавал задълбочено с взаимодействия на EM rays с ДНК..


  @#9
  Мила Йоаница,


  Извинете за грешката в изписване на името Ви!

  Коментарът бе съвсем на място, логичен и образователен. Не знаех за този израз досега, нито разбирах играта на думи в изказването на д-р Никерсон. Допускам, че мнозина читатели също не биха го разбрали без Вашата намеса.

  Всичко е добре, когато свършва добре:)  Бъдете здрави и двамата!
  Ясен

  Нередност?
Нов коментар