Viva Las Vegas!

На CES шоуто и технологиите вървят ръка за ръка

Viva Las Vegas!

Накъде се движат потребителските технологии според тазгодишния CES

Андриан ГЕОРГИЕВ, София - Лас Вегас
2537 прочитания

На CES шоуто и технологиите вървят ръка за ръка

© Андриан ГЕОРГИЕВ


Време е за безжично аудио

Сигурно и вие имате няколко гигабайта музика на своя компютър. А писнало ли ви е да слушате любимите си песни на не-особено-мощните тоноколони? Явно този повсеместен апел е бил чут от Logitech, тъй като на CES компанията представи своя Squeezebox Duet. Всъщност вече съществува подобен продукт - Sonos Digital Music System, но тя ще ви излезе поне $1000, така че да продължим към Squeezebox. В същността си продуктът е дистанционно с LCD дисплей, чрез който контролирате своята плейлиста. Отделна кутия се свързва към домашната ви Ethernet или Wi-Fi мрежа (да, трябва да имате такава) и стереоуредбата ви. Оттам бариерите пред вашата музикалната нирвана падат завинаги. Squeezebox Duet поддържа всички аудиоформати под слънцето заедно с онлайн услуги като Rhapsody, Pandora и цяла купчина интернет радиостанции. Системата ще се продава за $400, но все още не се знае кога.

Флаш с Wi-Fi?

Компанията Eye-Fi представи в Лас Вегас преносима флаш памет с поддръжка на Wi-Fi. Това означава, че заснетият с обикновен фотоапарат пейзаж ще бъде автоматично качен по безжичен път на онлайн хостинг по ваш избор. Засега 17 сайта предоставят услугата. Сред тях са Facebook, Photobucket, Picasa, TypePad , Flickr и други. От вашия фотоапарат се изисква единствено да има изход за SD карта. При това в Eye-Fi твърдят, че продуктът им не скъсява съществено живота на батерията. Засега преносимата памет се продава за $99.99 и само в САЩ.

Има само едно място на света, където може да видите насядали по земята компютърни маниаци с лаптопи, които едновременно похапват нездравословна храна и в реално време публикуват най-горещите технологични новини на страниците на своите блогове. Мястото е Лас Вегас - световната столица на хазарта, а времето - началото на януари всяка година. Това е моментът, когато се провежда митичното Consumer Electronics Show (CES) - най-голямото изложение за потребителска електроника в света. В дните между 7 и 10 януари тази година то събра в Лас Вегас над 140 хил. души, желаещи да видят какво са им подготвили големите производители на технологично оборудване за следващите 12 месеца. От другата страна на барикадата застанаха гигантите в IT бранша, които представиха на многолюдните тълпи своите най-нови продукти, гарнирани с ярки светлини и специални ефекти. Или както сподели г-н Куан Суп Лий, вицепрезидент на маркетинговия отдел на LG Digital Display: "Времето за провеждане на CES [януари] e много стратегически избрано. Тук, в Лас Вегас, компаниите показват технологии, които според тях ще бъдат на гребена на вълната през тази година."

Ето ги и звездите на CES 2008, които вероятно ще оставят повече от бледа следа в потребителското ни съзнание.

Изгряващи технологии

Сред най-интересните разработки, представени на изложението, беше хардуерът Bug Labs Platform. Чрез метода "направи си сам" технологията позволява на всеки ентусиаст да създаде своята собствена джаджа-мечта. Подобно на конструкторите "Лего" Bug Labs Platform се състои от модули, които в различни комбинации образуват нови електронни устройства. В основата на технологията стои миникомпютърът Bug Base, като впоследствие към него може да прибавите цифрова камера, LCD монитор и... на практика всяко нещо, което въображението ви може да роди. Полученият "Франкенщайн" може да бъде програмиран със собственоръчно написан от вас софтуер. За по-лесно може да си свалите програми от официалния сайт на проекта (http://buglabs.net).

Авторите твърдят, че няма граници за машинариите, които може да конструирате по този начин. Вече има създадена цифрова камера с вграден GPS и директна интернет връзка с фотоалбума Flickr. Наред с това софтуерът на Bug Labs е изцяло с отворен код и се предлага на потребителите чрез много гъвкава схема. На пазара вече са налични отделни модули като GPS приемник, видеокамера, цветен LCD дисплей и сензор за движение, чиято обща цена не надвишава $300. Постепенно към предлаганата гама от продукти ще бъдат добавяни нови и нови джаджи. През следващите месеци ще бъдат пуснати миниатюрна QWERTY клавиатура, LCD дисплей, реагиращ на докосване, високоговорител и иновативно устройство с мистериозното име "телепортер".

Следващият технологичен удар беше нанесен от компанията 3DV Systems с представянето на тяхната ZCam. Продуктът наподобява уебкамера на външен вид, но има повече общо с игралната конзола Nintendo Wii. Чрез активни сензори ZCam улавя движенията на ръцете и ги изобразява на монитора без никакви допълнителни устройства. Нали си спомняте иновативния интерфейс, с който Том Круз управляваше компютъра си във фантастичния филм "Специален доклад"? Това е нещо подобно. Производителят твърди, че 1.3-мегапикселовата камера записва със скорост 60 кадъра в секунда. Освен това 3DV Systems планира да пусне и софтуерен пакет, чрез който разработчиците ще могат да програмират свои собствени приложения за ZCam. Устройството ще дебютира на пазара в края на тази година, като цената му ще е под $100.

Само за геймъри

Една от най-лесните за разпознаване групи на CES 2008 бяха феновете на игрите, които не се колебаеха да изпробват всички налични на изложението конзоли, симулатори и всякакви други маниакални аксесоари. Голям интерес предизвика рали системата D-box, която придава ускорение на виртуалния пилот от 2g - съизмеримо с това във Формула 1. Самият стол струва космическите $15 000, като в цената не се включват трите петдесетинчови плазмени монитора, на които се визуализира автомобилната симулация. От компанията производител са разработили и подобна система, предназначена за гледане на филми вкъщи. Към домашния DVD плеър се свързва компактен D-box motion controller, синхронизиращ ставащото на екрана със специалните кресла под вас. Получената комбинация от вибрации и разтърсващ звук е зашеметяваща, а чувството, докато гледаш "Умирай трудно 4.0", е все едно че Брус Уилис стреля на броени милиметри от главата ти. Единственият "недостатък" е, че филмите, достъпни в този формат, засега са едва 700.

Истинско пиршество за геймърските очни ябълки обещава компанията Alienware със своя еднометров LED монитор във формата на дъга. Неназованият прототип поддържа разделителна способност от 2880x900 точки и регистрира време за реакция от 0.02 милисекунди. За сравнение, при повечето актуални модели на пазара това отнема близо сто пъти повече време. Може би именно поради своята иновативност мониторът все още показва дефекти, но от Alienware обявиха, че до пускането му в продажба по-късно тази година те ще бъдат премахнати. Цената все още не е обявена.

Но освен свръхреалистични симулатори и монитори впечатление направи и геймърската клавиатура Warrior XXtreme. Според нейния производител Wolfking тя първа съчетава в едно функциите на клавиатура и геймпад. Само този факт я прави повече от достойна за епичните битки в онлайн ролевите игри от типа на World of Warcraft. А при яростен гейминг до малките часове на деня бутоните на Warrior XXtreme се осветяват в мека синя светлина. Оповестената цена е $79.99.


Технологиите срещат метеорологията

Няколко компании лансираха изключително полезните електронни устройства, чиято единствена функция е да информират за метеорологичната обстановка. В тази тясна ниша си струва да споменем WX-200, разработен от Sima Products. Въпросното радио изобразява на своя дисплей предупреждения за предстоящи бедствия като торнадо, урагани или бури. За целта то разчита на информация от американския еквивалент на Националния институт по метеорология и хидрология (NOAA), предавана в реално време по специална радиочестота. Устройството е снабдено с батерии, което е особено удобно при кризисни ситуации.

Истинска преносима метеорологична станция вкъщи предлага La Crosse Technology. Тя се нарича Weather Direct и посредством интернет връзка изобразява на LCD дисплей подробна информация за времето в стотици градове за няколко дни напред. Освен прогнози устройството показва новини, спортни резултати, RSS, телевизионната програма за деня, както и съкратен преглед на вашите мейли.

Големи, по-големи, най-големи

Най-силното оръжие в арсенала на Sony беше серия от телевизори, създадени чрез OLED (Organic Light-Emitting Diode) технологията. Характерното за нея е, че има по-нисък разход на енергия от TFT формата, но яркостта и контрастът са на по-високо ниво. Например контрастът на 27-инчовия прототип XEL-1 надминава 1000000:1, като поддържаната резолюция е 1080 p (известна и като HDTV). До този момент технологията не позволяваше да се създадат по-големи OLED дисплеи. Все още е рано и да се мисли за цена или пускова дата на XEL-1.

Твърде далечна е и перспективата за пазарна премиера на Pioneer Project Kuro - 50-инчов плазмен телевизор, който тежи по-малко от двадесет килограма. Още по-забележителното е, че продуктът е с дебелина 9 mm, а това кара останалите плазми да изглеждат направо като сумо борци. Името не е избрано никак случайно - Kuro означава на японски черно, а изобразяването на абсолютно черното е особено важен показател за качествата на плазмените телевизори. Свръхмодерният телевизор твърдо ще пропусне тази година, като от Pioneer не съобщават кога точно ще атакува пазара.

Иновациите при телевизорите не спират дотук - Panasonic представи плазмен прототип с впечатляващия размер от 150 инча. Всъщност той е толкова голям, че може да изобрази слон в реални размери. Интересно що за купувачи би привлякла тази 8-мегапикселова "видеостена", при условие че 103-инчов модел от същата компания се продава за $70 000. Въпреки слонската цена обаче от компанията са отбелязали около 7000 продажби през миналата година.

Телевизия навсякъде

По време на изложението бяха представени впечатляващо количество устройства тип set-top box за разпространение на видеосъдържание. В този дух компанията SlingMedia направи премиера на дългоочаквания SlingCatcher, който предава видео от вашия компютър през интернет до... където вие си пожелаете. Това може да е малкият телевизор в съседната спалня или пък приемникът на вилата, отдалечена на стотици километри. Отскоро кутията поддържа и почти всички познати видеоформати - като се започне от .avi и се стигне до .vob. Потребителите ще могат да закупят SlingCatcher от средата на тази година на цена от $250.

На технологичното изложение LG запозна потребителите със своя стандарт за изобразяване на цифров тв сигнал върху екрана на преносими устройства, наречен MPH (Mobile-Pedestrian-Handheld). Той е базиран на ATSC системата и се излъчва в свободните от аналогов сигнал подканали. Южнокорейската компания показа два мобилни телефона и компактни приемници, които вече са адаптирани към новия формат. Освен това съвместна разработка с Kenwood позволява цифрова телевизия върху малък екран в автомобил, като сигналът не се прекъсва дори при скорости от 220 км/ч. Концептуалната серия на интегрирани MPH устройства може да бъде обогатена с GPS и други мобилни устройства. Амбициозният план на LG е да започне излъчване чрез своя формат в Северна Америка през 2009 г.

Изненадващо към технологичните разработки се е запътила и порноиндустрията. Компанията Wreal представи своя set-top box FyreTV, който чрез интернет доставя съдържание "за възрастни" директно върху телевизора вкъщи срещу $10 месечно. Във филмовия каталог на кутията са достъпни около 20 хил. заглавия, като засега FyreTV остава в само в ръцете на отделни бета-тестери. От Wreal много добре са подбрали момента на своя дебют, тъй като ден след като завърши CES, започна другото най-голямо изложение в Лас Вегас - Adult Entertainment Expo, предназначено за... възрастни, разбира се.

Време е за безжично аудио

Сигурно и вие имате няколко гигабайта музика на своя компютър. А писнало ли ви е да слушате любимите си песни на не-особено-мощните тоноколони? Явно този повсеместен апел е бил чут от Logitech, тъй като на CES компанията представи своя Squeezebox Duet. Всъщност вече съществува подобен продукт - Sonos Digital Music System, но тя ще ви излезе поне $1000, така че да продължим към Squeezebox. В същността си продуктът е дистанционно с LCD дисплей, чрез който контролирате своята плейлиста. Отделна кутия се свързва към домашната ви Ethernet или Wi-Fi мрежа (да, трябва да имате такава) и стереоуредбата ви. Оттам бариерите пред вашата музикалната нирвана падат завинаги. Squeezebox Duet поддържа всички аудиоформати под слънцето заедно с онлайн услуги като Rhapsody, Pandora и цяла купчина интернет радиостанции. Системата ще се продава за $400, но все още не се знае кога.

Флаш с Wi-Fi?

Компанията Eye-Fi представи в Лас Вегас преносима флаш памет с поддръжка на Wi-Fi. Това означава, че заснетият с обикновен фотоапарат пейзаж ще бъде автоматично качен по безжичен път на онлайн хостинг по ваш избор. Засега 17 сайта предоставят услугата. Сред тях са Facebook, Photobucket, Picasa, TypePad , Flickr и други. От вашия фотоапарат се изисква единствено да има изход за SD карта. При това в Eye-Fi твърдят, че продуктът им не скъсява съществено живота на батерията. Засега преносимата памет се продава за $99.99 и само в САЩ.

Има само едно място на света, където може да видите насядали по земята компютърни маниаци с лаптопи, които едновременно похапват нездравословна храна и в реално време публикуват най-горещите технологични новини на страниците на своите блогове. Мястото е Лас Вегас - световната столица на хазарта, а времето - началото на януари всяка година. Това е моментът, когато се провежда митичното Consumer Electronics Show (CES) - най-голямото изложение за потребителска електроника в света. В дните между 7 и 10 януари тази година то събра в Лас Вегас над 140 хил. души, желаещи да видят какво са им подготвили големите производители на технологично оборудване за следващите 12 месеца. От другата страна на барикадата застанаха гигантите в IT бранша, които представиха на многолюдните тълпи своите най-нови продукти, гарнирани с ярки светлини и специални ефекти. Или както сподели г-н Куан Суп Лий, вицепрезидент на маркетинговия отдел на LG Digital Display: "Времето за провеждане на CES [януари] e много стратегически избрано. Тук, в Лас Вегас, компаниите показват технологии, които според тях ще бъдат на гребена на вълната през тази година."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход