Полицаи в интернет

Наредбата за подслушване на електронните комуникации създава повече проблеми, отколкото решава

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В МВР съвсем пощуряха". Тази констатация беше направена в началото на миналата седмица от специалист по мрежова сигурност, пожелал да остане анонимен. Поводът за това не съвсем необичайно твърдение е Наредба 40 от 7 януари 2008 г., издадена съвместно от МВР и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), която определя реда и начина, по който мобилни и интернет оператори, както и доставчици на фиксирана и IP телефония трябва да предоставят данни на МВР за потребителите си. Наредбата и правата, които тя дава на МВР, станаха обект на протести и обвинения, че във ведомството на Румен Петков се събуждат духовете на Държавна сигурност. Или по-вероятно те никога не са заспивали при хората с хладни умове и горещи сърца, търсещи как да се справят с това чудо - електронните комуникации. Ако тази наредба остане непроменена, полицията ще може перманентно да следи всеки потребител (идентифициран с IP адрес в интернет и име и адрес и/или телефонен номер при доставчика си) кога и откъде се е свързал с други потребители. Ако се наложи, и съдържанието на тази кореспонденция ще бъде записвано, но вече с решение на съда по реда, определен с друг закон. Иначе казано, наредбата дава възможност полицията да знае във всеки момент кой с кого си е общувал през последната година в интернет.

Сред спорните текстове в наредбата са разширителното тълкуване на престъпления, както и искането МВР да има пасивен достъп до данните за трафика в България - кой и откъде се включва (по IP адрес), данни за изпращани писма по електронната поща, както и подобни данни за обажданията по мобилни и стационарни телефони и IP телефония (тук се включват и програми като Skype и ICQ). Съдържанието на разговорите и писмата ще бъде достъпно за МВР по реда на досегашния Закон за специалните разузнавателни средства (СРС), но целта е "идентификация на крайния потребител на интернет на ниво име и адрес", казва Теодор Захов, председател на Сдружението за електронни комуникации и шеф на телекомуникационния оператор "Спектър нет". Според него наредбата просто е "претупана и задължително ще търпи корекции", което и е мнението на почти всеки интернет потребител


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
56 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-(
  Уплашен

  Ха сега да видим колко положителни коментара ще има.
  Страх ме е да си напиша мнението, да не би "батковците" от МВР да се засегнат и
  да се появат на входната ми врата с черните качулки.
  Свиквайте хора с държавата, в която живеем.

  Нередност?
 • ТАКА ТРЯБВА


  Прегледайте и анализирайте внимателно европейските директиви. Директива 2006/24 няма нищо общо с мерките на МВР.Използуват я за параван. В директивите има огромни противоречия, които откриват вратички за всякакви национални наредби. Не е вярно, че СЪЩАТА наредба е приета в други страни на ЕС. Затова се обръщам към всички хакери в България да хакнем сървърите и сайтовете на тази престъпна паплач. Да им съсипем сървърите в знак на протест срещу беззаконието. Не само тези на МВР и ДАИТС, но и на всички министерства, които правят най-големият интернетен трафик и си ползват работния ден да смъкват филми и музика. Ще ги съсипем от съдебни дела и тук и в Страсбург. Предлагам ежедневни състезания „кой ще хакне повече сървъри”. МВР мафията, е объркала държавата. Не сме в САЩ, а в България. В нормалните държави преследват мафията, само в мафиотските държави мафията преследва порядъчните хора. Във всички закони и наредби трябва ясно да бъде написано, че МВР и ДАНС са длъжни да получат разрешение от съдия и прокурор за всеки отделен случай на подслушване. Ако подслушват два милиона интернетни потребители – задължително да им представят заповедите за подслушване. Да ги връчат на интернетните оператори. Всеки потребител трябва предварително да бъде уведомен за действия на мафията срещу него. Той трябва да изиска от интернетния си провайдър ПЕРСОНАЛНА поименна ЗАПОВЕД за действията на МВР срещу него, когато си плаща интернета. Неговият адвокат трябва да е информиран за това и да предприеме наказателна санкция и защита. В договорите на абонатите с интернетните оператори трябва да има клауза за конфиденциалност. Това е по закона за защита на личната информация. Ако абонатите не получат заповед за подслушване – не са длъжни да плащат интернета си. Операторът няма право да го подслушва без негово разрешение. Още от днес, 1 февруари, всеки интернетен абонат трябва да поиска от оператора си специално допълнение към договора за интернетна услуга, с което да се защитят личните му данни и право на личен живот.В този анекс трябва да има специална клауза, в която провайдерът поема ангажимент да представи на абоната си персоналната поименна заповед на МВР за подслушване с ясно изписана причина за това. Тази причина е обект на съдебно преследване и искове към МВР. Провайдерът да се задължи да плаща обезщетение при предаване на трета страна (МВР) на данни за абоната и да даде съгласието си да бъде ответник в съдебни дела.


  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  x

  Наредбата с ясно повторение
  за да няма недоразумение!

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  RSF

  08.02 - Bulgaria: press concern over decree on conserving private electronic data

  Bulgarian journalists and Internet-users demonstrated yesterday outside the Bulgarian Telecommunications Agency, in protest at an interior ministry decree forcing telecommunications operators and Internet access providers to keep all private electronic data, including date, time, numbers called, and Internet navigation history.

  “If the transcription of the European directive into national legislation is obligatory, we would like to point out to the Bulgarian authorities that it should be put into effect in a way that respects the EU’s fundamental rights charter”, the worldwide press freedom organisation said.

  “This directive should not in any way be used to justify a permanent and increased control of electronic media.” It added.

  The press is concerned about possible abuse of such a law against a background which is generally unfavourable to press freedom and marked by often tense relations with police, who in 2007, harassed several bloggers who criticised building projects out of keeping with the environment. Tensions have also been fuelled by other press cases linked to the fight against corruption and organised crime.

  The government decree is in response to an EU demand for the European directive of 15 March 2006 relating to the conservation and management of electronic data to be incorporated into the legislation of member states. But the procedures and conditions for access to the data are determined by each member state.

  The Bulgarian government’s 7 January decree allows the police to monitor the activity of every Internet-user outside of the requirements of criminal investigations.

  http://www.rsf.org/article.php3?id_article=25567

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  --

  Tks

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-?
  яко

  от Хан Крум Анонимен, Неутрално 07 февруари, 21:19 6 Обиден или неуместен коментар?

  МВР, наследникът на зловещата репресивна комунистическа машина, отдавна е доказало своето съучастие и с раздадените милиарди, със създаването и въоръжаването на групировките, с контрола на наркотрафика и контрабандата, с митническитепрестъпления, валутните измами, прикриването на организираната престъпност, с други думи МВР е една голяма престъпна организирана банда, която върши безчинства от името на закона, а десетки хиляди охранени ,нагли корумпирани нейни служители и след излизането си от системата се включват директно в престъпния бизнес, ползват служебната информация и прикриват престъпления, замитат следи, вършат мокри поръчки. МВР остана докрай верен комунистически страж, репресивен тумор, злоупотребата със сила ,убийствата, ако щете най-много да се накажат с глоба или уволнение. Спомнете си убитото момиче от пияния милиционер, убийството на петолъчката край Сливен, ювелирните убийства в Белите брези, дядото уцелен от забавляващи се полицаи, Чората и пр., и пр. Спомнете си как "преоблечени" полицаи рекетираха чужденци и как после никой никога не ги хвана, за КАТ, най-голямата рекетьорска банда пък вече дори и не се говори, за табелките, за документните измами и съучастничество при прикриване на измами, за пристигането след три часа при спешен сигнал за помощ от МВР, за неразкритите грабежи на апартаментите в пропищелите градове, за пълчищата охранени униформени дембели, "охраняващи" протестните метенги, за стотиците хиляди лапачи от "службите", за тези работи , уважаеми недругарки и недругари, никой не говори. МВР е престъпна организация. Това е истината. При гигантската престъпност у нас за последните двайсет години, кажете що за мизерни резултати дори само за убийствата се отчитат. Да сте видели полицай с палка на всеки ъгъл вечер, който да бди за ред и сигурност, да сте видели полицаи като в САЩ и Англия да следят за спокойствието с открито денонощно дежурство в квартала ви?
  И сега МВР ще проверява личната кореспонденция, телефони, писма, разговори. Че кой например ще ти гарантира, че дебелият полицай, алчен в червата си, няма да издрънка на конкурента ти какво планираш в бизнес, кой ще ти пази служебната тайна във факсовете и пр. Трябва масов контрол върху полицията и договорът при назначаване на полицай да включва клауза за двайсетгодишна присъда, при хващане в злоупотреба с лични данни. А най-добре е да се въведе военно положение по чилийски образец и всички комунисти и техните престъпни милиционерски слуги да се пратят по стадионите.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  atanas

  Има просто решение- тия глупаци искат следене на ниво пакет и логването му. Пускаме си програмки да симулират пакети към 100 сървъра едновременно и всичко е ок. А за поща пускаме HTTPS сесии да се чудят как да декодират информацията. Защото според тая наредба трябва да се следят хедърите на пакети по различни протоколи. А това значи много бързи сървъри с възможност да обработват БД на логовете по няколко хиляди терабайта за година. Ясно е защо се приема наредбата- махане на малките доставчици, които даже не могат да излъжат, че следят целия трафик. А реално и големите само ще лъжат, че правят нещо. В момента няма техника, която да може да обработи всички логове, ако са разбити толкова, колкото се иска в наредбата. Просто проследяваната информация е почти равна по обем на трафика. А и на всеки 10 потребителя примерно се иска следящ сървър, зашото представете си софтуер да разбие всеки пакет, да види по кой протокол е, към кого се праща, дали му е отговорено, да се слепи SMTP сесия от пакетите й, да се извлече към кой е и т.н. А, ако ползвам SMTP чрез междинен сървър, към който съм се вързал по кодирана връзка? Какво ще се отчете? Терминална сесия от 2 часа? Изобщо, иска се нещо много скъпо и без шансове да се изпълни от никой, за да може големите играчи да кажат, че имат техника и софтуер за това, а малките квартални доставчици да бъдат изгонени от пазара без никакво нарушение на законите за защита на конкуренцията. Затова и БТК толкова подкрепят инициативата.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  stealth

  "Данните за мейлите няма да включват т.нар. Header - информация от коя поща до коя поща е изпратено е-писмото. Т.е. ще се знаят IP адресите на изпращача и получателя, но не и че [email protected] е писал на [email protected] например..."
  Точно хедърите би трябвало да се записват (без самото съдържание), защото в противен случай няма да се знае кой е получателя. При изпращане на мейл до бля_бля@abv.bg няма как да се знае от кое IP ще бъде прочетено писмото. Получателя може да е на работа, в къщи, в някой клуб.

  П.П. Ползвайте поща от gmail.com - връзката се криптира между клиента и мейл сървъра. Въпреки, че не съм почитател на skype - той също криптира целия трафик минаващ през него. Остава да се измисли и нещо лесно за употреба за web съдържанието и могат да ни следят колкото си искат...

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  sylph

  Хора, моля ви.. Не навлизайте в технически диспут. Факт е че репресивни мерки са на път да бъдат утвърдени. Дори мотивите за това да са елиминиране на малките провайдъри, това отново е антиконституционен закон. Аз имам право да комуникирам с вас без да бъда подслушван. Ако "полицията" ме подозира в антидържавни действия, да си вземе от съда разрешение и да ме шпионира.

  Борете се!

  Те са жалки уплашени мафиотчета. Пред вас са нищо. Има една класация.. :)) За киберпрестъпленията в света. Хаа.. България е в едно от челните места. Ако този талант бъде насочен не към престъпления, а се насочи към защита на правата ви? Има технологии които позволяват защита на комуникациите. Всяко действие поражда съответното противодействие.. Така като гледам вашето противодействие ще се припокрие с желанието да живеете в държава в която правителството играе по правилата валидни за всички, вместо да се опитва да ви тероризира чрез тотален контрол.

  Направо ще ги отнесете тия шушумиги.. :))

  Нередност?
Нов коментар