Великата дигитална стена

Китай разработва евтини и надеждни системи за противодействие на електронни нападания

Китайската армия тренира своя победен дигитален марш
Китайската армия тренира своя победен дигитален марш
Китайската армия тренира своя победен дигитален марш    ©  Капитал
Китайската армия тренира своя победен дигитален марш    ©  Капитал

Какво прави храбрата американска армия преди нахлуване в държави като Ирак, (бивша) Югославия или Афганистан? Правилно - подлага ги на масирани бомбардировки с цел да срине инфраструктурата и логистиката на противника и да подкопае бойния дух и съпротивата на войските и населението. В тази фаза участват най-технологичните родове въоръжени сили като авиация и ракетни войски, срещу които се изправя най-авангардната система за противодействие (когато изобщо има такава) - противовъздушната отбрана (ПВО) на дадената страна. От нейното елиминиране зависи успехът на всяка американска атака. Поради тази причина острието на всяка атака цели елиминиране на радари, командни центрове и правителствени комуникации със самолети за радиоелектронна борба (РЕБ), както и директни бомбени и ракетни удари. Колкото по-разгърната и децентрализирана е една подобна система, толкова по-малко ще бъде уязвена в първите критични часове в борбата за надмощие във въздуха.

Това е причината в Пентагона да проучват много внимателно възможностите на своите настоящи и потенциални бъдещи съперници за регионално и глобално лидерство. Напредъкът на Китай в тази област тревожи особено много САЩ. Според оценки на разузнавателните служби Пекин е успял да изгради интегрирана система за противовъздушна отбрана, която е много по-устойчива от тази на Русия, считана до момента за основна заплаха за военното могъщество на САЩ. Китайците са успели да изградят информационни и комуникационни мрежи за армията си, които са гъвкави, лесни за развитие и надграждане и трудни за разрушаване. Това е постигнато на цена, далеч по-малка от тази, която самите щатските военни са платили за собствената си интегрирана система за ПВО - според военни експерти китайците са платили едва една десета от това, което американците са похарчили.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  az

  САЩ, та САЩ...
  Защо имам чувството, че тази статия е копната едно към едно от някое щатско списание? Дори самият начин на изразяване е по-различен от този на българските журналисти...

  Нередност?
 • 2
  boby1945 avatar :-?
  boby1945

  Бе те и на Хитлер и на Микадо хората бяха измислили системи дето да противодействуват на САЩ- чудо оръжия- и бяха по и най - ама ги събираха на части по целият Тих океан!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-P
  Пипера е много лют

  копната е 1 към гьотеринг, много си наясно ти със стила на изразяване...
  сега кажи от кое списание е :)

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-?
  Пипера е много лют

  а снимката дали не е копната и тя, от интернет? :D
  juhuuu

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Ко4

  Прекалено общо се говори в тази статия за да може да се каже каквото и да е определено! Интегрираните системи за ПВО не се проста работа, не може на едро да се правят заключения че понеже тези ползват VoIP, са по-добри, пък другите дето не го ползват, са по-лоши. Това зависи и с какви комплекси се работи, от йерархията на вземане на решения и т.н! Две системи с еднакво информационно осигуряване, но с различна йерархия ще имат съвсем различна ефективност при една война. Руската ПВО от 80-те беше оптимизирана за отразяване на "трета световна" с масивни нальоти на хиляди вражески самолети в курсове едновременно от север (САЩ) и запад (Западна европа). Това че такъв тип система не е адекватна за отговор на асиметрични заплахи, не е никаква новост и няма нищо общо с информационното осигуряване, освен че за времето си е било адекватно. А сега какво става с руската пВО не знае никой извън нея, поради новата мания за секрентост.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  нищо ново в САЩ

  Който когато и където да прочете, че САЩ са разтревожени от напредъка на някоя държава във военните технологии да знае, че това е тъп повтарящ си трик за манипулиране на общественото им мнение и подготовката му да "преглътне" поредните 100 милиарда за въоръжаване.

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Пипера е много лют

  правилно, то и руснаците с тази басня оправдават непосилно огромната си армия. Те се плашат от напредъка на Китай, САЩ и който още се сетиш

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  leo

  америка америка америка
  толкова плюсове и толкова минуси
  но въпреки всичко е малко вероятно да загубят господство следващите 50 години  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал