Повече за българския интернет - натиснете тук
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Повече за българския интернет - натиснете тук

Повече за българския интернет - натиснете тук

Обективните данни за онлайн-аудиторията ще дадат нов тласък за развитие на мрежата в страната

Андриан ГЕОРГИЕВ
15213 прочитания

Може би си представяте българското интернет пространство като гъста джунгла. Това, което знаете за него, едва ли е много. Вероятно предполагате, че го населяват предимно тийнейджъри, които си губят времето в точене на музика, филми, виртуални битки, игри и други безполезни дейности.

Всъщност грешите. По-добре забравете всичко това и започнете да се информирате отначало. През последните няколко седмици българският интернет за пръв път започна да се "измерва" по обективни критерии. По този начин трябва да стане ясно кой кой е, какво място заема на онлайн пазара и каква аудитория има. Неманипулираните данни са особено важни както за собствениците на сайтовете, които да могат да привличат реклама, така и за компаниите, които дават пари, за да маркетират своите продукти в интернет. Не на последно място и за всички фирми и организации, които търсят да популяризират идеите си.

Изследванията, които дават картината на българския интернет, са изготвени от две конкурентни агенции за изследване на уебаудиторията и са първите по рода си. Компаниите Nielsen Online и Gemius вече няколко месеца проучват какво правят интернет потребителите в България. Преди тяхната поява на онлайн пазара нямаше къде да намерите подобни данни. За пръв път от началото на интернет икономиката у нас уебпространството се проучва от доказани и най-важното независими от местните интереси анализатори. Американският Nielsen Online е част от колоса в сферата на маркетинговите проучвания The Nielsen Company. Другата компания е полската Gemius, която е със силно присъствие на онлайн пазарите в Централна и Източна Европа, Израел, Дания и Русия.

Целта на първите по рода си данни е най-вече да задоволят "глада" на рекламните агенции, рекламодателите и медиа шоповете, които ще знаят къде сърфира търсената от тях аудитория. Това ще им помогне да преразпределят своите бюджети, от които интернет ще изяжда все по-голям дял. Подобно мнение застъпва Катерина Буюклиева от медиа агенцията Initiative Media Club. "Интернет вече е достатъчно конкурентна медиa и все по-често е един от задължителните елементи в медиa плана", споделя тя.

От своя страна уебкомпаниите инвестират в проучвания, за да могат да затвърдят доверието на рекламодателите в себе си с обективни цифри, за да могат да увеличат своите приходи. Повечето пари в мрежата ще накарат собствениците на сайтове да инвестират в нови услуги, от което накрая ще спечели и крайният потребител. Най-грубо казано, в тази ситуация всеки печели по нещо.

От подробната информация интерес има не само бизнесът. Неправителствените организации и дори политическите партии също ще спечелят, ако се научат как да развиват своите кампании в онлайн среда. Изобщо всички, занимаващи се с разпространение и налагане на идеи, вече могат да си дадат по-ясна представа каква е ролята на интернет в живота на съвременните българи. Защото за разлика от традиционните медии глобалната мрежа може да "каже" какви точно са нейните потребители. И все пак наличието на две конкурентни методики за измерване на интернет аудиторията в известна степен изкривява картината и прави данните по-трудни за анализиране. "Макар [и] две различни и макар и непълни, е хубаво, че ги има", коментира Мария Тойчева от "БТК груп", която е един от най-големите рекламодатели в интернет.

Какво показват данните

Априлските проучвания на Nielsen Online определят компанията "Нет Инфо.БГ" като онлайн лидер. Нейните най-популярни сайтове са електронната поща abv.bg и видеопорталът vbox7.com. Първата услуга съществува от 1999 г. и вече е затвърдила водещата си позиция в българската мрежа. От своя страна онлайн видеотеката следва отъпкания път на глобалния видеопортал YouTube. Vbox7.com предлага над милион и половина клипове, немалка част от които обаче са с неуредени авторски права. Близо половината от аудиторията и на двата сайта е на възраст до 24 години.

Третата най-посещавана дестинация от портфолиото на "Нет Инфо.БГ" (и изобщо от изследванията на Nielsen) се казва gbg.bg и е онлайн портален сайт. Трябва да се отбележи обаче, че 60% от неговия трафик се прави от автоматично пренасочени потребители на abv.bg (т.нар exit page). Освен това Netinfo.bg е най-посещаваният новинарски сайт в България, сочат изчисленията на Nielsen. Същият собственик има и най-търсеният спортен портал - sportni.bg.

Другата голяма интернет компания в България е "Дир.БГ". Нейната аудитория се измерва единствено от Gemius и според нейното изследване за април наброява над милион и двеста хиляди уникални посетители. Едни от най-посещаваните секции от портала са финансовият banks.dir.bg (с почти 140 хил. реални посетители), онлайн магазинът market.dir.bg (повече от 150 хил.) и новинарските life.dir.bg (близо 350 хил.) и dnes.dir.bg (над 420 хил.).

Първи подгласник на "Нет Инфо.БГ" според методиката на Nielsen е компанията "Инвестор.БГ". Нейният флагман е сайтът за запознанства aha.bg (четвърта позиция в общото проучване на Nielsen). В тон с това над 60% от неговите абонати са на възраст до 24 години. Средно те престояват онлайн по 31 минути, което е абсолютен рекорд за всички проучени сайтове. Aha.bg се измерва и от конкурентната агенция Gemius, чиито месечни данни показват, че аудиторията му прекарва на месец средно повече от пет часа и половина.

Следващите по посещаемост интернет проекти на "Инвестор.БГ" са съответно порталът start.bg, новинарският dnes.bg и фотокаталогът snimka.bg. Почти една десета от трафика на последните два автоматично се генерира от изходящите потребители на aha.bg. Едноименният investor.bg с бизнес информационно съдържание пък привлича най-голям дял работещи (72%) и висшисти (67.5%) в сравнение с всички останали сайтове. Най-големият дял от цялата изследвана учеща аудитория (56.3%) е съсредоточен в портала на "Инвестор.БГ" teenproblem.net.

Бронзовото отличие отива при "Резон медиа". Най-силният сайт на интернет групата е mobile.bg. Това е онлайн автомобилна борса, която очаквано привлича над 50% мъже.Четвъртото място в класациите на Nielsen Online е за "Атол медиа", която доскоро се казваше "Синера.БГ". Варненската компания се е специализирала в поддържането на сайтове за запознанства като elmaz.com, sibir.com и едноименния atol.bg. Вероятно поради това делът на техните абонати само със завършено средно образование е сред най-високите за всички изследвани сайтове.


Най-оспорваната борба

е за петото място. С много малка разлика в категорията среднодневни уникални браузъри са съответно групите "Икономедиа" (издател на вестниците "Капитал" и "Дневник"), "Мейл.БГ" и "Уеб медиа груп". Първата реализира най-много трафик от новинарския сайт dnevnik.bg, който е онлайн издание на едноименния вестник. Големият брой на неговите читатели го нарежда на трето място в категорията "Новини и информация". Сайтът държи и един от най-високите проценти от аудиторията на възраст над 50 години - 8%. Групата "Икономедиа" до голяма степен владее новинарския сегмент - от двадесет и три проучвани сайта от Nielsen 15 са именно собственост на компанията. В категорията на сайтовете за високи технологии и компютри издателите на "Капитал" и "Дневник" поддържат четири от петте проучвани уебдестинации. Потребителите на odit.info пък прекарват средно повече от 13 минути на сайта, което е най-високата стойност в групата на информационните сайтове.

"Мейл.БГ" присъства само с един сайт в метриката на Nielsen Online. В нея е включена едноименната пощенска услуга mail.bg, която привлича средно на ден над 50 хил. уникални браузъри. Това й отрежда второто място в България след abv.bg, която води по този показател почти седем пъти."Уеб медиа груп" заема седмо място в класацията по групи. Нейният най-посещаван сайт е topsport.bg, който в спортната тематика отстъпва единствено на sportni.bg. Другият популярен проект на "Уеб медиа груп" се казва lifestyle.bg, трети по посещаемост в категорията "Семейство и начин на живот". Един от най-известните информационни сайтове news.bg също е собственост на компанията.Представителят на "Дарик радио" на онлайн фронта поддържа спортния сайт gong.bg, чиито посетители прекарват средно най-много време от този сегмент на ден - над 7 минути. Информационният портал на английски език novinite.com надминава по посещаемост своя конкурент sofiaecho.com (собственост на "Икономедиа"). Трябва да се отбележи също така, че Nielsen и Gemius показват само трафика в териториалните граници на България, а чуждите потребители не се броят. Това автоматично декласира голямата група на българските емигранти, чиито посещения в интернет не се взимат предвид и съответно техните предпочитания остават неизвестни. Априлските данни включват и "Диджитъл медиа груп", които са водещи в категорията за високи технологии и компютри със своя проект kaldata.com. Убедително се представя и dtrailer.com, където безплатно могат да се гледат рекламните клипове на световната киноиндустрия през годините. Студентите, посещаващи сайта, са с 39% повече от средното за всички изследвани интернет портали.

Планината от данни, събрани от Nielsen Online и Gemius, тепърва ще бъде старателно анализирана, а аудиторията - проучена до най-малката подробност. Детайлното опознаване на рекламния бизнес с уебпотребителите предстои в следващите месеци и може да доведе само до положителни резултати. Все пак в тази ситуация всеки на пазара печели по нещо.

Автор: Капитал
Автор: Капитал
Автор: Капитал
Автор: Капитал
Автор: Капитал

Може би си представяте българското интернет пространство като гъста джунгла. Това, което знаете за него, едва ли е много. Вероятно предполагате, че го населяват предимно тийнейджъри, които си губят времето в точене на музика, филми, виртуални битки, игри и други безполезни дейности.

Всъщност грешите. По-добре забравете всичко това и започнете да се информирате отначало. През последните няколко седмици българският интернет за пръв път започна да се "измерва" по обективни критерии. По този начин трябва да стане ясно кой кой е, какво място заема на онлайн пазара и каква аудитория има. Неманипулираните данни са особено важни както за собствениците на сайтовете, които да могат да привличат реклама, така и за компаниите, които дават пари, за да маркетират своите продукти в интернет. Не на последно място и за всички фирми и организации, които търсят да популяризират идеите си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  stealth

  интересно нещо е И-нет рекламата - разчита на неграмотните в компютърно отношение (незнаещи какво е банер, как да не му се обръща внимание (точно защото е шарен) и как се ползва Adblock допълнението във Firefox). обидно е някак си...

 • 2
  Avatar :-|
  Murshu

  Не всеки печели по нещо!
  Средните потребители на Интернет съдържание услуги обикновено не печелят от реклами и уникално съдържание. Както и факта, че технологията за измерване на уникалните браузъри/съдържание е просто смешна.
  Отивате на един сайт- щрак>растер+след малко пак щрак>растер = сравни.
  Това е все пак необходимо за да бъде убеден някой, че разходите му са с потенциал! ;) Всъщност истината е съвсем друга, и тя е че в Интернет е възможно неуловимо "преграждане" на транспортната структураи визията, с цел вниманието да бъде насочено нейде другаде ей така - попътно.
  И това е грешно. И дразнещо по дефиниция.
  Това го доказва и модела "Google". Какво е уникалното на модела им - браузъра на адрес www.google.com си е един и същ. Прост и достъпен.
  Попиташ, поинтересуваш се и тогава получаваш информация или рекламни напътствия и то приоритетно по темата.
  А тук какво е - флаш, бан.. и какво ли не с цел!?! Ми просто да се създаде пазар за нещо от нищо.
  Ако това е нещо смислено то тогава предлагам следното:
  - някои немски вериги да обявяват промоциите си с дву или три кратно мигване на лампите. ;)
  - ВиК дружествата могат да се закачат в схемата с монтирането на моментни капсулни оцветители на водата. Те могат да се управляват дистанционно дори и от Интернет. :)
  - Дупките шо пътищата могат да се аранжират така, че заобикалянето им с ефектни движения да създава усещането и спомена са "нещо". :)
  И ред други междинни неща ..
  Това е.

 • 3
  Avatar :-|
  Повдинал вежди

  В статията липсва момента колко струва "рейтинга". Защото, виждате ли, същите наскоро искаха да рейтват сайта който поддържам. Срещу скромна сума. Не я платихме, което обяснява липсата му в "рейтингите", за разлика от други сайтове, съществуващи от има-няма година.
  Впрочем, как се рейтват тези сайтове, по какъв метод? От къде идват данните, как проверяваме тяхната достоверност? Не се заяждам, просто искам да знам за какво е този рейтинг - да е обективен или да зарибява рекламодателите?

 • 4
  Avatar :-|
  Станислав Янков

  Ценна статия и любопитни сондажи! Би могло да се окаже интересно и проучване, свързано със свободата на изразяване и със степента на цензуриране в българския интернет. В момента би могло да се каже, че осъществявам своеобразен тест на свободата на словото в Нет-а! Започнал съм да излагам едни любопитни нещица ( http://theworld.blog.bg/viewpost.php?id=197196 ) и ... ще видим какво ще стане!

 • 5
  Avatar :-|
  --

  Да бе много независимо проучване, събират се суми от двете "независими" фирми, после с процент се плаща статия в Капитал, другото се прибира. И аз мисля да направя независимо проучване, ако ми се вържат финансите - има ли кандидати?

 • 6
  Avatar :-|
  Мрежозомбиран

  Майната и на мрежата,истинско е само това,извън нея.

 • 7
  Avatar :-|
  ds

  Ех, и сега ако имаше грамотни специалисти в маркетинг екипите на рекламодателите, тази информация даже щеше да е полезна :(

 • 8
  Avatar :-|
  борко

  Статията е добра, в смисъл добре написана, но лично аз не научих нищо ново (в сравнение с друг един материал, поместен наскоро пак в Капитал) или нищо, за което не съм се досещал - хората гледат предимно клипчета, разменят си снимки, ходят из сайтове за запознанства, интересуват се от основните новини, почти не ги вълнуват коментари и анализи (посетителите дори на третия сайт за запознанства са повече от тези на Дневник), чат-пат от финанси (в смисъл кредити, заеми) и т.н.
  Според мен интересни са 2 неща - според таблицата за разпределение на аудиторията по доходи излиза, че посетителите на Дневник.бг и Днес.бг са идентични, въпреки, че вторият сайт е от рода на Нетинфо, т.е. всичкология.
  И второто - дали може да се направи изследване кои чуждестранни сайтове посещават българите и колко често.

 • 9
  Avatar :-|
  Мерни единици

  Има ли разлика между уникални браузъри и реални посетители

 • 10
  Avatar :-|
  Пак за мерките

  Видях и другата статия - пише само, че мерят кукита. Ако Нилсън брои и изтритите кукита като нови, то те преувеличават данните. Или съм в грешка.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Къде са чиповете

Къде са чиповете

Дигитални модели

Дигитални модели

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK