Новият брой: Пътят към Шенген
Close

От кóза съм станал малко тъп

Марихуаната е много по-опасна, отколкото си мислим

Системните пушачи на трева изпитват по-малко задоволство както от интимния си живот, така и от живота като цяло.
Системните пушачи на трева изпитват по-малко задоволство както от интимния си живот, така и от живота като цяло.
Системните пушачи на трева изпитват по-малко задоволство както от интимния си живот, така и от живота като цяло.    ©  Моис Мошев
Системните пушачи на трева изпитват по-малко задоволство както от интимния си живот, така и от живота като цяло.    ©  Моис Мошев

Срещам И., мой съученик от гимназията. Не сме се виждали от две години и радостно се разговаряме. Споделям му, че тъкмо съм завършил университета. Той заинтригувано ме пита за специалността ми, а аз целият изтръпвам в изумление.

"Изумителното" е, че с И. стояхме на един чин в гимназията. Двамата кандидатствахме с еднакъв предмет и в еднакви ВУЗ-ове. Бяхме приети една и съща специалност, но избрахме различни университети. Първите две години след това много пъти обсъждахме приликите и разликите между двата ВУЗ-а и най-вече колко гадно нещо е висшата математика. После спряхме да поддържаме контакт заради съвсем различните си среди.

Тази история едва ли ще впечатли някого, чиито познати пушат трева често и от години. Тя няма да изненада и хората, които са попушвали повечко (но са спрели) и помнят какво се случвало с паметта им в онзи период.

Марихуаната е най-разпространеният (незаконен) наркотик на света. Близо 200 милиона души са опитвали трева, а над два милиона американци пушат всеки ден от 12 или повече месеца. Огромната популярност на тази дрога изисква незабавен отговор на въпроса

Вредна ли е тревата?

Категорично да. Въпреки обществения мит за безобидността й и независимо от надеждите на често употребяващите я. Хубавата новина за последните е, че в глобален план има ясно изразена тенденция канабисът на пазара да става все по-качествен и активното вещество (delta-9-tetrahydrdocannabinol, THC) в растението да се увеличава (Addiction 2008;103:1100). За обществото обаче това е лоша вест.

Все повече научни изследвания се фокусират върху действието на марихуаната и откритията не закъсняват. Ако човек пуши по-често от няколко пъти на месец в продължение на години, неговото здравословно и психическо състояние ще бъде сериозно повлияно в негативен аспект. Както прочее става и след продължителната употреба на всяка друга легална или нелегална дрога.

Новозеландски учени изследват в родината си подрастващи индивиди (до 25 години), които са употребявали трева в училище. С възрастта някои се отказват, а други увеличават честотата и количеството на пушенето. Когато достигнат възраст от 25 години, последните имат по-ниски доходи, по-рядко се дипломират и са по-често зависими от социални помощи. Групата като цяло се характеризира и с по-висока безработица. Системните пушачи на трева изпитват по-малко задоволство както от интимния си живот, така и като цяло. В изследването са отчетени фактори като среда, семеен произход и т.н., така че обсъжданите зависимости се дължат основно на употребата на марихуана. Авторите заключват, че системната употреба на марихуана през младостта често превръща хората в аутсайдери (Addiction 2008;103:969).

В тревата има много повече катран, отколкото в цигарите, но тя най-често се пуши като цигара без филтър, за да не се намали въздействието. Съвсем наскоро австралийски екип лекари установи, че употребяващите системно канабис получават тежки патологични изменения в белия си дроб, изразяващи се в образуването на мехури, пълни с течност (Respirology 2008;13:122). Така наречените белодробни Bullae се срещат и при дългогодишните пушачи на тютюн, но любителите на канабиса ги получават средно 20 години по-рано, тоест около 40-годишна възраст.

Пушенето на трева също така повишава риска от сърдечно-съдови проблеми (Molec Psychiatry 2008, doi:10.1038/mp.2008.50 ). Това става, тъй като активното вещество в марихуаната увеличава количеството на протеин (apoC-III), свързан с транспорта на триглицеридите. Tриглецеридите се комбинират с холестерола, а apoC-III едновременно увеличава количеството и забавя разграждането им в организма. Връзката висок холестерол - сърдечен удар е добре известна.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
150 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  123
  • + 1

  Кажете ми нещо което да не е вредно ? Във всяка храна и напитка може да се намерят вредни съставки да вземем да ги спрем от употреба .
  Всеки сам трябва да се грижи за тялото и духа си .

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-P
  Иван Андреев
  • - 3
  • + 2

  Мисля , че трябва да оставим на мира всичката пушеща , смъркаща , друсаща се сган да се самоунищожава. Важи и за цигарозависимите. Така след някоя и друга година , като пукнат ний разумните ще останем и за нас ще има повече блага. Прав ли съм ? Даааааааа.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Като им спрете тревата,
  • - 2
  • + 2

  как ще им обясните утре, че Барак Хюсеин Обама е най-светлата надежда на човечеството?

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  thelostologist
  • + 3

  тази статия от министерството на здравеопазването ли я поръчаха? чакай да свия, че чак се почуствах зле от нея(статията) :)

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  raycho
  • + 4

  Не защитавам канабиса нито употребата му, ама това изследване за размера на въпросните части на мозъка го погледнах и има нещо гнило там. Числата които се цитират нещо не се връзват. Не е възможно да се постигне според мен подобна стойност на нивото на значимост само с изледване на извадка от 15 пушачи и 16 непушачи. С две думи грешката може да достигне проценти. Ако изледват не 15 а 1500 пушачи и още толкова непушачи дали картината ще бъде същата? Т.е. поне за мен това изследване не доказва неоспоримо въпросната хипотеза, просто защото е направено върху твърде малко субекти. Иначе е доказано вече, че употребата на канабис може да отключи латентни психически заболявания, като шизофрения например. Също така много хора го спират поради факта, че започват да страдат от разни психози и атаки на паника, което убива положителните ефекти. Според мен в нашата мила татковина ще стане много по-страшно след 10-20 години, когато започнат да се проявяват ефектите от масовото разпространение на синтетични наркотици сред сегашните подрастващи (дано да съм лош пророк), ама това е една друга тема. Ако обаче това за мозъка се окаже вярно - хич не хубаво май а :)

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Dutch
  • + 2

  "Близо 200 милиона души са опитвали трева" - от тях 18 милиона живеят в Холандия:))

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  райчо
  • + 2

  това за 200-а милиона го пропуснах, но смятам че не е реална цифра. По-скоро са повече.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  hm-hm

  това е пазар, от който печелят естествено не за да декларират доходи.ако искате да правите богати разни мафиоти, в т.ч. и мутрички, ми пушете си-никой не ви пречи

  Нередност?
 • 10
  ras16377431 avatar :-|
  ras16377431
  • + 5

  Първата глупост в статията е, че мислим марихуаната за безопасна. Официално мислим, че тя е опасна колкото хероина, кокаина и амфетамините и затова държавата я третира наравно с тях. Леко сюрреалистично държавата мисли, че марихуаната е много по-опасна от алкохола и никотина, които убиват милиони души годишно и разбиват безброй съдби.

  Наскоро в Дневник научихме, че сред страните с най-висока консумация на марихуана в ЕС са Дания, Франция и Великобритания, а с най-ниска - България и Румъния. Очевидно нито пушенето на трева проваля обществото, нито непушенето е някаква гаранция за успех.

  Друга масивна глупост в статията на Ясен Пекунов е приемането като лоша вест на увеличаването на качеството на тревата. Колкото по-малко трябва да изпушиш, за да се напушиш, толкова по-малко катран и други неприятни съставки на дима ти се налага да погълнеш.

  Но най-голямата глупост в статията е изводът, че тревата прави хората аутсайдери и недоволни от живота. Всъщност аутсайдерите и недоволните от живота имат по-голяма нужда да се надрусат, независимо с какво.

  Нередност?
Нов коментар