Свят без СПИН
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Свят без СПИН

Свят без СПИН

Премахването на ужасната болест е възможно. Засега само за богатите.

Ясен Пекунов
8782 прочитания

© Антония Тилева


ко преди 20 години диагностицирането на СПИН е било смъртна присъда, то днес вече не е точно така. Съвременните антиретровирусни терапии (АРТ) практически запазват имунната ни система и човек живее, колкото му е писано, независимо че е носител на вируса HIV.

Истината е обаче, че синдромът на придобита имунна недостатъчност е нелечимо заболяване и ваксина за него няма. Затова според статистиката на Световната здравна организация (СЗО) по света има около 33 милиона болни, като само през 2007 г. с HIV са се инфектирали 2.7 милиона и са починали около 2 млн.

На теория

Вирусът HIV поразява основно един вид имунни клетки - CD4 лимфоцитите. В резултат на инфекцията те умират или биват убити от организма. Когато концентрацията им в кръвта падне твърде ниско, имунната система става безпомощна да се справя с иначе незаплашващи живота заболявания и човек умира от т.нар. опортюнистични (възползващи се) инфекции.

От медицинска гледна точка HIV e много трудна мишена. Вирусът мутира изключително бързо и специално създадените медикаменти престават да действат. През последните години обаче човечеството създаде много различни антиретровирусни лекарства. Комбинация от няколко медикамента успешно потиска развитието на болестта.

Защо комбинация? Защото е крайно невероятно, ако човек приема три медикамента, вирусът да мутира едновременно по три различни начина. Затова АРТ терапията през последното десетилетие е успешен метод за контрол на СПИН.

Нещо повече - когато вирусът присъства в тялото с много ниска концентрация, серопозитивният почти напълно престава да бъде опасен за околните. Поне при хетеросексуалните двойки инфекцията не се предава дори при небезопасен секс.

Според статия на водещите специалисти по СПИН на СЗО, публикувана в престижното медицинско списание Lancet (2009;373:48), ако всички болни по света започнат АРТ лечение, след няколко десетилетия, носителите на вируса ще са починали (предимно) от естествена смърт, а случаи на новозаразени почти няма да има. Така вирусът практически ще изчезне.

На практика

Проблемите през този логичен и на пръв поглед лесен за изпълнение план са няколко. Първо много от болните от СПИН не подозират това, докато не влязат в болница с някаква тежка инфекция. Причината е, че тестовете за наличие на HIV не са много разпространени дори в развитите страни. Логично е - дълго време да си серопозитивен е означавало да умреш. А кой иска да знае, че умира?

Днес ситуацията в богатите държави може и да се е променила, но в Африка, където серопозитивни са 22 млн. човека, като цяло болестта СПИН неизменно убива. Защо? Защото липсват медицински персонал и болници, хората са изключително необразовани и суеверни (през 2006 г. здравният министър на Южна Африка - страната с най-висок брой серопозитивни, им препоръча да се лекуват с... чесън).

И най-сетне в Африка няма достатъчно пари за здравеопазване по принцип. Черният континент има около един милиард жители, които произвеждат под 4% от БВП на планетата. За сравнение 300 млн. американци произвеждат около една четвърт от световната продукция. Според СЗО за изпълнение на плана като за начало са необходими 85 млрд. долара. Сумата не е чак токова голяма... ако става дума за спасяване на някоя мултинационална безразсъдна банка.

Генна терапия

Очевидно, за да се премахне СПИН-ът и от бедните страни, трябва да бъде намерено относително евтино и еднократно лечение. Най-голяма надежда засега се възлага на генната терапия (ГТ).

По същество ГТ означава да разрушим или да внесем нов ген в определени клетки. Това не е толкова лесно, но човечеството вече знае как да го прави. Почти е доказано и че ГТ-концепцията може да бъде безопасна.

В случая със СПИН генната терапия показа, че работи в един любопитен случай. 40-годишен серопозитивен германец се разболява от левкемия. Лечението на рака изисква избиване на имунните му клетки и последваща имплантация на костен мозък (вид стволови клетки). Клетките от костния мозък дават началото на кръвните клетки и по този начин болните се подменят със здрави.

Немският лекар-учен д-р Геро Хютер решава с един удар да убие два заека и започва да търси донор на костен мозък, който има мутирал CCR5 ген. Този ген отговаря за синтеза на протеин от клетъчната стена, използван от вируса на HIV като като врата за влизане в клетките.

Д-р Хютер намира такъв донор (около 1% от хората живеят с такава мутация и са природно защитени от HIV). След две имплантирания на костен мозък и левкемията, и СПИН-ът са излекувани. 20 месеца след операцията у германеца няма никакви следи от HIV вируса (N Eng J Med 2009;360:692).

Калифорнийска компания, Sangamo Biosciences, вече разработва метод за "изключване" на CCR5 гена. Ако успее и технологията се окаже безопасна, ще имаме метод за лечение на СПИН с една-единствена интервенция.

Междувременно в Nature Medicine (2009, doi:10.1038/nm.1932) бяха публикувани резултатите от клинично изследване във втора фаза за лечение на СПИН с генна терапия. При него в CD34 клетки от костния мозък ("родителите" на CD4 лимфоцитите) е добавен ген, който произвежда специфична молекула, атакуваща част от генoма на HIV. При опитни животни терапията блокира развитието на болестта и с времето води до пълно излекуване, тъй като само генно модифицираните клетки оживяват.

Резултатите на това изследване обаче не са толкова оптимистични. При спиране на антиретровирусната терапия болестта се развива и броят на CD4 лимфоцитите спада. Вероятната причина за това е, че при процедурата само малък брой имунни клетки са станали HIV-устойчиви. При експеримента на д-р Геро Хютер обаче цялата имунна система е практически подменена.

Проблемът е, че да се избие цялата имунна система на човек, който носи СПИН, е изключително рисковано. И все пак вероятно науката ще намери начин да заобиколи този проблем и генната терапия ще осигури лечение на коварната болест. Сякаш е излишно да споменаваме, че подобна медицина е изключително скъпа и отново ще е по силите само на богатите държави. Както досега.

За да спасим Черния континент от ужасната болест обаче, е необходимо и той да покаже воля за това. Близо 6-те милиона серопозитивни в Южна Африка нямат никакъв шанс, докато правителството им препоръчва да се лекуват с чесън и червено цвекло. И през ХХІ век невежеството убива.

ко преди 20 години диагностицирането на СПИН е било смъртна присъда, то днес вече не е точно така. Съвременните антиретровирусни терапии (АРТ) практически запазват имунната ни система и човек живее, колкото му е писано, независимо че е носител на вируса HIV.

Истината е обаче, че синдромът на придобита имунна недостатъчност е нелечимо заболяване и ваксина за него няма. Затова според статистиката на Световната здравна организация (СЗО) по света има около 33 милиона болни, като само през 2007 г. с HIV са се инфектирали 2.7 милиона и са починали около 2 млн.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  аз също не съм чувал за по-добро лечение от чесън и червено цвекло.
  е, някой път ряпата е по-полезна, но зависи от кое племе си.
  оставете серопозитивните африканци на мира. те знаят по-добре как да се излекуват!

 • 2
  Avatar :-|
  да де

  Червеното цвекло, освен чесън, изисква хрян. Полученото мезе за ракия помага, но не е ясно дали то самото или ракията.

 • 3
  Avatar :-|
  Ясен Пекунов

  Господа, не бъдете цинични.

  Смъртта на милиони хора не е добра територия за упражняване на чувството ви за хумор.

 • 4
  Avatar :-(
  Д

  Те и за рака намериха лечение,само че не е изгодно на фармацефтичните компании.Нелепо е заради нечии интереси да измират хора и все пак се случва.

 • 5
  Avatar :-|
  k

  един въпрос, какъв е шанса да се заразиш със спин при необезопасен секс с вирусоносител?

 • 6
  yassen avatar :-|
  Ясен Пекунов

  Привет к!

  Невъзможен за отговор въпрос. Не съществува хуманен начин за изследване.

  Засега е ясно само, че ако човек е на АРТ лечение, вероятността човек да се зарази от HIV е много ниска, за разлика от случаите, когато вирусът е оставен на споскойствие.


  Бъдете здрав/а,
  Я. П.

 • 7
  Avatar :-|
  k

  е как е станало ясно това, а другото не е хуманно?

 • 8
  yassen avatar :-|
  Ясен Пекунов

  Привет!

  Серопозитивните, които са в процес на АРТ лечение, са под много строго наблюдение. Затова лекарите са забелязали, че те правят небезопасен секс без това да предава инфекцията на партньорите им.

  Силно преучеличено е да се смята, че това са официални експериментални данни. По-скоро неофициални наблюдения, но доста разпространени сред специалистите.


  Поздрави,
  Я. П.

 • 9
  Avatar :-|
  k

  това ясно, ама как са го сравнили с другия процент...като не го знаят?

 • 10
  yassen avatar :-|
  Ясен Пекунов

  Е, предвид, че СПИН-ът се разпространява предимно чрез небезопасен секс и кръвен контакт (общи игли или кръвопреливане), то на всички е ясно, че процентът е много по-висок. Инак нямаше да има епидемия в Африка - не е реалистично милиони по света да се заразяват заради общи игли и кръвопреливане.


  Поздрави,
  Я. П.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Смяна на фокуса

Смяна на фокуса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK