"Ел Ниньо" се завръща

"Ел Ниньо" се завръща

Как едно малко момче обърква делата на света

Ясен Пекунов
9815 прочитания

© Ася Колева


Наричат го "Ел Ниньо" (малкото момче) в чест на младенеца Иисус, защото се случва около Рождество Христово. Въпреки името си обаче "Ел Ниньо" е най-големият цикличен климатичен феномен на планетата (вж. графиката).

Според американската атмосферна и океанографска агенция (NOAA) през зимата на 2009-2010 г. е много вероятно да има изключително силен "Ел Ниньо" период. Ако тази прогноза се сбъдне, климатът и икономиката на земята ще бъдат много силно повлияни.

Внезапното и нетипично затопляне на големи части от Тихия океан се случва през няколко години, но не през определен точен период. Силата на явлението, измерена като повишение на температура на повърхностната вода спрямо средните й стойности, също варира през различните "Ел Ниньо" периоди. Ефектът върху климата на планета и особено по крайбрежието на Тихия океан е огромен.

Какво причинява "Ел Ниньо" и неговата противоположност "Ла Ниня" (малкото момиче; период на нетипично охлаждане на повърхността на водата) е неясно въпреки интереса на учените да разгадаят загадката. Предвид че "Ел Ниньо" е най-голямата дългопериодична структура в земната климатична система, нейното предвиждане и познаване би позволило да се правят дългосрочни прогнози за климата.

Ефектите

Когато ураганът "Катрина" наближи бреговете на Луизиана, някои учени предупредиха, че топлата вода в залива край град Ню Орлиънс ще вдъхне сила на стихията и тя ще стане много опасна. Хората не повярваха на известния факт, че топлата вода създава области на понижено атмосферно налягане, което е предпоставка за силни ветрове и обилни валежи. Цената на неверието се оказа висока.

"Ел Ниньо" променя климата на цялата област. Над по принцип тропическия рай остров Хаити се извиват бури, в Перу падат рекордни валежи и започват наводнения. Тези дъждове по принцип се изваляват над тропическите гори в Индонезия. Сега там е суша и започват горски пожари. Страшна суша заплашва и крайбрежните държави на Южна Африка.

Според някои в известна степен непълни и противоречиви изследвания "Ел Ниньо" повлиява и климата на Канада, Америка и Австралия. Канадците се радват на по-мека зима, австралийците страдат от суша, Аржентина и Бразилия от по-влажно време. Край Корея и Япония пък има по-малко тропически бури.

Наблюденията за ефекта на "Ел Ниньо" върху климата на САЩ показват, че падат повече валежи в сухия Югозапад, ветровете на север пък са по-слаби. Намалява вероятността за горски пожари във Флорида. За сметка на това се извиват силни зимни бури в Калифорния.

Според д-р Илиян Господинов от института по метеорология на БАН ефектът върху Европа е слаб и непряк, поради което е трудно да се измери и предвиди. По-силен ефект може да се очаква над Англия според местната метеорологична служба. И все пак статия в престижното списание Nature (1998;393:318) твърди, че силен "Ел Ниньо" период (1789-1793 г.) е намалил значително добива на жито в Европа преди Френската революция и така е подпомогнал последвалите събития. Само десетилетия наблюдения ще покажат дали това е вярно.

ИКОНОМИЧЕСКИ ЕФЕКТИ

- "Ел Ниньо" сериозно повлиява ценaтa на най-употребяваната растителна мазнина в света - палмовото масло. Причината е, че 90% от него се добиват в Индонезия и Малайзия. Сушата там, породена от "Ел Ниньо", води до по-ниски добиви. Това предизвиква покачване на цената и на соята, която е алтернативна суровина за масло. На свой ред обаче влажното време в Аржентина и Бразилия по време на сеитбата на соя води до немалки загуби и цената на тази култура расте допълнително. Очаква се и повишение на цената на захарта.

- По данни на NOAA "Ел Ниньо" периода в края на минали век (1997-1999 г.) е донесъл между 3.7 и 8.2 млрд. долара загуби на американското земеделие. Само загубите заради бури в Калифорния през 1997-98 г. се оценяват на 1.1 млрд. долара.

- Загубите за южноамериканската рибна индустрия по време на силен "Ел Ниньо" период са огромни. Ефектът е най-отчетлив за Перу и Еквадор. Перу е един от петте най-големи световни износители на риба, а уловът му може да намале с почти 50%. Това води до повишение на цените на други относително евтини храни по целия свят заради нарасналото им търсене.

Наричат го "Ел Ниньо" (малкото момче) в чест на младенеца Иисус, защото се случва около Рождество Христово. Въпреки името си обаче "Ел Ниньо" е най-големият цикличен климатичен феномен на планетата (вж. графиката).

Според американската атмосферна и океанографска агенция (NOAA) през зимата на 2009-2010 г. е много вероятно да има изключително силен "Ел Ниньо" период. Ако тази прогноза се сбъдне, климатът и икономиката на земята ще бъдат много силно повлияни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  Avatar :-?
  Змей Горянин

  Не сме си научили поуката от Битие (историята със 7-те години плодородие и 7 години провалени реколти и животновъдство). Цаката му е Стратегически Резерви. Историята показва, че 20% са достатъчни (но връщат обществото един строй назад - в случая към робовладелски).

 • 2
  Avatar :-|
  Ну, Погоди

  Докато всички мислят за икономическата криза, екологията нещо остана на заден план. Изчисляват се капиталови приходи, разходи и намалено производство, но много хора забравят, че именно бурното развитие на промишлеността и стоителството, станаха една от причините за климатични промени. Хубаво е човек да има материални удобства, но то си има и цена за това. И по-добре навместо да гледаме тревожно към "Ел Ниньо" и компания да помислим, какво не е необходимо и да се лишим от него, пък дано да не се разрастнат тези изменения до неузнаваемост.

 • 3
  Avatar :-|
  ДЖЕКИ ЧАН

  ЕШЕЛОН-ГЛОБАЛНО СТРАТЕГИЧЕСКО ОРЬЖИЕ ЗА КОНТРОЛ НАД КЛИМАТА РАЗПОЛОЖЕНО В АЛЯСКА .ИЗПОЛЗВАНО ЗА ПРЕДИЗВИКВАНЕТО НА УРАГАНИ ТАЙФУНИ-5МАХ СТЕПЕН И ТРУСОВЕ ОТ7 МА РИХТЕР.ИСПОЛЗВАНО НАЙ-ВЕЧЕ С-У ЮГ-ИСТОЧЕН КИТАЙ .-НАЙ -ГЬСТО НАСЕЛЕН ИПРЕДИЗВИКВАЙКИ ЩЕТИ НА КОНКУРЕТНАТА БЬРЗОРАЗВИВАЩА ИКОНОМИКА

 • 4
  Avatar :-|
  Ел Ниньо означава Бебето

  хей , интелигенти, учете испански! Ел Ниньо означава Бебето, а не малко момче. Ако и да сте младоци, испанският не е море до колене..

 • 5
  Avatar :-|
  Baumaxx

  Ох толкова сложно сте го обяснили на картинката - не всички сме специалисти!

 • 6
  Avatar :-|
  Didi

  Не е вярно че ел ниньо означава бебето,означава си точно малко момче,а картинката е обяснена много добре.Само се чудите с какво да се заяждате


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал