Утре започва от днес

Усвояването на технологиите става все по-бързо, но прави IT бизнеса все по-хазартен

Скоростта, с която новите технологии достигат до масовия потребител, непрекъснато се увеличава. Ето един прост пример: в средата на XX век са били нужни 26 години, за да може 25% от домакинствата по света да се сдобият с телевизия. В края на столетието обаче интернет постигна аналогично разпространение само за 7 години. След иновационния пробив и появата на дадена нова технология традиционно следва пикът в популярността й. Следват период на "отрезвяване", при който вече са известни и недостатъците на продукта или услугата, а голяма част от първоначалните продажби вече са осъществени. Спадът в популярността на технологията завършва с еволюционно развитие на съответната пазарна ниша - плато на продуктивността, и подобрените й модификации. Този етап е стабилизиращ и дава възможност за пълно усвояване на иновациите в административен, инфраструктурен и чисто потребителски план.

Описаният цикъл от изобретяването на дадена технология до усвояването й от пазара в момента се забързва до неузнаваемост. Със задача да определят колко точно са се заели двама учени от Harvard Business School. Икономистите Барт Хобиджин и Диего Комин разглеждат данните за навлизането на 15 ключови технологии (парната машина, електричеството, телекомуникациите) в 166 държави за периода от 1820 до 2003 г. Различията между отделните региони и нации са толкова големи, че по-скоро налагат изключения, отколкото правило.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  marttin
  • + 2

  "Ето един прост пример: в средата на XX век са били нужни 26 години, за да може 25% от домакинствата по света да се сдобият с телевизия. В края на столетието обаче интернет постигна аналогично разпространение само за 7 години."
  -- е на това му се казва да сравниш комп(ютри) с комп(оти), ама на кой му пука че има разни там цикли, съпътстващи технологии, че средата на 20ти век е епохата на масовото производство, докато в краят на столетието е на инфо-технологиите !!!!????

  "Затова все по-често ще виждаме спукването на технологични балони, като дотком кризата през 2001 г."
  -- тази гениална мисъл откъде се роди? що да не се погледне кога беше "спукан" предишният тех.балон, а по-предишният? и какво се случва след тия спуквания?
  -- за какви спуквания може да се говори като ясно е изразено навлизането в период на дифузия, и тва че има нови (тех.) продукти не означава че играта се променя - а тя зависи от тех парадигма (която е устойчива)

  e.g. смартфонът е продукт а не технология - а що е core-tech and tech paradigm трябва да се схване за да се праввят подобни "анализи" и изводи, най-малкото

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Expert

  Какво означава, че "Електричеството е изобретено през 1873 г." !?
  (според таблицата).
  Кое точно е изобретено ?
  Първата ел.крушка ? Първия генератор ?
  Що за глупост ?

  Нередност?
Нов коментар