Нещо за четене

Нещо за четене

Устройствата тип таблет ще променят представата ни за това как си служим с компютъра

Андриан Георгиев
24308 прочитания

Представете си е нещо като лаптоп, но без клавиатура. Това е така нареченият таблет. Имате портативен екран, в който е вграден нискоенергиен, но сравнително мощен процесор.

Таблетът е по-голям от смартфон, но по-малък от лаптоп. Тъй като няма клавиатура, той се управлява чрез докосване на екрана с пръсти или специална "писалка", наречена стилус.

Не са чак толкова много хората, сблъсквали се на живо с подобни устройства, въпреки че те съществуват от години. До момента продажбите им са символични и подобни компютри се използват в тесни ниши.

През тази година обаче има реален шанс всичко това да се промени. През последните месеци големите производители на хардуер сякаш се бяха наговорили - изведнъж публичното пространство се наводни със слухове за предстоящи премиери на таблет компютри от ново поколение.

Пикът в тази своеобразна истерия са лавинообразните спекулации за това как на 26 януари тази година Apple ще направи премиера на революционен таблет, който ще промени представата ни за компютрите завинаги.

И то при положение че от компанията на Стив Джобс официално не казали нито една, повтарям нито една, дума по въпроса...

Сигурно сте гледали в американските филми как често на входа на ресторанта има човек, който маркира нещо върху подобен таблет.

"Досега производителите на таблети инсталираха Windows върху тези компютри", коментира за "Капитал" Джон Мартеларо, бивш старши маркетинг директор в Apple. "Освен това те се управляват с писалка", допълва той. "Наскоро бях в болница и забелязах, че всички медицински сестри бяха изгубили своите стилуси (писалки)", обяснява Джон Мартеларо.

Според него моментът за масовизацията на таблетите наистина е дошъл, тъй като технологиите са се развили достатъчно. Мартеларо е категоричен:  "Нискоенергийните процесори oт производителя PA Semi, собственост на Apple, по-качествените LCD екрани, по-добрите батерии, софтуерът, позволяващ управление с пръст, и SSD паметта са технологиите, заради които идва времето на таблетите."

Таблетът може да се окаже революционен, защото има шанс да успее да премахне два от най-старите инструменти за навигация - клавиатурата и мишката.

Интуитивната навигация с пръсти е много важна. Така, за да свършите нещо на екрана, няма да е нужно да местите каквото и да било, а просто ще го докоснете. Това вероятно ще отключи огромен потенциал иновация, защото разработчиците на софтуер ще пишат програми с неподозирани преди възможности.

Ако имате iPhone или друг смартфон с екран, чувствителен на докосване, значи имате идея за какво става дума.

Още един екран в живота ни

Липсата на клавиатурата означава, че ще можем да разполагаме с почти функционален компютър във формата на екран, който да използваме на нови места. В банята, на дивана, докато пътуваме, скришом по време на скучна среща, в колата.

Големият екран на таблетите ще бъде подходящ за сърфиране в интернет, гледане на видео, снимки, игри и може би четене.

"В миналото компютрите са измислени за създаване на съдържание, но днес най-използваната част от системата е екранът", коментира за "Капитал" Яир Райнер, анализатор в консултантската компания Oppenheimer.

Като го отделим в самостоятелно устройство, на теория получаваме всичко необходимо за консумиране на дигитално съдържание.

Не всичко обаче ще е супер - липсата на клавиатура ще ви затрудни в писането на дълъг текст. Затова таблетите сигурно ще отблъснат доста хора, но ефектът може да бъде огромен.

Ако успее да се наложи, новият начин, по който виждаме интернет, вероятно ще промени изгледа на сайтовете - по същия начин, както те се нагодиха към мобилните телефони.

Никой не е сигурен дали и как таблетите на практика ще разбъркат статуквото. Наистина е факт, че досега тези компютри не успяват да развълнуват хората. Но също така е вярно, че за пръв път разполагаме с технологиите, необходими за създаването на таблет, удобен за всички хора.

Всички гледат към Apple

Имаме и компания, която има силите да се справи с подобна революционна задача. Нарича се Apple. Тя веднъж се проваля с цифровия бележник Newton, но това се случва през 90-те години. Тоест преди Стив Джобс да се върне в компанията и да представи на света iPod и iPhone.

Това, което отличава Apple от нейните конкуренти, е инженерната мисъл. "Помните ли как Apple се сети, че човешката китка трябва да почива върху предния ръб на лаптопа? Като изтегли клавиатурата назад. После всички компютърни производители започнаха да използват тази техника", обяснява Джон Мартеларо.

"Точно този дълбок анализ върху това как хората могат най-удобно да използват софтуера и страхотния индустриален дизайн на Джонатан Айви ще извисят таблета на Apple над всички останали", убеден е Мартеларо.

"Apple не коментира слухове и спекулации", заяви пък Алан Хели, действащ старши директор "Корпоративни комуникации" на Apple за региона.

Причината да смятаме, че таблет на Apple наистина вече има, е безспирният поток патенти, анализи и слухове през последните месеци относно усилената работа компанията върху нов мобилен компютър.

Wallstreet Journal, използван често от Apple по думите на Мартеларо за контролирано разпространение на слухове, съобщи, че в края на януари компанията ще представи таблет. Според източници на вестника устройството ще има екран с диагонал между 10 и 11 инча (около 25 см). Дисплеят ще използва светкавичната технология LTPS, базирана на силициеви кристали.

Крайната цена на таблета вероятно ще бъде между $700 и $1000. Масовото производство ще започне следващия месец, а през март таблетът ще може да се купи от магазина.

Ключовият въпрос е дали компютърът на Apple ще има достъп до интернет през мрежите на мобилните оператори или само Wi-Fi. В такъв случай той може да се продава по-евтино, тъй като операторите биха субсидирали цената му.

В зоната на спекулациите

Телекомите не са единствените замесени в ценообразуването на таблета. Общо взето, цялата развлекателна индустрия следи внимателно разработката на Apple и може да се включи във всеки етап.

Причината е, че дигиталната епоха промени завинаги и начина, по който консумираме музика, филми, вестници, списания и книги. И оттам измени бизнес модела, по който работи индустрията. Apple със своя iPod и iPhone изигра голяма роля в този преход чрез iTunes.

Компанията преговаря с телевизии, собственост на CBS и Disney, съобщи преди седмици Financial Times. Съвместната услуга може да се предлага с очаквания таблет през 2010 г. Тя ще се състои в доставка на тв сериали и предавания през софтуера iTunes срещу месечен абонамент.

Книгоиздателите и медиите също обръщат взор към новия компютър. Сега те продават своите дигитални творби през четеца Kindle на Amazon, но онлайн търговецът взима неизгоден за тях дял от приходите.

"Издателската индустрия е в бизнеса със съдържание, така че тя се нуждае от най-добрите мобилни платформи, за да достигне читатели, аудитории и общности. В Apple са готови, но не мисля, че това важи и за издателите. Мономедийните компании са мъртви", коментира за "Капитал" Хуан Антонио Гинер, президент на консултантската фирма Innovation, която работи в областта на медиите.

Книгоиздателите и медийната индустрия знаят, че Apple има най-добрият модел, при който хората са склонни да плащат за дигитално съдържание, коментира пък Яир Райнер.

Източници на анализатора на Oppenheimer сред доставчиците на Apple твърдят, че компанията на Стив Джобс е готова да произвежда по 1 млн. устройства на месец. Райнер изчислява, че нормата на печалба на Apple може да достигне 22%. 

Според него издателите могат да работят с Apple по два бизнес модела - абонаменти, заплащани от потребители или тясно насочени реклами.

Преди дни Apple купи Quattro Wireless, фирма за насочване на реклама към смартфони и други мобилни интернет устройства (да, включително и таблети). Покупката неофициално възлиза на $275 млн.

Преди два месеца Apple пък патентова операционна система, която излъчва вградени реклами.

Евентуалната комбинация между таблет, софтуер, захранван от реклама и фирма, специализирана в мобилния маркетинг, дава необятно поле за спекулации. Затова да спрем с тях дотук.

Извън радара

Има няколко конкуренти проекта, които незаслужено не се радват на вниманието, отредено на таблета на Apple. Досега хората очакват с най-голямо нетърпение премиерите на Стив Джобс. Затова Microsoft и HP показаха своя таблет Slate, преди Apple да обере цялото внимание на медиите.

Издателите също работят върху свои собствени устройства, пригодени за четене, но проблемът с тях е, че човек едва ли ще иска да има няколко четци за всяко списание, което чете. В този смисъл един таблет от Apple или друг производител с абонаменти към няколко издания звучи далеч по-добре.

"Три са ключовите стълба, от които зависи успеха на таблета - хардуерният дизайн, операционната система и съдържанието. Apple е единствената компания в света, която има пазарната сила да свърже тези три неща", смята Яир Райнер.

В крайна сметка таблетите могат да се окажат от типа "подбиваща иновация". Отначало те не отговарят на нуждите на хората и дълго време остават подценени. Но технологията се развива и след време намира своя пазар.

Така телефонът в миналото е пренасял обаждания само на два-три километра и дори телеграфната компания Western Union отказва да придобие патента за устройството. По-късно успехът на телефона опровергава консерватизма на инвеститора.

Дали същото ще се случи с таблета, ще стане ясно в средата на годината, когато повече устройства ще се появят на пазара и ще влязат в битка помежду си. Скоро ще разберем и каква ще е ролята на Apple в нея.

Представете си е нещо като лаптоп, но без клавиатура. Това е така нареченият таблет. Имате портативен екран, в който е вграден нискоенергиен, но сравнително мощен процесор.

Таблетът е по-голям от смартфон, но по-малък от лаптоп. Тъй като няма клавиатура, той се управлява чрез докосване на екрана с пръсти или специална "писалка", наречена стилус.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


52 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Bono

  Много добра и изчерпателна статия,браво то се знаеше че нещата рано или късно ще опрат до там и таблетите ще заместят сегашния компютър.
  Само ми е много чудно как може да се играят и PC игри на него,но няма значение

 • 2
  venimus avatar :-|
  Волен от Ривиа

  достатъчно е да имат USB порт и клавиатурата и мишката не са проблем, да не говорим, че има и безжични/bluetooth такива. Най-вероятно всичките ще имат bluetooth. А и като универсален порт (сериен при това) към USB-то могат да се накчулят всякакви неща дори само на 1 "дупка".

  За игри и друг тежък софтуер едва ли ще са подходящи, но пък персоналните компютри се ползват предимно за интернет, за това и има такъв бум при лаптопите. Но на лаптопите основния недостатък е прикачената клавиатура, която хем не е удобна, хем не можеш да я махнеш. Това при таблетите не е проблем.

 • 3
  chilko avatar :-|
  Момчил Карабулев

  аман от този apple, плаща ли ви да пишете за това? до 27 януари всичко е спекулации по непотвърдени слухове.

  междувременно на ces 2010 се появиха десетки таблети, някои от които могат да бъдат наречени революционни. нещо за тях?

 • 4
  pr0gi avatar :-?
  drunmrun

  Ако клавиатурата и мишката бъдат премахнати напълно, игрите най-вероятно ще се играят с безжични джойстици няма да е толкова трудно да се измисли. Дори смятам че ще е много по забавно.

 • 5
  wds23355772 avatar :-?
  wds23355772

  Няколко въпроса?
  -Как ще чуваме звук без слушчалки и прикачени тонколони?
  -Как ще играем игри без мишка и клавиатура?
  -Как ще пишем текст удобно без да ни заболят ръцете?

 • 7
  wallstreet avatar :-|
  гого

  Страхотно се развиват технологиите.Вижте какво чудо са направили от самсунг!

  http://wallstreet.blog.bg/kompiutri-i-internet/2010/01/08/prozrachen-laptop-ot-quot-samsung.468381

 • 8
  Avatar :-|
  Bono

  До коментар [#5] от "Варненски":

  нали затова е химикална пич,виж по-подробно клипчето,едно от двете беше

 • 9
  borko avatar :-|
  борко

  Абе нещо ми се губи ползата от тези устройства, ама може би така е с всички нови неща... По-голямо от телефон, но по-малко от лаптоп... Не знам, не мога да определя за какво точно може са се ползват тези джаджи. Може би ще останат популярни, но за определен вид дейности, както споменатите мед. сестри или пък за четене (подобно на Киндъл или Нуук).

 • 10
  Avatar :-|
  none

  Bono, като пробваш да пишеш с писалка върху такъв екран, тогава ни препращай към рекламните клишчета ;-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал