Аз съм компютърът на XXI век

www.michaelcritz.com

Аз съм компютърът на XXI век

Той е чувствителен (на допир), възприема (говор и жестове) и е на ти с всичко, което се случва в интернет

Асен Георгиев
12738 прочитания

www.michaelcritz.com

© www.michaelcritz.com


Начинът, по който взаимодействаме с компютрите днес, напомня за обучението в българскoтo училищe. Там се използват методи отпреди няколко десетилетия, които към момента имат, меко казано, съмнителна ефективност, но за съжаление системата не познава по-добри... До подобна ситуация се стига, когато обектът на взаимодействие се променя прекалено бързо.

Ярък пример за това са компютрите. Техните прародители първоначално напомнят на камион, паркиран в средно голяма стая, и служат за смятане на корен квадратен; след това навлизат в корпоративното ежедневие с размерите на малки хладилници с голям радиоактивен екран; а за финал нахлуват в домовете на повече от 1 млрд. души по-света, дегизирани като стационарни PC-та, лаптопи, таблет компютри и други вариации.

Заедно с формата се променя и предназначението им. Без да изпадаме в ненужни подробности, с голяма доза увереност можем да кажем, че днес за много хора компютърът е нещо повече от машина за работа, забавление и учене... той е своеобразен дигитален помощник - източник на неограничено количество информация за света около нас.

По време на кратката еволюция на персоналните компютри, която по същество трае едва около 30-ина години, начинът на взаимодействие с тях не се променя много. Основните инструменти в тази комуникация са мишката и клавиатурата. Те са наложени основно поради две причини - първата и най-важната са наличните технологии към дадения момент, а втората е пресъздаването на познати методи и модели - например клавиатурата не е кой знае колко по-различна от пишещата машина, нали?

Все повече хора обаче си задават въпроса това ли е най-удобният начин за работа с интернет, гледане на видео и възприемане на разнообразно съдържание. Именно това са дейностите, които към момента доминират в онлайн поведението на масовия потребител. Ако отделите няколко минути, за да се поровите в YouTube например, ще видите интересни концепции - обединяващото между тях са разнообразните приложения на сензорни повърхности, които заместват мишката и клавиатурата.

Всъщност този въпрос си задават дизайнерите на компютри и инженерите поне от две десетилетия. Като един от възможните отговори се ражда идеята за т.нар. таблет компютър. Той би могъл да е алтернатива на персоналните компютри, ориентирана към дейности като браузване/четене, слушане на музика и гледане на филми. Начините за взаимодействие с таблета са разнообразни - още ранните модели се опитват да наложат разпознаването на ръкописен почерк, гласови команди и сензорни екрани. Въпреки че компании като Apple, Microsoft, HP прегръщат идеята през 90-те години на миналия век, крайният резултат е неубедителен. Причините за преждевременната смърт на ранните таблети, попаднали в ръцете на масовите потребители, са много, но най-отчетлива е една - слабото ниво на развитие на необходимите технологии - липсата на достатъчно бързи, компактни, енергоефективни изчислителни и видеопроцесори, издръжливи батерии, качествени и евтини екрани, чувствителни на допир.

Днес като че ли всички технологии са вече налични, а в пакет с тях върви нещо още по-важно - очакването на потребителите, че скоро ще се появи устройство, което ще им позволи да комуникират по-свободно и интуитивно със своите електронни... помощници. Че ще се появяват устройства, които изпълняват голяма част от функциите на компютрите, без да изискват технологични познания. Може би точно това очакване, което в речниковия състав на корпоративните мениджъри е синоним на свободна пазарна ниша, са усетили и стратезите на големите хардуерни компании. Резултатът е, че идеята за таблетите лавинообразно започна да се възражда през последните 18 месеца, за да достигне до днешния

Пик на очакване

в навечерието на най-голямото изложение за потребителска електроника в света - Consumer Electronics Show (CES).

Въпросът за комуникацията с компютрите препраща към проблема за бъдещето им като цяло. В научната фантастика често срещаме образа на мисловно управляваните машини (който днес вече намира приложение в някои медицински експерименти), киното пък ни рисува образа на хора, които ще се разбират с компютрите чрез глас и жестове. Сензорните екрани доскоро също попадаха в графата на "очаквайте". Само за две години (след появата на iPhone през 2007 г.) обаче устройства с чувствителни на допир екран буквално наводниха пазара и доказаха, че технологията е достатъчно развита, за да бъде внедрена в разнообразни продукти за крайните потребители. Или с други думи - неусетно технологиите се развиха достатъчно, за да можем да очакваме качествено нов етап в еволюцията на компютрите.

Този напредък съвпада с разбирането, че е необходима промяна в начина за комуникация с машините. Изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър от години говори за "по-естествен начин на взаимодействие" с машините. Неговите презентации често демонстрират различни методи за взаимодействие с електрониката - чрез допир, жестове или говор. Доскоро обаче тази тенденция като че ли не се вписва съвсем в наложения през годините специфичен образ на персоналния компютър. Неизменими компоненти в нея са екранът, който е разположен срещу потребителя, разположен върху бюро или друга повърхност и клавиатурата, която се намира пред екрана, наподобяваща... пишеща машина - символ на добре познатото старо, скъсяващ дистанцията с новите технологии.

Персоналните компютри (десктоп, лаптоп) по принцип са удобни за работа. Ръцете, положени върху клавиатурата, не се изморяват. Погледът, насочен към монитора насреща, не води до натоварване на врата. Като цяло дизайнът на компютъра позволява стойка, която не натоварва прекомерно. Устройствата са удобни за набиране на текст, графична обработка, съставяне на таблици, писане на системен код и т.н. Когато обаче стане въпрос за браузване, гледане на видео, слушане на музика и четене на вестници/списания/сайтове, може да се окаже, че има доста по-добър вариант.

Интернет е предвестник и катализатор

на иновациите, стоящи зад възраждането на идеята за масово използване на таблетите. Актуални примери за това са нашумелите през последните две години нетбук компютри (малки по размер и сравнително слаби като хардуер преносими машини, използвани най-вече за връзка с интернет), както и "умните" телефони. Началото на пазарното им налагане съвпадна с ускореното развитие на базовите хардуерни компоненти - процесори, батерии, сензорни екрани, както и с бума на специфични софтуерни приложения (добър пример е Apps Store на Apple). 

Интернет предлага нов тип взаимодействие със света. В момента обаче съвременният потребител го извършва чрез леко архаични средства. Очевидно назрява времето за иновация, създадена за нуждите на взаимодействието с новата компютърна реалност, която се случва навсякъде - вкъщи, на улицата, в колата, в метрото, в парка, в планината... Според Дърк Мейер, изпълнителен директор на производителя на микропроцесори AMD, в близките години "взаимодействието между хората и компютрите ще се промени драстично", съобщава технологичното издание Mercury News. "В следващите години ще видим истинска промяна в потребителския интерфейс. Знаете, до момента мишката и клавиатурата бяха начините, по които взаимодействахме с компютрите... значителното подобрение във визуалните технологии и изчислителните възможности на компютрите отключва пътя към лицево разпознаване, разпознаване на движения  и други. Начинът, по който хората взаимодействат с компютрите, ще се промени", казва Мейер.

И докато налагането на нови методи за взаимодействие в обсега на традиционните персонални компютри може да се окаже продължителен процес, при таблетите той може да се случи ударно. Или с други думи: те имат реалния шанс най-накрая да реализират успешен пазарен дебют, стъпвайки на непознати начини за комуникация с машините. Днешната представа за таблета е нещо средно между умен телефон, нетбук и лаптоп. Задължително е въоръжен със сензорни екрани, интуитивен потребителски интерфейс и при много голямо желание на потребителя - физическа клавиатура.

Надпреварата вече започна

Доказателствата, че технологиите и IT бранша са готови, за да извадят таблетите от технологичната забрава, са вече около нас. Дори да оставим настрана косвените индикатори за това, каквито са смартфоните и нетбуците, трябва само да погледнем към Лас Вегас, където в момента (7 - 10 януари) се провежда изложението за потребителска електроника CES. Няма да е преувеличено, ако се каже, че тазгодишният голям акцент на шоуто са именно таблетите.

Изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър например анонсира в сряда таблет компютъра на HP, който ще работи с операционна система Windows 7. Самото определение на Балмър за продукта е недвусмислено. "Говорим за нещо почти толкова портативно, колкото телефон, но мощно като компютър, работещ с Windows 7", обяви 53-годишният изпълнителен директор на Microsoft. Очаква се през годината да се появи и разработен в тайните лаборатории на софтуерния гигант таблет, познат за момента под името Courier. Слуховете гласят, че той ще има форма на разтворена книга (състои се от две равни части) и ще е насочен предимно към бизнес потребителите. Междувременно HP обяви и подобрена версия на своя TouchSmart (tm2), който представлява малък преносим компютър с въртящ се сензорен екран.

В надпреварата се включва и друг водещ производител на компютри - Lenovo. Предложението на азиатската компания е изключително интересно - първият "хибридeн" таблет. Той е оборудван с два процесора (стандартен х86 интелски процесор и енергоефективен Snapdragon процесор на Qualcomm), както и две операционни системи - Microsoft Windows 7 и специален олекотен Linux. На пръв поглед предложението, което струва малко под 1000 долара, изглежда като обикновен 11-инчов лаптоп, но екранът му се отделя, превръщайки се в таблет тип "голям iPhone".

Според информация, поместена на технологичния блог Mashable, пък Google и HTC (компанията, която произвежда първия смартфон на Google) работят вече 18 месеца "върху няколко работещи модела на таблет със сензорен екран". Подробностите около този проект обаче за момента няма и е твърде вероятно да е поредната спекулация.

И докато големите хардуерни производители надуват мускули на CES, опитвайки се да засенчат поне отчасти онлайн лавината, предизвикана от несъществуващия (към момента) Apple таблет, дългоочаквания JooJoo (по-известен под името CrunchPad) вече излезе на пазара. На официалния сайт на компанията производител (която влезе в остър съдебен спор с "изобретателя" на таблета Майкъл Арингтън) Fusion Garage можете да поръчате устройството за $500. То далеч надвиши първоначално обявената цена от $200, а анализаторите го разкритикуваха с аргумента "ниска функционалност". И докато поръчките на интернет устройството JooJoo се трупат онлайн, хардуерната компания Freescale обяви в самото навечерие на CES, че вече има своя концепция за 200-доларов таблет. Той ще има 7-инчов екран, чувствителен на допир и ще е тип "голям iPhone".

Съдейки по началото на 2010 г., можем да заключим, че, ако 2009 беше годината на смартфона (където, напук на всякаква логика, в този сегмент бе регистриран двуцифрен ръст), 2010 ще бъде

годината на таблет компютъра

Продажбите едва ли ще се колосални - някои анализатори прогнозират, че дори митичният епълски таблет не би реализирал повече от 1.5 млн. бройки до края на 2010 въпреки слуховете, че компанията на Стив Джобс планира да продаде 10 млн. бройки преди 2011 г. По-важното е, че сме на прага на дълбока промяна в начина, по който четем книги/вестници/списания, слушаме музика и гледаме филми навсякъде и по всяко време.

Ренесансът на таблет идеята в края на миналата година и началото на тази е впечатляващ. Белязан е от анонси на големи компании и стихийно раздухване на новини и спекулации по темата. Въпреки това обаче всички чакат края на този месец, когато евентуално Apple ще обяви своя таблет компютър, който по неофициална информация ще бъде пуснат на пазара през март на цена от около $1000. Публикации, позоваващи се на анонимни източници, посочват, че това ще се случи на 26 януари. Хиляди технологични журналисти и анализатори очакват датата, на която се очаква Стив Джобс да демонстрира вече добилото митичен статус устройство.

Официални данни за т.нар iSlate все още няма, но от безбройните спекулации може да се изгради бегла представа - размер на сензорния екран между 7 и 11 инча, форма на голям iPhone, връзка с интернет чрез Wi-Fi и 3G, интуитивен интерфейс, възможност за управление не само с докосване, но и с жестове и т.н. Същественото в случая обаче е, че технологичната общност очаква това устройство не само да раздвижи пазара на таблети, а да революционизира компютърната индустрия по принцип. Точно както компанията на Стив Джобс направи с mp3 плеърите, когато анонсира своя iPod. Или пък с умните телефони и телекомуникациите след премиерата на iPhone.

Дали на 26 януари ще станем свидетели на устройство, което не можем да си представим към момента, или всъщност Стив Джобс ще представи нова... прахосмукачка с дистанционно е въпрос в компетенциите на астролозите и гадателите. Факт е обаче, че очакванията в тази посока са повече от големи, атмосферата е приповдигната, компаниите конкуренти се надпреварват да анонсират свои разработки в тази сфера, а по всичко личи, че потребителският интерес към подобни устройства, които да запълнят празнотата между умния телефон и преносимия компютър, расте прогресивно. Така че дори и съвсем случайно Apple да не обявят своя революционен таблет, следващата революция в компютърния бранш ще се случи и без тях. Защото очевидно вече се случва в главите на потребителите.

Начинът, по който взаимодействаме с компютрите днес, напомня за обучението в българскoтo училищe. Там се използват методи отпреди няколко десетилетия, които към момента имат, меко казано, съмнителна ефективност, но за съжаление системата не познава по-добри... До подобна ситуация се стига, когато обектът на взаимодействие се променя прекалено бързо.

Ярък пример за това са компютрите. Техните прародители първоначално напомнят на камион, паркиран в средно голяма стая, и служат за смятане на корен квадратен; след това навлизат в корпоративното ежедневие с размерите на малки хладилници с голям радиоактивен екран; а за финал нахлуват в домовете на повече от 1 млрд. души по-света, дегизирани като стационарни PC-та, лаптопи, таблет компютри и други вариации.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал