Legal High*
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Shutterstock

Legal High*

Интернет се превръща в универсалния дилър на нови и все още незабранени наркотици

15036 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Едно от най-стресиращите неща за онези, които употребяват дроги, е дамоклевият меч на закона. Макар за някои забраненият плод да е допълнителна тръпка, в крайна сметка постоянната игра на стражари и апаши си остава доста неприятно и опасно занимание.

Затова не бива да ни изненадва новата вълна от изкусителни предложения за легално дрогиране (Legal High). Днес химията ни предоставя безброй алтернативни (дизайнерски) субстанции, които няма да видите в списъците с контролирани наркотици. Съществуването на такива психоактивни вещества обаче има само теоретична стойност, ако няма как те да стигнат до многобройните потенциални консуматори.

Този проблем вече е решен и то възможно най-радикално – чрез интернет. Глобалната мрежа притежава несравним потенциал, на който могат да завиждат всички най-мощни престъпни организации. Може да се каже, че навлизаме в една нова ситуация с напълно променени правила на играта по отношение на наркотиците. Сега практически те стават достъпни за всеки интернет потребител.

Сред легалните алтернативи фигурират вещества, чието въздействие върху човешкия организъм почти не се различава от това на най-строго контролираните субстанции. В последно време две от тях започват много бързо да печелят популярност.

Той "Е"

Метилон (Methylone) е легалният (поне засега) двойник на екстази. "Не мога да повярвам, че това не е екстази", споделя младеж след поглъщане на 200 мг от това вещество. "Перфектната субстанция за перфектното парти", казва друг. Трети убедено твърди: "По-добър е от екстази и е по-безопасен за нервните клетки." Смелото твърдение по отношение на безопасността едва ли е вярно, макар все още да липсват научни изследвания в това направление.

Всъщност това е един от най-сериозните проблеми, свързани с тези вещества – те не са създадени да бъдат медикаменти, затова липсват съответните подробни проучвания за странични ефекти и токсичност. Те са просто нови химически конструкции, изградени по принципа на подобието с известни психоактивни субстанции. Информацията за въздействието им и рисковите фактори се базира предимно на споделени в интернет изживявания на употребяващи с неизбежния привкус на пристрастие и митологизиране.

Метилон е метилендиокси-меткатинон (докато класическото екстази представлява метилендиокси-метамфетамин). Към края на 2004 г. в Холандия се появява нова дизайнерска дрога със симптоматичното название "Експлозия". Предлага се в течна форма (разтвор) в пластмасови флакончета от 5 мл с цена 10-15 евро. "Експлозия" всъщност съдържа метилон, една незабранена субстанция, но за всеки случай се обозначава като "ароматизатор". Ефективните дози са в порядъка 150-200 мг, приемани предимно чрез поглъщане.

Възторжен фен на метилона твърди, че изпитал най-вълнуващата еуфория след множество опити с дузина други дроги. "Двадесет минути след приемането на дозата еуфорията ме връхлетя като удар от камион", споделя той. Други често описвани ефекти са повишена активност, чувство на свързаност с другите, разширени зеници, засилено потене, напрежение в челюстите (скърцане със зъби), загуба на апетит.

Метилон най-често се предлага под формата на бял прах с висока чистота (около 99%), като производителят почти винаги е от Китай. Ето оферти в интернет на три различни фирми: 500 мг за 35 евро, 10 грама за 500 долара, 500 грама за 5500 долара.

Друга дизайнерска дрога

с растящ напоследък рейтинг е мефедрон (Mephedrone). Тя също се произвежда предимно в китайски лаборатории. Представлява метилметкатинон и е структурно близка до подлежащите на строг контрол катинон (активна съставка в листата на растителната дрога кат) и меткатинон (синтетичен амфетаминов стимулант). Представлява бял прах и се предлага в интернет с висока чистота (предимно 99%). Най-разпространеният начин за приемане е през устата (обикновено около 200 мг), но може и да се смърка.

Мефедрон започва да става популярен към края на 2008 г. в скандинавските държави (Швеция, Финландия), Великобритания и други западноевропейски страни. Предложенията онлайн са предимно в порядъка 15-25 евро за грам.

Ефектите след употреба, съобщавани в интернет форуми, са близки до тези на екстази: еуфория, потискане на враждебността и несигурността, емпатия към другите, усещане за повишена енергия, забързан говор, интензификация на сензорните възприятия (особено звуковите). Като странични ефекти са описани тахикардия, разширяване на зениците, намален апетит, неволно скърцане със зъби, повишаване на телесната температура, зачервяване и потене, съпроводено при някои със специфична миризма.

Млад мъж с опит в употребата на амфетамини (стигал до натоварване с 2-3 грама) погълнал в продължение на 12 часа няколко капсули мефедрон (общо количество 1 грам). На следващия ден се събудил, потънал в пот и изпаднал в паника от прекалено учестеното биене на сърцето. Изпитвал перманентно безпокойство в продължение на почти седмица. Наложило се да посети личния си лекар, който му предписал диазепам за успокоение.

Съобщават се и смъртни случаи, свързани с употреба на мефедрон: на 18-годишен датчанин и на негова връстница от Стокхолм, Швеция. След фаталния инцидент мефедронът влиза в списъка на забранените в Швеция психоактивни вещества. Субстанцията е извън закона и в Израел.

Много вероятно е след време легалните дроги метилон и мефедрон да станат нелегални повсеместно. Такава всъщност е историята на контрола върху повечето психоактивни субстанции – списъците със забранени вещества се удължават непрестанно. Последните примери са стимулантите от групата на пиперазините и канабисоподобният микс "Спайс", които губят легалния си статут във все повече държави. Това, разбира се, не решава проблема радикално. Химията и съвременните технологии са готови веднага да атакуват пазара с нови легални дроги.

DOI в Страната на чудесата

Съвсем наскоро се появиха съобщения за разпространение на DOI (диметокси-йодамфетамин). Става дума за синтетичен халюциноген, подобен на LSD. Една от характерните особености на LSD е продължителното действие (до 12 часа). Легалният аналог DOI е с още по-дълготраен ефект, който може да стигне дори до 3 дни. Ефективната доза е в порядъка 1.5-3 мг. Китайски производител предлага в интернет DOI на цена 300 долара за грам или 1500 долара при покупка на 10 грама.

Без съмнение на хоризонта винаги ще се появяват нови и нови психоактивни вещества като легални аналози на току-що забранени дроги. В едно такова надбягване улицата по правило изпреварва закона. Затова безкрайните шумни "битки" и "войни" срещу наркотиците нямат особен успех.

Очевидно е, че са наложителни сериозни промени в сегашните норми на контрол върху дрогите, но това вече е друга тема. По-важното в случая е усилията да се съсредоточат в предоставяне на едно по-обемно, задълбочено, многостранно и непредубедено познание за психоактивните вещества, и то така, че да бъде солидна предпоставка за адекватен жизнен избор на хората.

-------

*Легално дрогиране

Едно от най-стресиращите неща за онези, които употребяват дроги, е дамоклевият меч на закона. Макар за някои забраненият плод да е допълнителна тръпка, в крайна сметка постоянната игра на стражари и апаши си остава доста неприятно и опасно занимание.

Затова не бива да ни изненадва новата вълна от изкусителни предложения за легално дрогиране (Legal High). Днес химията ни предоставя безброй алтернативни (дизайнерски) субстанции, които няма да видите в списъците с контролирани наркотици. Съществуването на такива психоактивни вещества обаче има само теоретична стойност, ако няма как те да стигнат до многобройните потенциални консуматори.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

24 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Лекар

  Ето защо,аз предлагам другите дроги-работа,работа и пак работа.
  Любов,любов и пак любов.Ако умрете,поне ще знаете,че сте направили нещо добро.
  Войната също е опиат.Не съм го измислил.

 • 2
  Avatar :-|
  грс

  Не ме учудва че повечето случаи са в Скандинавските страни,наркотици винаги ще има и винаги ще изскачат по-нови и по-нови.

 • 3
  Avatar :-|
  desperado

  Но всъщност не е ли прекрасно, че Ясен Пекунов го няма

 • 4
  Avatar :-|
  mustbe

  прекрасно е. такива читатели и теми хич не му отиват.

 • 5
  Avatar :-P
  Пyпи

  "От Разум Даскалов, д-р по химия"
  Ей това ме разби :)

  Много информативна статия. Мерси!

 • 6
  Avatar :-|
  онзи

  за кво дигате пушек бе, та тук "наркоманите" не са на социални програми или помощи, та да ви бъдат в тежест. по-добре първо да оправим (ние? оправим?) другите неща, които са далеч по-важни. после може и да да осъзнаете, че ако някой се кефи на нещо, без да ви пречи, ... ами най-добре и вие да намерите начин да не пречите на другите. поне когато се кефите. на нещо.

 • 7
  Avatar :-|
  Румен

  Четях и се чудех, това реклама ли е?

 • 8
  Avatar :-P
  Берлин

  Затова избягах в Германия - тук не те занимават с глупости от рода на няколко грама марихуанка, а в любимата родина директно влизам в затвора за години. Не, мерси, пийте си ракийката, гледайте "Шоуто на Иван и Андрей" и се кефете как ви "оправя" Бойко.

 • 9
  Avatar :-|
  динко

  Legal High* = *Легално дрогиране
  Много интересна интерпретация, любопитно е автора сам ли го преведе така или е използвал жокери...
  скучна, слаба статия, за сметка на това интересни коментари.
  пиис маци

 • 10
  lazarev avatar :-P
  R.L.

  Ами на мен пък статията не ми се видя изобщо скучна. Толкова непозната информация в толкова малко текст, чак почнах да се обърквам кое какво е.

  Да ви кажа от лични наблюдения, по собствено желание с промяна на съзнанието си се занимат само лузери търсещи и не откриващи себе си. За сметка на тях това както и децата знаят си е голям бизнес, ама то дали ще създаваш пластмасова храна, дали чиста дрога мен ако ме питате, е все тая. Все за лузери.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.