Тъмната страна на светлото пиво
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Тъмната страна на светлото пиво

Тъмната страна на светлото пиво

Консумиралите бира са предпочитани от комарите, пренасящи смъртоносната болест малария

Ясен Пекунов
6217 прочитания

© Антония Тилева


Бирата, гласи една реклама, трябва да се консумира с приятели. Добре е приятелите да не са пренасящи смъртоносен паразит насекоми.

Всяка година ставаме свидетели на 250 - 350 милиона случаи на зараза с малария и около милион и половина смърти. По данни на Световната здравна организация около два и половина милиарда човека по света са потенциално заплашени от зараза с паразита Plasmodium, причиняващ маларията. Голяма част от тях живеят в Африка.

Не стига тази беда, ами сега френски учени доказаха, че комарите, пренасящи паразита, предпочитат да хапят (и заразяват) хора, които са консумирали бира. Резултатите са публикувани в PloS One (5(3): e9546). Списанието е с отворен достъп и статията е свободна за четене и сваляне.

Кого да захапя?

Основният преносител (в медицината се нарича вектор) на маларията в Западна Африка е комар на име Anopheles gambiae, който изявява силно предпочитание към човешка кръв. Насекомите търсят храна като първо летят напосоки. Когато усетят "вкусна" миризма, те се устремяват към нея. Но не всеки човек мирише така, че да привлече комарите. Те не хапят всички наред, а предпочитат определени хора. Така 80% от случаите на зараза с малария се случват на около 20% от населението. Очевидно някои хора привличат комарите много повече от другите. Уви, не е ясно точно с какво, но откриването на причината е приоритет за учените, търсещи начин да спрат ужасната болест.

В Западна Африка бирата (и изобщо алкохолните напитки) става все по-популярна. Мъжете се събират вечер в клубове, наричани по френска мода кабарета, където пият доло, местна бира, приготвяна от тропическото житно растение сорго. Доло съдържа около 3% алкохол, а приблизително 40% от посевите на сорго в Буркина Фасо отиват за производството на тази напитка.

Д-р Тиери Лефевр и проф. Фредерик Томас от университета на Монпелие решават да проверят дали консумацията на бира не прави хората по-привлекателни за комарите An. gambiae. За целта те набират 43 здрави мъже на възраст между 20 и 43 години, които са разделени на две групи. Едната ще пие вода, другата по литър доло на човек. Участници в експеримента са също и 50 комара, събрани с помощта на жители от град Бама, Буркина Фасо.

Участниците са помолени в деня на експеримента да не ползват дезодоранти, пушат или пият алкохол. Те сядат голи до кръста до апарат, който засмуква миризмата им и я пренася до съседна палатка, където са комарите. При насекомите има две тръби, завършващи с прозрачни кутии. Едната духа чист въздух, другата миризма на участник. Ако миризмата ги привлича, комарите трябва да полетят срещу вятъра и да влязат в една от две кутии.

Учените разделят поведението на комарите на два вида. Привличането им от миризмата наричат активация, а изборът им на кутия ориентация. Привлеченият, но неориентиран комар не е особено опасен, защото намира жертвата си само по случайност. Поведението на насекомите се наблюдава два пъти за всеки участник – 15 минути преди да е пил бира или вода и толкова минути след това. Бирата се метаболизира много бързо и 15 минути след поемането на един литър е достатъчно време, за да проникне алкохолът в кръвта, урината, дъха и потта. Силата на активацията и ориентацията се оценява по броя комари във всяка кутия.

Този с бирата

Консумацията на бира сериозно повлиява активацията на комарите. Тя нараства от средно 36% при пиещите вода до 47% при поелите доло. Напитката също така повлиява ориентацията на комарите и 65% от полетелите влизат в кутията с човешка "бирена" миризма. Пилите вода пък привличат едва 50% от насекомите. Резултатите с водата са подобни на тези от опитите 15 минути преди консумацията на напитките. С други думи, само бирата променя поведението на An. gambiae.

Много интригуващо е, че човешката миризма не се отразява на ориентацията на комарите в случаите, когато не е употребяван алкохол. Това значи не само че бирата привлича комарите, но и че ги насочва към консумиралите напитката. Авторите заключават, че "въпреки различията между индивидите консумацията на бира увеличава значително привлекателността на доброволците [за комарите]".

Комарите имат ясно изразена склонност да хапят бременни жени. Учените предполагат, че това се дължи на повишената телесна температура при бременните и по-високите издишвани количества въглероден диоксид (CO2). Температурата и газът би трябвало да привличат насекомите. Лефевр и Томас обаче изненадващо установяват, че издишаният CO2 газ и телесната температура на пилите бира не са по-високи след консумацията и са еднакви с тези на участниците във водната група. Следователно температурата и въглеродният диоксид не са причина за наблюдаваното явление.

Но на какво тогава се дължи това значително увеличение? Учените изказват няколко хипотези. Първата е, че консумацията на алкохол предизвиква промени в дъха и аромата на хората и стимулира производството на каиромони, тоест на молекули-миризми, привличащи комарите. Ако това е вярно, всякакви алкохолни напитки ще ги привличат.

Друга интригуваща, но малко вероятна, възможност е активацията на комарите да се дължи на това, че алкохолът в кръвта има потискащо имунната система действие. Това улеснява пренасянето на заразата. По-вероятно обяснение сякаш е, че бирата е доста хранителна и комарите са привлечени от "по-засищащата" кръв на пилите доло.

Резултатите от изследването навеждат учените на мисълта, че алкохолните напитки, които въпреки невероятната бедност на континента стават все по-популярни в Африка, биха могли да усилят епидемията от малария, и то сред здравите работещи мъже (групата, която основно консумира доло). От друга страна, наблюдаваният ефект на доло върху поведението на комарите може да доведе до откриване на факторите, които привличат насекомите, и евентуално до метод за елиминирането им.

Има и хубава новина. Anopheles gambiae са активни вечер. Значи сутрешното пиене на бира не е опасно. 

Бирата, гласи една реклама, трябва да се консумира с приятели. Добре е приятелите да не са пренасящи смъртоносен паразит насекоми.

Всяка година ставаме свидетели на 250 - 350 милиона случаи на зараза с малария и около милион и половина смърти. По данни на Световната здравна организация около два и половина милиарда човека по света са потенциално заплашени от зараза с паразита Plasmodium, причиняващ маларията. Голяма част от тях живеят в Африка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
  • 1
    azavel avatar :-|
    Izmirliev

    Много глупава и скучна статия, но успях да я прочета цялата.

  • 2
    boriaz avatar :-P
    Boriaz

    До коментар [#1] от "Izmirliev":

    А, и картинката си я бива ;)

  • 3
    shwarzspeht avatar :-P
    Клюводървец

    Ако се пие френско вино в Африка,маларията ще изчезне.Комар подушил миризма на френско вино,получава нервна криза и се самоубива.

  • 4
    vassilev12 avatar :-|
    Стефан Василев (vassilev12)

    Такива статии не бива да се публикуват. Особено в началото на лятото, когато половината ни мисли са за БИРА!
    По отношение на "подтискащото имунната система действие на алкохола" не съм съгласен. Когато имам температура, твърдия алкохол помага, а когато имам възпалено гърло - ледената бира ми е лекарството :)

    П.С.
    Прекрасна илюстрация

  • 5
    x_x_x avatar :-|
    Х X X


    Консумиралите бира са предпочитани и от жените също, знам го от опит :)

  • 6
    soregashi avatar :-?
    soregashi

    До коментар [#4] от "vassilev12":

    Само половината?

  • 7
    djuz avatar :-|
    джъц

    статията няма да я чета, но браво за илюстрацията:)

  • 8
    baletlnetpepas avatar :-|
    Автор

    Ясен отново ни параноясва с научни достижения и открития

  • 9
    svetlin3 avatar :-|
    svetlin3

    До автора: Комарите не се хранят с кръв. Женските комари пият такава защото им е необходима за зреенето на яйцата им. Мъжките не хапят и не пият кръв.

  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    До коментар [#9] от "svetlin3": не сме се заели със зоология, а сме тръгнали да продаваме френско вино в Африка.....
    Ние, обаче у Бугарско, ще ги прецакаме, щото киселото кръчмарско вино модел северозападна България въобще мори комарето до крак.... като прочетата Гъмза на бутилката и се капичват..... (тези от комарките дето знаят да четата, тези дето не знаят, гледат и пак се капичват) въобще мъжките комари пият уиски и им дреме от бирата...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK