С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
10 26 мар 2010, 12:34, 6077 прочитания

Тъмната страна на светлото пиво

Консумиралите бира са предпочитани от комарите, пренасящи смъртоносната болест малария

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Бирата, гласи една реклама, трябва да се консумира с приятели. Добре е приятелите да не са пренасящи смъртоносен паразит насекоми.

Всяка година ставаме свидетели на 250 - 350 милиона случаи на зараза с малария и около милион и половина смърти. По данни на Световната здравна организация около два и половина милиарда човека по света са потенциално заплашени от зараза с паразита Plasmodium, причиняващ маларията. Голяма част от тях живеят в Африка.


Не стига тази беда, ами сега френски учени доказаха, че комарите, пренасящи паразита, предпочитат да хапят (и заразяват) хора, които са консумирали бира. Резултатите са публикувани в PloS One (5(3): e9546). Списанието е с отворен достъп и статията е свободна за четене и сваляне.

Кого да захапя?

Основният преносител (в медицината се нарича вектор) на маларията в Западна Африка е комар на име Anopheles gambiae, който изявява силно предпочитание към човешка кръв. Насекомите търсят храна като първо летят напосоки. Когато усетят "вкусна" миризма, те се устремяват към нея. Но не всеки човек мирише така, че да привлече комарите. Те не хапят всички наред, а предпочитат определени хора. Така 80% от случаите на зараза с малария се случват на около 20% от населението. Очевидно някои хора привличат комарите много повече от другите. Уви, не е ясно точно с какво, но откриването на причината е приоритет за учените, търсещи начин да спрат ужасната болест.
 
В Западна Африка бирата (и изобщо алкохолните напитки) става все по-популярна. Мъжете се събират вечер в клубове, наричани по френска мода кабарета, където пият доло, местна бира, приготвяна от тропическото житно растение сорго. Доло съдържа около 3% алкохол, а приблизително 40% от посевите на сорго в Буркина Фасо отиват за производството на тази напитка.



Д-р Тиери Лефевр и проф. Фредерик Томас от университета на Монпелие решават да проверят дали консумацията на бира не прави хората по-привлекателни за комарите An. gambiae. За целта те набират 43 здрави мъже на възраст между 20 и 43 години, които са разделени на две групи. Едната ще пие вода, другата по литър доло на човек. Участници в експеримента са също и 50 комара, събрани с помощта на жители от град Бама, Буркина Фасо.

Участниците са помолени в деня на експеримента да не ползват дезодоранти, пушат или пият алкохол. Те сядат голи до кръста до апарат, който засмуква миризмата им и я пренася до съседна палатка, където са комарите. При насекомите има две тръби, завършващи с прозрачни кутии. Едната духа чист въздух, другата миризма на участник. Ако миризмата ги привлича, комарите трябва да полетят срещу вятъра и да влязат в една от две кутии.

Учените разделят поведението на комарите на два вида. Привличането им от миризмата наричат активация, а изборът им на кутия ориентация. Привлеченият, но неориентиран комар не е особено опасен, защото намира жертвата си само по случайност. Поведението на насекомите се наблюдава два пъти за всеки участник – 15 минути преди да е пил бира или вода и толкова минути след това. Бирата се метаболизира много бързо и 15 минути след поемането на един литър е достатъчно време, за да проникне алкохолът в кръвта, урината, дъха и потта. Силата на активацията и ориентацията се оценява по броя комари във всяка кутия.

Този с бирата

Консумацията на бира сериозно повлиява активацията на комарите. Тя нараства от средно 36% при пиещите вода до 47% при поелите доло. Напитката също така повлиява ориентацията на комарите и 65% от полетелите влизат в кутията с човешка "бирена" миризма. Пилите вода пък привличат едва 50% от насекомите. Резултатите с водата са подобни на тези от опитите 15 минути преди консумацията на напитките. С други думи, само бирата променя поведението на An. gambiae.

Много интригуващо е, че човешката миризма не се отразява на ориентацията на комарите в случаите, когато не е употребяван алкохол. Това значи не само че бирата привлича комарите, но и че ги насочва към консумиралите напитката. Авторите заключават, че "въпреки различията между индивидите консумацията на бира увеличава значително привлекателността на доброволците [за комарите]".

Комарите имат ясно изразена склонност да хапят бременни жени. Учените предполагат, че това се дължи на повишената телесна температура при бременните и по-високите издишвани количества въглероден диоксид (CO2). Температурата и газът би трябвало да привличат насекомите. Лефевр и Томас обаче изненадващо установяват, че издишаният CO2 газ и телесната температура на пилите бира не са по-високи след консумацията и са еднакви с тези на участниците във водната група. Следователно температурата и въглеродният диоксид не са причина за наблюдаваното явление.

Но на какво тогава се дължи това значително увеличение? Учените изказват няколко хипотези. Първата е, че консумацията на алкохол предизвиква промени в дъха и аромата на хората и стимулира производството на каиромони, тоест на молекули-миризми, привличащи комарите. Ако това е вярно, всякакви алкохолни напитки ще ги привличат.

Друга интригуваща, но малко вероятна, възможност е активацията на комарите да се дължи на това, че алкохолът в кръвта има потискащо имунната система действие. Това улеснява пренасянето на заразата. По-вероятно обяснение сякаш е, че бирата е доста хранителна и комарите са привлечени от "по-засищащата" кръв на пилите доло.

Резултатите от изследването навеждат учените на мисълта, че алкохолните напитки, които въпреки невероятната бедност на континента стават все по-популярни в Африка, биха могли да усилят епидемията от малария, и то сред здравите работещи мъже (групата, която основно консумира доло). От друга страна, наблюдаваният ефект на доло върху поведението на комарите може да доведе до откриване на факторите, които привличат насекомите, и евентуално до метод за елиминирането им.

Има и хубава новина. Anopheles gambiae са активни вечер. Значи сутрешното пиене на бира не е опасно. 

        
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Дигитални модели Дигитални модели

17 яну 2020, 590 прочитания

Първи борсов тест за 2020 Първи борсов тест за 2020

Интересът към предложените 14% от акциите на "Телелинк" в края на януари, ще е показателен за апетита на инвеститорите

16 яну 2020, 2152 прочитания

24 часа 7 дни

17 яну 2020, 2245 прочитания

17 яну 2020, 1515 прочитания

17 яну 2020, 1474 прочитания

17 яну 2020, 1288 прочитания

17 яну 2020, 1188 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Технологии" Затваряне
Като IT молове

Бизнесът с изчислителни центрове в България ще продължи да расте и през 2010 г.

Още от Капитал
Каратисти в текстилна фабрика

"Албена" продаде бившия завод за памучни прежди "България 29". Купувачът "РС Билд" ползва за целта 9.5 млн. евро кредит от ЦКБ

Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

Българските инвестиционни схеми реализираха много успешна година, а чуждите борси са основният източник на печалби

По Scala-та на добрия вкус

Как домашните рецепти за сладки и соленки на Калина Иванова се превърнаха в продукти за масовия пазар

Либийската авантюра на Ердоган

Турският президент вдигна залозите в хибридната война за контрола над бившата северноафриканска джамахирия* на Муамар Кадафи

Ново място: Sweet and Lemon

От сурови торти до сaндвичи с омлети и specialty кафе

20 въпроса: арх. Анета Василева

Част от платформата за архитектурна критика и публицистика WhАТА

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10