Като IT молове

Здравко Николов (вляво) и Владислав Янков ръководят 3DC

Като IT молове

Бизнесът с изчислителни центрове в България ще продължи да расте и през 2010 г.

Андриан Георгиев
11927 прочитания

Здравко Николов (вляво) и Владислав Янков ръководят 3DC

© Надежда Чипева


Следващият път като гледате баскетбол от NBA, да знаете, че статистическата информация от срещите се обработва в България.

Компанията Synergy Sports Technology (SST), която анализира отделните действия на играчите, възможните комбинации и броя на докосванията на топката, е разположила своето оборудване в българския изчислителен център Daticum. Чрез системата на SST баскетболните треньори получават прогнози за тактиката на противниците и изводи от отделни игрови ситуации.

Този тип бизнес се нарича колокиране. Вместо една компания да строи собствен изчислителен център, тя дава своето IT оборудване на друга компания, чийто фокус е поддръжката на сървърите. Така се спестяват разходи за ток, IT персонал и наемът се осчетоводява като услуга.

Сред клиентите са компании, които зависят много от IT инфраструктура. Банки и телекоми най-често имат собствени изчислителни центрове от съображения за сигурност. Но интернет доставчици, уеб компании, малки и средни предприятия, чиято основна дейност не е свързана с IT, предпочитат все повече да дадат своята техника на друг.

В България центровете за колокиране възникват от интернет доставчиците, но после се отделят в самостоятелен бизнес. "Отдаваме площ за сървъри, захранваме ги с електричество, осигуряваме мрежова свързаност и контрол на околната среда - охрана, охлаждане, влажност и пожарогасене". Така Звезделин Борисов, изп. директор на центъра "Еволинк" и бивш ръководител на отдел "Интернет" в "Мобиком", описва основния бизнес.

В допълнение този тип компании предлагат консултантски услуги - "Все повече наши клиенти искат да получат ноу-хау как да експлоатират своята техника и какви стратегии да въведат при резервирането на данни и системи (back up, disaster recovery)", обяснява Звезделин Борисов. Причината е, че с годините нарастващата производителност на машините води до повишена необходимост от специализирани знания.

Именно "Еволинк" приютява оборудването на "Дир.БГ", когато порталът беше недостъпен заради пожар преди дни в колокационна зала на БТК, където е било разположена основната техника на интернет компанията. Все още не е ясно дали интернет компанията ще остане за постоянно в "Еволинк". За 2008 г. компанията има 4.3 млн. лв. приходи. Данните за 2009 г. все още не са качени в Търговския регистър, но от мениджмънта на компанията очакват през 2010 г. постъпленията да достигнат 7 млн. лв.

На пазара през 2009 г. се появиха няколко нови компании. "Предимствата на България са евтиният ток и доброто географско положение", разказва Здравко Николов, изп. директор на 3DC, най-новият колокационен център, отворил през декември.

В него са вложени 5 млн. лв. По думите на Здравко Николов началната инвестиция в един изчислителен център ще се върне след 7 до 9 години, а максималният живот е 20 години. Компанията е собственост на 70% на рисковия фонд за IT инвестиции NEVEQ. Останалите 30% са разпределени по равно между основателите Стефан Стефанов (бивш технически директор на "Орбител"), Здравко Николов (бивш системен интегратор в Cisco България) и Владислав Янков (бивш мениджър в Cisco България).

Капацитетът на 3DC е зает на под 10%, така че компанията има амбициозни планове да работи с клиенти от Турция, Сърбия и Македония.

Има ръст на българските клиенти, но засега Daticum работи предимно с чужди компании, обяснява Росен Маринов, изп. директор на фирмата. Тя е отделно акционерно дружество в рамките на "Сирма груп холдинг". "Реализираните приходи за непълната 2009 г. са 0.5 млн. лв. Очаква се през 2010 приходите да са удвоят", казва Росен Маринов.

"За момента "Телепоинт" не може да се похвали с колосални приходи, но те отбелязват постоянен ръст. Тази година очакваме по-високи приходи от миналогодишните", съобщават от колокационния център, който също е активен от началото на 2009 г. Предприятието е финансирано от фонда P&S Group, който е собственик на интернет доставчика "Пауърнет", и Георги Георгиев, създател на "Пауърнет".

Поне две тенденции ще продължат да привличат клиенти за изчислителните центрове. Първо,  трансформацията на традиционния телеком бизнес от продажба на минути в чист пренос на данни ще донесе нови клиенти на изчислителните центрове. Освен това повече организации ще осъзнаят, че IT не е тяхната основна дейност и ще я изнесат към компании, които се занимават само с това. Очертава се страхотна година за колокационните центрове.

Следващият път като гледате баскетбол от NBA, да знаете, че статистическата информация от срещите се обработва в България.

Компанията Synergy Sports Technology (SST), която анализира отделните действия на играчите, възможните комбинации и броя на докосванията на топката, е разположила своето оборудване в българския изчислителен център Daticum. Чрез системата на SST баскетболните треньори получават прогнози за тактиката на противниците и изводи от отделни игрови ситуации.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  vladiznaiko avatar :-P
  Vladiznaiko

  Мда ... снимките са добри (Никон не прощава), но на живо е по-хубаво ... поне в 3dc.net де ... струва си да се види.

 • 2
  estqwerty avatar :-P
  estqwerty

  страшна работа :)
  хареса ми телфера, сиганчетата доста щяха да се изпотят с батерийките.

 • 3
  vladiznaiko avatar :-|
  Vladiznaiko

  то всички тежки неща са в сутерена. Горе, където е телфера, има само клиентско оборудване и вътрешни климатични тела.

 • 4
  bwl avatar :-|
  bwl

  интересна статия :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал