Говори ми*

Софтуерните приложения за разговори чрез интернет все още търсят мястото си на пазара

Преди получавахме сметките си за телефон само по пощата. Това правеше (неприятната) среща с тях предвидима и очаквана. Можехме да се подготвим за нея. Сега обаче мобилният оператор във всеки един момент може да ни изненада с коварен sms, който да стовари на плещите ни тежката фискална присъда за изминалия месец.

Едно от съкровените желания на повечето модерни хора е да редуцират максимално подобни задължения. Очевидно това едва ли може да стане с по-малко потребление, защото безжичните комуникации станаха жизнено необходими за нормалното съществуване... Явно трябва да се търсят други начини. Един от тях се нарича Line2. Това е софтуер, който за момента може да се използва само в САЩ и Канада, при това само ако сте притежатели на iPhone и iPod Touch. Въпреки това обаче засиленият интерес към него показва, че софтуерните решения и добрата безжична интернет връзка могат да се окажат най-вероятните съставки на рецептата за трайно намаляване на телефонните сметки.

Разбира се, програмата Line2, която е дело на американската компания Toktumi, не е първият софтуер, който позволява провеждане на безплатни разговори. Skype, Fring и Google Voice също правят това. Около Line2 обаче има няколко интересни и специфични подробности, които заслужават вниманието ни.

Благословията на Apple

Преди всичко трябва да се отбележи, че софтуерното приложение има благословията на компанията на Стив Джобс. То премина всички тестове и се появи в популярния онлайн магазин App Store, откъдето може да бъде изтеглено срещу скромната сума от 1 долар. Първите 30 дни след това са безплатни, а по-нататъшното използване ще струва по 15 долара месечно.

Интересно е, че преди месеци Apple не позволи на Google да продава чрез AppStore подобно софтуерно приложение, наречено Voice. Тогава се разрази скандал, в който страна взе и телекомуникационният регулатор на САЩ (FCC). В крайна сметка обаче Apple отряза достъпа на Voice до екраните на iPhone-потребителите. Официалната причина - приложението дублира оригинални функционалности, заложени в популярния "умен" телефон. Очевидната причина - подобни приложения могат да засегнат приходите на мобилните оператори. А както е известно, Apple има договор с безжичния AT&T за територията на САЩ.

Опростеност

Другият ключов момент при Line2 е неговата достъпност. На пръв поглед приложението дублира почти изцяло интерфейса на iPhone. Това го прави много лесно за употреба. То позволява достъп до телефонния указател, преглеждане на гласови съобщения (превърнати в текст), конфигуриране на аудиоменю (от типа "наберете едно за..."), провеждане на конферентни разговори и много други.

През Line2 можете да говорите напълно безплатно (разбира се, след като платите месечния си абонамент към Toktumi), когато сте в обсега на Wi-Fi  или 3G мрежата на AT&T. Чрез приложението можете да провеждате и разговори през клетъчната мрежа на оператора - тогава обаче те се отчитат през тарифния план, който използвате. Line2 позволява също така да преслушвате в реално време съобщенията, оставени на вашата гласова поща. Също така позволява и по-ниски цени за международни разговори. Уловката е, че за да се случва всичко това, приложението Line2 трябва да е стартирано. Ако не е - входящите обаждания ще се приемат по стандартния начин.

Към момента Line2 работи само в САЩ и Канада. Очаква се обаче то не само да бъде достъпно в други държави в най-скоро време, но по всяка вероятност и за други мобилни операционни системи. Колко може да спестят потребителите по този начин? Това зависи от индивидуалните необходимости. Ако говорите само в САЩ и от места, където има Wi-Fi, сметката ви може да бъде редуцирана до дължимото за мобилен интернет. Освен това Line2 реално ви дава нов номер, който например може да използвате само за бизнес или само за лични разговори.

Огромният интерес

Звездният час на Line2 безспорно дойде миналата седмица, когато на сайта на вестник New York Times се появи подробно ревю на приложението. В него технологичния репортер и колумнист на вестника Дейвид Поуг го описа като "приложение, което може да раздруса цяла една индустрия". След този текст дойдоха и първите проблеми за компанията, разработила Line2. Ден или два по-късно приложението беше свалено от App Store - причината, според създателя и изпълнителен директор на Toktumi Питър Сисон, е хакерска атака. Г-н Сисон не успя да отговори на въпросите на "Капитал" преди редакционното приключване на броя, но това, което е ясно до момента, е, че хакери са направили алгоритъм, който тегли приложението постоянно и това блокира сървърите. Търсенето на решение на този проблем продължава и към този момент, като времена мярка е премахването на възможността за регистрация за 30-дневния пробен срок (именно постоянните заявки за регистрация, генерирани от хакерския софтуер, претоварват сървърите) .

Интересът към Line2 обаче не идва само от хакерските среди, а и от обикновените потребители. Дейвид Поуг споделя как след публикацията е получил повече от 500 писма. След свалянето на приложението от App Store - още поне толкова. Интернет форумите също са пълни с коментари по темата. И всичко това се случва в момент, когато анализатори от Dell`Oro Group предричат стабилизиране на VoIP пазара през тази година след 24 месеца неспирен ръст.

Интересът към софтуери като Fring, който се използва от повече от 100 хил. души месечно, и Google Voice също отново е във вихъра си. Това от своя страна означава по-добра конкуренция не само с традиционните телекоми, но и между новите софтуерни комуникационни решения. Което пък е добре за крайните потребители, чиито сметки все още има накъде да намаляват.

-----

* Toktumi (Talk to me - на български "Говори ми") е името на компанията, създала софтуерното приложение Line2