С $40 млрд. в джоба

Apple разполага с огромен паричен ресурс, но не е изплащала дивидент от 15 години

"Парите в банката ни дават огромна сигурност и гъркавост", коментира изпълнителният директор на Apple Стив Джобс през февруари.
"Парите в банката ни дават огромна сигурност и гъркавост", коментира изпълнителният директор на Apple Стив Джобс през февруари.    ©  ROBERT GALBRAITH
"Парите в банката ни дават огромна сигурност и гъркавост", коментира изпълнителният директор на Apple Стив Джобс през февруари.
"Парите в банката ни дават огромна сигурност и гъркавост", коментира изпълнителният директор на Apple Стив Джобс през февруари.    ©  ROBERT GALBRAITH

Какво бихте направили, ако имахте под ръка 40 млрд. долара? Противно на икономическата логика изпълнителният директор на Apple Стив Джобс предпочита да ги държи "на склад", вместо да ги инвестира в разрастване на управляваната от него компанията.

Още в началото на тази година технологичният и маркетингов гуру обяви, че Apple е натрупала 40 млрд. долара резерви, но не уточни за какво точно смята да ги използва. По думите му наличието на голям паричен ресурс ще улесни компанията, ако реши да придобива други дружества. "Знаем, че ако искаме да придобием нещо, можем да напишем чек, вместо да теглим пари назаем и да изложим на риск цялата компания. Парите в банката ни дават огромна сигурност и гъркавост", коментира Джобс през февруари. Звучи разумно, особено в условията на рецесия и затегнати условия за кредитиране. Но когато управляваш една от най-големите публични компании в света и реализираш баснословни продажби, трупането на неразпределена печалба едва ли е най-доброто решение. Поне от гледна точка на хората, които са вложили своите средства в Apple.

Нещо и за акционерите

Това е така, защото акционерите искат да видят, че компанията, в която инвестират, се разраства - а това става чрез инвестиции в нови проекти, активи и продукти. Освен това те имат право на дивидент, който се изплаща с годишната печалба. Ако погледнете отчетите на Apple за последните няколко години, вероятно ще си помислите, че акционерите няма от какво да се оплакват. Печалбите от продажбите на iPhone, Macintosh и iPod не спират да растат. В резултат неразпределената печалба е набъбнала до близо 30 млрд. долара – немалка сума, особено като се има предвид, че всички активи на компанията се оценяват на около 57 млрд. Но Apple не е изплащала дивидент от 15 години, което според някои от акционерите е доста сериозен аргумент да се критикува стилът на управление на висшия мениджмънт. Поради това се появиха и сравнения между Стив Джобс и анимационния герой чичо Скрудж, пословичен със своето скъперничество.

Корпоративен шопинг

Apple не попада в групата на компаниите, които правят големи и шумни придобивания. Последната корпоративна покупка на Стив Джобс е Quattro Wireless, която разработва платформа за мобилна реклама. Цената на сделката не беше обявена, но експерти я оцениха на по-малко от 300 млн. долара. В края на миналата година Apple също така купи музикалния сайт Lala. Оперативният директор на технологичния гигант Том Кук обяви по-рано тази година, че компанията се интересува от дружества, които са иновативни, а не просто увеличават консолидираните приходи.

Всичко това подсказва, че Аpple едва ли трупа всички тези пари, за да прави придобивания. Спекулациите за какво ще бъдат използвани средствата не са малко. Едно от любопитните предположения например е, че компанията се застрахова срещу разходите, които могат да възникнат заради многото съдебни дела, в които Apple e замесена. Според коментатора на Fortune Джон Форт изпълнителният директор на Apple планира да изхарчи част от тях за дълготрайни активи като имоти. "Не говоря за апартаменти в Маями, а за офиси и търговски площи. Преди няколко години компанията обяви планове да построи втора централа – проект, който се очаква да глътне милиарди долари и да се изгражда с години. Освен това Apple строи център за данни в Северна Каролина, който ще струва поне 1 млрд. долара", коментира Форт.

Кой с какви пари разполага в Силициевата долина

Apple - $39.8 млрд.

Microsoft - $37 млрд.

Google - $24.5 млрд.

Cisco - $25.1 млрд.

Освен това миналата година компанията плати 1.25 млрд. долара, за да си осигури доставки на flash памет до края на 2010 г. Това е силен аргумент в подкрепа на спекулацията, че Apple трупа ресурс, с който да плаща за компонентите на своите продукти – днес компанията се счита за най-големия потребител на flash памет в света. Тази теза изглежда логична предвид големия интерес към основните продукти на Apple – през изминалото тримесечие продажбите на iPhone например скочиха със 130%, а таблетът iPad се продаде в над 500 хил. бройки още през първия си ден на американския пазар.

Отпуснете се, скръндзи

Остава и въпросът защо Apple продължава да не плаща дивиденти на акционерите си. Подобна стратегия беше обяснима в средата на 90-те, когато компанията работеше на загуба. И все пак Apple не е единствената печеливша IT компания, която не плаща дивиденти. Същата стратегия има и Google, която едва ли може да се оплаче от липса на пари. Дивиденти не плаща и Cisco, като и двете гореспоменати корпорации разполагат с парични наличности и финансови еквиваленти, сравними с тези на Apple.

Темата, изглежда, е достатъчно болезнена, затова с нея се захваща и финансовият седмичник Barron's. "Някои от най-големите компании в САЩ седят върху много повече пари, отколкото имат нужда. Време е да помислят за промяна. Някои от тях крият пари, които принадлежат на акционерите", коментира изданието в материал, озаглавен красноречиво "Отпуснете се, скръндзи". Вестникът посочва още, че акционерите рядко поемат инициативата и отстояват правото си да получават дивидент. Това се дължи основно на факта, че институционалните инвеститори се интересуват повече от цената на акциите, а индивидуалните акционери рядко имат необходимото влияние, за да поискат промени.

Все пак трябва да се отбележи, че дори и без да се начислява дивидент, доходността от акциите на Apple е доста добра. За изминалите 12 месеца те поскъпнаха двойно. В момента цената им е около 260 долара, което никога не се е случвало в историята на Apple като публично дружество. Ръстът се дължи изцяло на огромните печалби на Apple, а компанията вече обяви, че очаква и следващите тримесечия да декларира рекордни продажби. Така че дали акционерите губят от стратегията на Стив Джобс е доста спорен въпрос. За последните 15 години акциите на Apple са поскъпнали 22 пъти, а тези на Microsoft - само 7. Така че вложилите парите си в Стив Джобс инвеститори биха спечелили много повече при евентуална продажба на своите

финансови активи.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  enterfornone avatar :-|
  enterfornone

  Глупости квадратни.
  Ако акционерите са "губещи" могат да сменят ръководството, нали затова е общото събрание?
  (тоест да заколят кокошката снасяща златни яйца)
  А "институционалните инвеститори се интересуват повече от цената на акциите" не защото са глупави!
  Ако някой горкичък индивидуален инвеститор реши да кешира печалбите си - може да си продаде акциите и да реализира печалба, която едва ли друга инвестиция в последните години би му дала.

  Акционерите "губели" а цената на инвестицията им е двойна спрямо миналогодишната. Смях.

 • 2
  t avatar :-|
  т

  Който не е доволен от доходността на акциите (цена + дивидент) може спокойно да си ги продаде и да инвестира в нещо по-добро. Акционерите просто са алчни и искат и дивидентче отгоре на тлъстата си печалба.
  Ако Стив Джобс им раздаде милиардите под формата на дивиденти, акционерите ще го изоставят веднага щом дойдат някакви финансови трудности.

 • 3
  peho avatar :-P
  peho

  " Поради това се появиха и сравнения между Стив Джобс и анимационния герой чичо Скрудж"
  Колкото и да е елементарно е достатъчно да се види външния му вид. С една дума: шушляк. Обувките показват много за един човек. Може да е решил да е небрежен с кирливи маратонки... Контраста с любимеца ми Лука ди Монтедземоло е потресаващ.

  И моля ви, намалете малко статиите на тема Ейпъл. Поне един рекламен банер да имахте за да се знае защо толкова честичко има статии за бъбреците на Джобс.

 • 4
  l avatar :-|
  |

  Аз, като един от акционерите на Апъл, нямам никакви претенции за дивиденти. Цената на акциите отразява, че принадлежат на фирма с 40 милиарда кеш.

 • 5
  diego avatar :-|
  Diego

  Да, наистита! Понамалете тези статии за Епъл. Има толково много технологични лидери, които правят полезни джажджи,а не лъскави "гъзарии".

 • 6
  peho avatar :-P
  peho

  Ех ултрасите на Ейпъл нацъкали минуси. Спокойно и моите маратонки не са много чисти. Извинявам се и защото сте писали за черния му дроб а не бъбреците. Иначе преди годинка шушляка е казал това за иПад-а: "...да се направи 500-доларов компютър, който да не е пълен боклук" Нищо, за Ейпъл казват, че успяват от втората версия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход