КЗП обяви поръчка за нов спам регистър

Заинтересованите компании могат да подават оферти до 16 август

   ©  Flickr / CC / freezelight
   ©  Flickr / CC / freezelight

Комисията за защита на потребителите (КЗП) обяви обществената поръчка за нова информационна система, която включва и нов спам регистър.

Сегашният спам регистър, в който се вписват електронните адреси на фирми, които не искат да получават спам, работи от около девет месеца и досега привлича повече критики, отколкото одобрение. Причината е, че онлайн справка за адреси, заявени в регистъра, в момента може да се извърши само адрес по адрес или ако представител на фирмата се явява лично в КЗП всеки понеделник, за да сверява новодобавените електронни адреси. Това бави и пречи на работата на фирми, които се занимават с директен маркетинг.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  enthusiast avatar :-|
  Enthusiast

  Винаги ми е тъпо, когато някой се опитва да ме прави на глупак. Още по-тъпо е, че трудо бих могъл да противодействам...

  Дами и господа (взели това решение) наистина ли смятате, че с този регистър ще спрете (или поне намалите) нежеланата кореспонденция ???

  Наистина ли няма по-добър начин да реализирате 285 000 лв? Или е необходимо да се намери чудесно платена работа за отличен продукт на едни конкретни 9 души екип ? Е, нищо, че продукта няма да е полезен на повече от 9 организации в страната ни.

  А относно мнението на Kaladan от тази статия http://www.capital.bg/interaktiv/kauzi/912795_durjavata_da_osiguri_dostup_do_spam_registura_v_realno/

  "На издания като Капитал им е проблем, защото изпращат бюлетини до хиляди хора всеки ден. И понеже стават грешки, а потребителите забравят, че са се абонирали искаме да имаме възможността да проверяваме адресатите преди да изпратим бюлетин. "

  Чудесно е, че сте намерили полза от такова решение, но дали си заслужава инвестицията от 285 000 лв за да правите проверка на адресите и после пак в писмата си да слагате задължителните : "Вие получавате това съобщение, защото сте регистрирани в сайтовете на Икономедиа. " и "Вие четете това съобщение, защото сте се съгласили да получавате email съобщения от Икономедиа. Ако не желаете подобни съобщения в бъдеще, влезете във вашия е:профил и променете настройките си."

  Само факта, че аз не съм регистрирам адреса си в този регистър значи ли, че вие можете да ме облъчвате с какво ли не ?? Най-малкото уважаващи себе си организации биха (и явно вече са) намерили свое решение да НЕ пращат писма на нерегистрирали се потребители или да отписват от мейл листеите си тези, които не желаят да получватат второ писмо..

 • 2
  whocares avatar :-|
  who cares

  поредната кофа за боклук (спам). Ама знае ли човек? Казват, че от боклук се печели яката ;-)

 • 3
  minavasht avatar :-|
  Минаващ

  "Заинтересованите компании ... Изискванията към тях са:
  - 3 изпълнени подобни проекта в последните 3 години;"

  При положение, че това е първият спам-регистър в БГ, коя е тази "заинтересована компания, която ВЕЧЕ е направила три спам-регистъра?

  На бас, че има точно една такава.

  Годишния оборот от "460к лв" също води мисълта в тази посока.

  И този търг ще оспорват...

 • 4
  varov avatar :-|
  Сашо Варов

  Има нещо болно в така реализираната идея за СПАМ регистър. Не случайно никъде по света не е създаден подобен инструмент. Ако бъркам - поправете ме.

  Ето един очевиден парадокс - как се третират не български комапнии, които са нарушили моето нежелание да получавам СПАМ? Или ще гоним само българския бизнес?

  Не искам да си представям и как се доказва дадено от потребителя съгласие, което той отрирча.

  Трета забава - сервизни съобщения, които се възприемат като търговски съобщения. Или обратното - търговски съобщения, прикрити като сервизни.

  Законът е странен и според мен няма да работи ефективно. в обратното биха ме убедили примери от други страни?

 • 5
  sparti avatar :-|
  sparti

  Май никой не е чел закона, колкото и тъп да е той
  Там пише че спамът до физическите лица не е разрешен
  Тозе регистър е за юридическите лица, нежелаещи да получават спам
  За sasho varov понеже бърка да го поправя, че по света има стотици спам-регистри, макар мнооооого да ме съмнява че са правителствено финансирани
  Един от най-ефективните е barrcudacentral.org има и други
  Всъщност може би и има и правителствено финансирани ама си представям каква е ефективността им :)
  Лично аз също имам спам-регистър, ама нямам 460к оборот :)
  Според мен конкурса е идеално поле за изява на софтуерни компании, опитващи се да разбият монопола на Майкрософт (Дай Боже и това чудо да доживеем!)

 • 6
  sparti avatar :-|
  sparti

  Поправка
  barracudacentral.org , а не
  barrcudacentral.org

 • 7
  fccf avatar :-|
  fccf

  ... всеки път като чуя в "общественото пространство" нещо по тая тема, и трябва да полегна малко да ми падне кръвното. Храна за размисъл:

  - какво точно не му е наред на сегашния регистър та трябва нов (от статията не личи изискванията към новия регистър да са "да има друга архитектура и принцип на работа")

  - защо изискванията към компаниите, подаващи оферти са такива, а не други (особенно частите 'подобни проекти', 'оборот', 'екип')

  - "регионални звена" ? не, сериозно -- "регионални звена" ??

  - "служителите на КЗП ще могат да обменят електронни документи помежду си и да се свързват с информационните системи на други ведомства" -- това какво, в рамките на "новия СПАМ регистър" ли ?

  - принципно, в света съществуват "регистри" за спам, но те работят на обратния принцип -- в тези регистри са описани тези които –изпращат– спам, базирано на feedback от потребителите, и тези регистри позволяват автоматично блокиране на получаването на поща, ако изпращача е описан в тях.

  - ...

  Да преливам от пусто в празно нямам желание.

  бтв, чувал съм легендата че в някои западноевропейски страни за да станеш журналист на определена тематика (спорт, ИТ, и т.н.) първо трябва да следваш (спортна специалност, информатика, етц) 4 години, след което още примерно 2 години журналистика. за да знаеш за какво пишеш, предполагам.

  ама сигурно не е вярно.

 • 8
  varov avatar :-|
  Сашо Варов

  @sparti това, за което говориш, не са анти СПАМ регистри в смисъла на нашия закон, а неправителствени, най-често комерсиални организации, които поддържат регистри на СПАМ сървъри и адреси. От тях се ползват анти спам филтрите на повечето пощи. Това е точно обратното на реализираното в нашия закон.

 • 9
  georgi_k avatar :-|
  Georgi K

  за тая функционалност защо са необходими поне девет човека и 460 бона оборот? Това и един студент може да го направи - слага капча и другото са няколко селекта и инсърта в базата данни...

  айде пак някой ще прибере 280 бона от бюджета и ще достави нещо, което ще е под всякаква критика, както и почти всички други ведомствени сайтове...

 • 10
  sasvirco avatar :-|
  sasvirco

  460 бона как го сметнаха, бръкнаха във носа и си извадиха нещо или има сложна формула, да филтрира нежеланите старт ъп компаний ;). Искам и аз 200 бона за нещо, което струва 10.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал