Назад към кабелите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Назад към кабелите

Shutterstock

Назад към кабелите

Бъдещето на българските телекоми е оплетено в оптични мрежи и обречено на мобилен интернет

Андриан Георгиев
16643 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Автор: Антония Тилева
Сравнение на цените на фиксиран интернет в Европа (2008)
Автор: Организация на европейските потребители

До не много отдавна телекомуникациите бяха индустрия, където нормите на печалба се измерваха не в проценти, а в пъти. В тези условия азбучната истина, че "клиентът винаги е прав", като че ли не работеше особено ефективно. В момента обаче пазарът започва да достига точката на насищане. Резултатът е, че операторите са принудени да стават все по-изобретателни в битката си за оцеляване.

В момента България има свръхконкурентен пазар на интернет с над 350 доставчика само на територията на София. Някои от тях целенасочено преживяват в сивата част на икономиката, за да не плащат данъци, и затова според статистиката на ЕС България е на последно място по разпространение на високоскоростен достъп до мрежата.

Според проучване от миналата година обаче, спонсорирано от най-големия доставчик на мрежов хардуер в света - Cisco, София е на десето място в света по качество на достъп до интернет. Силната конкуренция от последните години свали цените до ниво, което трудно може да бъде подбито. Бързите темпове на растеж отпреди 2008 г. обаче са в историята. В резултат се очаква

предстояща концентрация на интернет доставчиците

в която е твърде вероятно да се включат и мобилните телекоми в търсене на нови източници за печалба.

Причината за това е очевидна - за пръв път през 2009 г. приходите на "М-тел" и "Глобул" отбелязаха спад. Двете компании наблюдават как се отплаща комбинацията от услуги на "Виваком" (интернет, мобилна и фиксирана телефония), чиито приходи от мобилен бизнес растат с 25% за 2009 г. Затова те също ще се опитват да комбинират услуги - телефония, интернет и телевизия.

За целта обаче двата мобилни телекома трябва или да изградят нова комуникационна инфраструктура, или да се сдобият с такава наготово чрез придобиване. Към момента телекомите и интернет доставчиците преговарят и почти със сигурност можем да очакваме големи сделки в сектора в края на тази година или през 2011 г.

"Все още относително слабите позиции на мобилните оператори на пазара на високоскоростен интернет спрямо "Виваком" и LAN операторите, увеличават вероятността мобилен оператор да придобие интернет доставчик", коментира за "Капитал" Красен Йотов от анализаторското звено Industry Watch.

"М-тел" и "Глобул" имат още два варианта за развитие пред себе си - да изградят нова оптична мрежа до домовете на хората или да наемат каналната мрежа на "Виваком". "М-тел" вече обяви, че ще си партнира с конкурентни телекоми, а "Глобул" ще лобира за по-евтин достъп до инфраструктурата на "Виваком".

В предстоящите събития на пазара важна роля ще има и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), тъй като тя регулира цените на "Виваком" за достъп до нейната канална мрежа. Регулаторът преди месец направи разумна стъпка, като прие позиция, че месечният наем, който плащат конкурентите на "Виваком", трябва да е 8 ст./линеен метър. В момента бившият държавен телеком таксува операторите по 19 ст./линеен метър. Очаква се "Виваком" да обжалва, което може да забави влизането на по-ниската цена с години.

Задачата пред бившия държавен телеком изглежда най-лесна, тъй като той просто ще положи оптични кабели в своята подземна мрежа от шахти. Когато мобилните телекоми разполагат с оптична инфраструктура, чрез нея те могат да предложат разнообразни услуги. Една от тях е IPTV - телевизионен сигнал, пренасян по интернет и излъчван върху телевизор/монитор. Друг тип услуги, нуждаещи се от бърза оптична мрежа, са достъпът до дигитално съдържание като музика, игри или филми.

Засиленото потребление на мобилния интернет

е втората тенденция, която ще промени телекомите в следващите месеци. Съоснователят на един от първите доставчици на интернет в България "Орбител" Николай Горчилов я определя като нов бум

Според него обаче трябва да се обръща повече внимание не само на очевидните причини за бързото развитие на услугите, базирани на пренос на данни, като USB модемите и смартфоните, а и на устройства като iPad или електронния четец за книги Kindle на Amazon. "Всяко едно устройство, задвижвано с електрическа енергия, може да получи качествено нови възможности при наличие на постоянна двупосочна връзка към интернет", категоричен е Горчилов.

При всички положения конкуренцията между големите телекоми ще се ожесточи в близките месеци. Притокът на нови клиенти намалява, а приходите от гласова комуникация достигат своя таван, особено по време на криза, когато бизнесът свива своите разходи. От друга страна, "М-тел", "Глобул" и "Виваком" обявяват ръст в трафика на данни в техните мрежи от над 100% на годишна база (без абсолютни числа). Затова мобилният интернет се очертава като следващия голям източник на печалби.

Тенденцията ще се засили, когато "М-тел" и "Виваком" започнат да продават iPhone и конкурентни смартфони, каквито заявки дават от двете компании. Засега едва 10-12% от българите ползват смартфон според данни на "М-тел", така че в този сегмент определено може да се очаква сериозен ръст, особено когато навлязат по-евтини "немаркови" азиатски модели.

Освен налагане на мобилния интернет операторите вероятно ще опитат по-активно да задържат съществуващите си клиенти. Те могат да предложат повече програми за лоялни клиенти и брандирани кредитни/дебитни карти с приложение за следене на на разходите, както прави O2 във Великобритания.

От Informa Telecoms & Media, глобална анализаторска агенция, прогнозират, че в по-дългосрочен план сегменти като мобилно здравеопазване, управление на електрическото потребление и свързаността на системите на автомобила, имат сериозен потенциал за ръст.

В краткосрочен план обаче българите могат да очакват предимно повече пакетни услуги. "Цената за достъп до интернет трудно ще пада още", коментира Страхил Иванов, председател на Сдружението на независимите интернет доставчици. Така че по-реалистичният вариант е да очаквате повече услуги за парите, които в момента отделяте за телефон и интернет, отколкото по-ниски месечни такси.

Телекомите по инерция имат самочувствието, че клиентите им се полагат по право и нямат власт, но това не е точно така. Една поучителна история разказва как жителите на градчето Монтичело, Минесота, решили да си организират специален референдум, за да имат високоскоростен интернет. След като дълго време не получава качествена услуга от телекомите, преди две години половината от 10-хилядното население гласува в подкрепа на идеята да емитира облигационен заем и с набраните средства да прокара оптичен интернет до всеки дом. Преди Монтичело да започне полагането на кабелите обаче, местен оператор завежда дело срещу общината под предлог, че не може да използва облигации, за да строи мрежа.

Съдебните казуси "оператор срещу град" в САЩ далеч не са рядкост. Изводът е, че хората невинаги са склонни да чакат операторите да стигнат до техните домове. И ако телекомите обръщат гръб на иновацията, винаги ще се намери друг да ги замести. Както в България LAN-овете компенсираха дългогодишното нежелание на БТК да пусне високоскоростен интенет.

Автор: Антония Тилева
Сравнение на цените на фиксиран интернет в Европа (2008)
Автор: Организация на европейските потребители

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

39 коментара
 • 1
  mnodulgaregforma avatar :-|
  mnodulgaregforma

  "Тенденцията ще се засили, когато "М-тел" и "Виваком" започнат да продават iPhone"
  Ще продават дръжки :) Пък и как няма да са само 12% притежателите на смартфон с тия неоправдано високи цени

 • 2
  nogica avatar :-|
  nogica

  как мобилният интернет ще бъде конкуренция като е огрАНИчЕН ПО ОБЕМ,А И ДОСТА СА КОМПРОМЕТИРАНИ ДВА ОТ МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ ЗА ДА ГИ ПУСНА В ДОМА СИ
  А

 • 3
  epoc avatar :-|
  epoc

  Малко размисли, свързани със статията.

  На едно от последните места по "широколентов достъп до интернет" сме, защото винаги се е отчитал само пазара на DSL услугите, които по принцип са малко, но това винаги е изнасяло на администрацията за да се пробута поредния кретенски мегапроект.

  Мобилните оператори и в момента продават смартфони - Глобул продава iPhone (ако изобщо това може да се нарече смартфон - то си е чуста мултимедийна играчка) а Мтел - BlackBerry. За Виваком не знам, но нищо не им пречи и те да са пуснали нещо междувременно.

  Според мен пазарът на интерет в София дотам се е преситил, че на никой не му пука към кой оператор е свързан. И това ще им изяде главите (на операторите) - хората се местят за по-висока скорост или по-ниска цена. А не за по-разнообразна или уникална услуга (която никой не предоставя). Съдържание така или иначе липсва - освен локалните торент тракери, които в повечето случаи разчитат на съдържание с нарушени авторски права, другият избор е Amazon, eBay или YouTube - т.е. нищо, за което да ти трябва интернет, по-бърз от 512к.

  Задачата на Вивавком с изтеглянето на оптика в шахтите хич няма да е лесна по много причини - мениджърски екип от небългари, ориентиран към съкращаване на разходите, липса на адекватна инфраструктура за последна миля до всеки блок (оптичен кабел се полага по малко по-различни изисквания отколкото меден), липса на персонал и адекватна поддръжка (само който си е патил от БТК-ADSL ще ме разбере), препълнена кабелна мрежа. Освен това е достатъчно да се погледне проектът FTTH на Спектър който се развива....ами....бавно...., за да се види как точно хората биха приели да платят за една оптика, която нищо не им дава (е, в перспектива, след 15 години ще е върхът, но сега?).

 • 4
  chimi_frog avatar :-|
  Чимиджимичамиджоми

  До коментар [#2] от "nogica":

  Чакай сега, ти ме изненада! Значи, твърдиш, че има и некомпрометиран мобилен оператор???

 • 5
  muzar avatar :-|
  Музар

  До коментар [#3] от "epoc":

  Няма да казвам името на доставчика ми, но дотук ми предлага чудесна услуга - без аварии и спиране, предупреждение при профилактика дори и за няколко минути изключване, моментално реагиране на проблем, относително сваляне на цените чрез по-бърз нет... Пу-пу-пу да не го урочасам! Че преди две-три години му палеха помещенията с рутери (или там каквото по-голямо имаше) с цел изкупуване. А и допълнителни услуги предлага, вярно само телевизия, но още им се назландисвам...

  И аз не смея да си пусна мобилен оператор до нета :-) у дома. Особено като знам какви гигабайти ми отчитат за едното преглеждане на два-три сайта с новини през телефона + GPS-инфото за транспорта.

 • 6
  retlk avatar :-|
  Иван Кръстев

  Много ми е чудно Виваком какво се ослушват и не пускат оптични кабели до всеки дом. Те имат пълната възможност за това, но него правят, а и не пускат другите в техните канали като кучето под джанката.

 • 7
  badenbadenbaden avatar :-|
  badenbadenbaden

  в мобилния 3Г интернет е истината, какви кабели, какви 5 лева..

 • 8
  tpotoap avatar :-|
  TPOTOAP

  Много си е добре интернетът в България.
  Я вижте какво става в Англия: The new coalition Conservative-Liberal Democrat government in the UK has postponed 2012’s deadline for all households to receive a minimum 2Mbp/s connection. The target has been pushed back to ‘within the lifetime of the current parliament’, which could mean 2015.
  http://www.samknows.com/broadband/news/broadband-target-postponed-in-the-uk-10780.html

  Ако не попадаш в кабелната мрежа на Върджин, си обречен на нискоскоростен ADSL, а скоростта зависи от това колко си отдалечен от местния exchange на BT. Аз късметлия, че съм сравнително близко - на около 1 миля и максималната ми скорост е около 800 kB/s.

 • 9
  kosovar avatar :-|
  kosovar

  До коментар [#3] от "epoc":

  Това, което казваш, не е вярно. На последно място сме по броудбенд достъп, като в броудбенд се включва както ДСЛ, така и ЛАН, кабел и всичко останало. По принцип броудбенд е интернет със скорост над 512 к.
  А ДСЛ е ограничен, най-вече заради фактическия монопол на БТК и липса на реална възможност за пълен или съвместен достъп до физ. инфраструктура.

 • 10
  vat69 avatar :-|
  Dwight Schrute

  До коментар [#8] от "TPOTOAP":

  Е я да видиме верно какво става в Англия:

  "*all* households to receive a minimum 2Mbp/s connection"

  *Изпълняват* стратегия за достъп на *всяко* домакинство до широколентов интернет. В българския си еквивалент това би означавало до 2015 в с. Злокучене да има *минимум* 2 мбит свързаност. Какъв е шанса това да се случи?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK