Що за неутралност

Договорката между Google и Verizon може да отвори вратите на неравенството в интернет

Преди години в България високоскоростният интернет беше мечта, а свалянето на музикален файл отнемаше време колкото за един здрав сън. Нещата обаче се промениха и в момента потребителите не само тук, но и в повечето западни държави, приемат за даденост бързите връзки. Те знаят, че скоростта, с която отварят сайтове и теглят съдържание, зависи основно от тарифата, която плащат на доставчика си.

Представете си обаче, че от утре бързината на интернета ви зависи от още един фактор - кой сайт отваряте (без значение дали е в страната или чужбина). Това може да доведе до ситуация, в която отново имате връзка към любимия си сайт бърза като подивял градински охлюв (въпреки че плащате същата тарифа на доставчика си), докато абонатите на конкурентни провайдъри се радват на високоскоростен достъп. На практика това е един от възможните (но не твърде вероятен, защото телекомите осъзнават, че така ще загубят много клиенти) сценарии, който ще се случи при нарушаване на правилото за т.нар. мрежова неутралност. През миналата седмица то за пореден път беше поставено под съмнение, този път от слухове за споразумение между интернет гиганта Google и телекомуникационния оператор Verizon. 

Мрежовата неутралност

е принцип, според който интернет скоростта към определени сайтове не може да се регулира от телекомите и операторите. Те нямат право да я ограничават или да блокират сайтове и/или услуги в киберпространството. Привържениците му смятат, че така се постига равноправие между различните сайтове и услуги в интернет. Телекомите и доставчиците обаче не го одобряват, защото, ако имат възможността да контролират трафика, ще могат да намаляват скоростта за по-малките като обем и време за прехвърляне операции и сайтове, като електронна поща например, за да отворят място за по-натоварващите такива. Според тях подобен подход е все по-необходим, особено с нарастващото използване на смартфони и мобилен интернет, което води до претоварване на мобилните интернет мрежи в някои части на САЩ.

Най-големите притеснения обаче са, че пренебрегването на мрежовата неутралност може да наложи практиката големите телекоми да се споразумяват с интернет компании и срещу заплащане да отварят т.нар. скоростна линия само за тях. Така се създава нелоялна конкуренция в интернет пространството, особено ако фирми като Google пуснат например онлайн телевизия и си осигурят високоскоростна връзка за сметка на конкурентите им.

Двустранен компромис

 

За сметка на това един от най-големите мобилни оператори в САЩ – AT&T, заяви, че приветства споразумението между двете компании и допълни, че това е добра отправна точка за съставяне на точни правила за високоскоростния интернет трафик. Тази реакция всъщност е очаквана, защото подобно решение облагодетелства най-вече телекомите и интернет доставчици, които отдавна се опитват да получат част от печалбата на преминаващото през техните мрежи съдържание.

Още от Капитал