С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
24 сеп 2010, 16:05, 2343 прочитания

Твоята кожа

Нова свръхчувствителна материя ще позволи на роботите да усещат дори допир на пеперуда

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Съвсем скоро изразът "чувствителен като робот" може би вече няма да звучи като оксиморон. Или поне ако последните разработки на щатските учени намерят практическо приложение. Два изследователски екипа – единият от Стансфордския университет, другият от Калифорнийския университет в Бъркли - независимо един от друг са разработили нова свръхчувствителна изкуствена материя, която може да се използва за "кожа" на роботи андроиди. Тя е гъвкава и толкова прецизно разпознава допира, че може да усети кацнала пеперуда, твърдят изследователите. Резултатите от двете изследвания са публикувани в сп. Nature Materials.

Идеята е, че по този начин бъдещите хуманоидни устройства ще имат достатъчно деликатен захват, за да могат да държат яйце, без да го стискат прекалено силно и да го счупят. В същото време обаче те ще могат да разпознаят нагорещен тиган и да го сграбчат достатъчно силно, така че да не разсипят съдържанието му, коментира информационна агенция Reuters.


Какво е силата без контрол

Учените от години се опитват да "научат" роботите как да контролират силата, с която хващат различни предмети. Разработките на двата американски университета може би най-накрая ще намерят решението точно на този проблем. Електронната кожа, която бързо реагира на натиск, би могла да се използва и за създаването на чувствителни протези за инвалиди. Британският всекидневник Daily Mail коментира по повод откритието, че може би вече сме се доближили до ерата от филма "Терминатор".

Интересно е също така как работи новосъздадената роботска "кожа". Материите, от които тя е направена, представляват съвкупност от сензори, които превръщат дори най-лекия натиск в електрически сигнали. Датчиците на роботската "кожа" са покрити с гъвкави каучукови слоеве, които могат да се разтягат в различни форми. "Ако искаме да създадем робот, която например да разтоварва миялна машина, трябва да се уверим, че няма да изпочупи чашите за вино", споделя Али Джейви, електронен инженер от Калифорнийския университет в Бъркли, пред агенция Reuters. Затова колегите му направили супертънки наножички, направени от силиций и германий, и ги покрили с лист еластична материя, а най-отгоре сложили чувствителен на допир слой.



Евтина технология

Вторият изследователски екип, оглавяван от професор Дзънан Бао от катедрата по инженерна химия в Станфорд, е използвал различен подход. Учените притиснали силно еластичен каучуков слой между два електрода. "При разтягането на "кожата" промяната в дебелината се преобразува в електрически сигнали", обяснява професор Бао. Според нея по този начин материята може да "почувства" полъха на вятър или капка вода.

Нанотехнологът Джон Боланд от Тринити колидж в Дъблин коментира откритието на своите колеги пред ВВС по следния начин: "Може би най-забележителният аспект на тази "кожа" е как елегантно демонстрира, че е възможно да се използват добре познати технологии, за да се създадат евтини иновативни решения на важни технически проблеми." Все пак той отбелязва, че съществуват много "значителни възможности за бъдещи нововъведения", като например да се намали разстоянието между сензорите, за да се увеличи детайлността на тяхната чувствителност.

Пет факта за новата материя, чувствителна на допир

1. "Кожата", създадена от екипа от Бъркли, може да регистрира налягане от 0 до 15 килопаскала, равняващо се на силата, която използваме, когато пишем на клавиатурата на компютър или когато държим предмет.

2. Наножичките, направени от силиций и германий, които изграждат "кожата", са над 10 000 пъти по-тънки от човешки косъм.

3. Дебелината на изкуствената "кожа", създадена в Станфорд, включително слоя каучук и двата електрода, е под 1 милиметър.

4. Материята може да разпознае допир, генериран от кацането на муха с тегло 20 милиграма.

5. "Кожата", разработена и от двата екипа, регистрира натиск за една десета от секундата.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Етикети: роботика

Прочетете и това

Rocket Lab успешно изпробва технологии за многократна употреба на ракети Rocket Lab успешно изпробва технологии за многократна употреба на ракети

Частната космическа компания изведе микросателити в орбита за десети пореден път

6 дек 2019, 1276 прочитания

Дигитализацията на една болница в провинцията Дигитализацията на една болница в провинцията

Как технологиите промениха до неузнаваемост лечебното заведение "Д-р Димитър Чакмаков" в Раднево

6 дек 2019, 772 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Технологии" Затваряне
Кинопремиери в хола

Филмовата индустрия подготвя нови бизнес модели за дигитална дистрибуция на съдържание

Още от Капитал
Какво прави една реклама ефективна

Николай Караджов, Светослава Диновска и Радомир Иванов от агенцията Saatchi&Saatchi Sofia, пред "Капитал"

Супер звук в мини тяло

Кои са най-добрите TWS слушалки на пазара

Язовир "Черна дупка"

Пресъхването на язовир "Студена" заплаши Перник с пълно безводие до края на годината и разкри огромните пропуски при управлението на водите в България

Анестезиолозите на алианса

Лидерската среща на НАТО в Лондон се проведе "на обезболяващи", позаглади противоречията и отложи решаването на фундаменталните проблеми за по-късно

Нова концепция: Bagri by Boykovski

"Искаме да придадем повече характер на заведението и на храната, която предлагаме"

ЕСМ на 50

Поглед към влиянителния музикален лейбъл навръх 50-годишнината му

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10