Твоята кожа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Твоята кожа

Новата сензорна материя реагира дори на такова докосване

Твоята кожа

Нова свръхчувствителна материя ще позволи на роботите да усещат дори допир на пеперуда

Марина Станева
2558 прочитания

Новата сензорна материя реагира дори на такова докосване

© Reuters


Съвсем скоро изразът "чувствителен като робот" може би вече няма да звучи като оксиморон. Или поне ако последните разработки на щатските учени намерят практическо приложение. Два изследователски екипа – единият от Стансфордския университет, другият от Калифорнийския университет в Бъркли - независимо един от друг са разработили нова свръхчувствителна изкуствена материя, която може да се използва за "кожа" на роботи андроиди. Тя е гъвкава и толкова прецизно разпознава допира, че може да усети кацнала пеперуда, твърдят изследователите. Резултатите от двете изследвания са публикувани в сп. Nature Materials.

Идеята е, че по този начин бъдещите хуманоидни устройства ще имат достатъчно деликатен захват, за да могат да държат яйце, без да го стискат прекалено силно и да го счупят. В същото време обаче те ще могат да разпознаят нагорещен тиган и да го сграбчат достатъчно силно, така че да не разсипят съдържанието му, коментира информационна агенция Reuters.

Какво е силата без контрол

Учените от години се опитват да "научат" роботите как да контролират силата, с която хващат различни предмети. Разработките на двата американски университета може би най-накрая ще намерят решението точно на този проблем. Електронната кожа, която бързо реагира на натиск, би могла да се използва и за създаването на чувствителни протези за инвалиди. Британският всекидневник Daily Mail коментира по повод откритието, че може би вече сме се доближили до ерата от филма "Терминатор".

Интересно е също така как работи новосъздадената роботска "кожа". Материите, от които тя е направена, представляват съвкупност от сензори, които превръщат дори най-лекия натиск в електрически сигнали. Датчиците на роботската "кожа" са покрити с гъвкави каучукови слоеве, които могат да се разтягат в различни форми. "Ако искаме да създадем робот, която например да разтоварва миялна машина, трябва да се уверим, че няма да изпочупи чашите за вино", споделя Али Джейви, електронен инженер от Калифорнийския университет в Бъркли, пред агенция Reuters. Затова колегите му направили супертънки наножички, направени от силиций и германий, и ги покрили с лист еластична материя, а най-отгоре сложили чувствителен на допир слой.

Евтина технология

Вторият изследователски екип, оглавяван от професор Дзънан Бао от катедрата по инженерна химия в Станфорд, е използвал различен подход. Учените притиснали силно еластичен каучуков слой между два електрода. "При разтягането на "кожата" промяната в дебелината се преобразува в електрически сигнали", обяснява професор Бао. Според нея по този начин материята може да "почувства" полъха на вятър или капка вода.

Нанотехнологът Джон Боланд от Тринити колидж в Дъблин коментира откритието на своите колеги пред ВВС по следния начин: "Може би най-забележителният аспект на тази "кожа" е как елегантно демонстрира, че е възможно да се използват добре познати технологии, за да се създадат евтини иновативни решения на важни технически проблеми." Все пак той отбелязва, че съществуват много "значителни възможности за бъдещи нововъведения", като например да се намали разстоянието между сензорите, за да се увеличи детайлността на тяхната чувствителност.

Пет факта за новата материя, чувствителна на допир

1. "Кожата", създадена от екипа от Бъркли, може да регистрира налягане от 0 до 15 килопаскала, равняващо се на силата, която използваме, когато пишем на клавиатурата на компютър или когато държим предмет.

2. Наножичките, направени от силиций и германий, които изграждат "кожата", са над 10 000 пъти по-тънки от човешки косъм.

3. Дебелината на изкуствената "кожа", създадена в Станфорд, включително слоя каучук и двата електрода, е под 1 милиметър.

4. Материята може да разпознае допир, генериран от кацането на муха с тегло 20 милиграма.

5. "Кожата", разработена и от двата екипа, регистрира натиск за една десета от секундата.

Съвсем скоро изразът "чувствителен като робот" може би вече няма да звучи като оксиморон. Или поне ако последните разработки на щатските учени намерят практическо приложение. Два изследователски екипа – единият от Стансфордския университет, другият от Калифорнийския университет в Бъркли - независимо един от друг са разработили нова свръхчувствителна изкуствена материя, която може да се използва за "кожа" на роботи андроиди. Тя е гъвкава и толкова прецизно разпознава допира, че може да усети кацнала пеперуда, твърдят изследователите. Резултатите от двете изследвания са публикувани в сп. Nature Materials.

Идеята е, че по този начин бъдещите хуманоидни устройства ще имат достатъчно деликатен захват, за да могат да държат яйце, без да го стискат прекалено силно и да го счупят. В същото време обаче те ще могат да разпознаят нагорещен тиган и да го сграбчат достатъчно силно, така че да не разсипят съдържанието му, коментира информационна агенция Reuters.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Къде са чиповете

Къде са чиповете

Дигитални модели

Дигитални модели

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK