Интернет в калъп

Федералната комисия по комнукации (FCC) на САЩ прие спорни правила за мрежова неутралност

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Позволете ми да започна с цитат. "Мрежата, каквато я познаваме, е заплашена", казва Тим Бърнърс-Ли, създател на World Wide Web, в скорошна своя статия. И продължава: "Неутралната среда за комуникации е основата на справедливата и конкурентна пазарна икономика, на демокрацията и науката. Въпреки че интернет и WWW, общо взето, процъфтяха при липсата на регулация, някои основни ценности трябва да бъдат законово запазени." С тези думи председателят на Федералната комисия по телекомуникации на САЩ Джулиъс Геначовски откри заседанието на 21 декември 2009 г., на което бяха приети принципи и правила за неутралността на интернет. Това се случва за първи път в човешката история - досега интернет се развива без юридически ограничения.

2004: Тогавашният председател на телекомуникационния регулатор FCC Майкъл Пауъл, изнася доклад, озаглавен "Preserving Internet Freedom: Guiding Principles for the Industry", където говори за четири интернет свободи.

2005: Телефонната компания Madison River блокира VoIP услугите на Vonage. Това е един от първите случаи, когато интернет доставчик "дискриминира" IP трафик. FCC прекратява тази практика и предлага четири принципа известни като Open Internet Principles. Те най-общо казват, че потребителите имат право да достигат законно интернет съдържание по избор, да използват приложения и услуги по техен избор, да свързват законни устройства, които не вредят на мрежата.

2006: Прави се първият опит за прокарване на закон за мрежовата неутралност в Конгреса. Интернет доставчиците и хардуерните производители са против всякаква форма на регулация в интернет, докато големите интернет компании и инженери са "за". Тогавашният изпълнителен директор на eBay Мег Уитмън изпраща електронно писмо до потребителите на компанията, в което ги приканва да се свържат със своя конгресмен по регион и да се застъпят за неутралността.

2007: Поредният опит за прокарване на закон в Конгреса, който се проваля. Междувременно потребители обвиняват оператора Comcast, че блокира peer-to-peer файлове в своята мрежа. Тези файлове често съдържат видеосъдържание, което може да се приеме за конкурентно на платената телевизионна услуга на Comcast. FCC започва разследване.

2008: Поредният законопроект за мрежовата неутралност е представен пред Конгреса. Телеком регулаторът установява, че Comcast наистина блокира peer-to-peer файлове в мрежата си. Тогавашният председател на FCC Кевин Мартин нарежда на Comcast да спре да блокира файловете и да имплементира нов, недискриминационен план за управление на мрежата.

2009. Comcast съди FCC, защото смята, че комисията няма достатъчно правомощия за наложените по-рано нареждания. Новият председател на телеком регулаторът Джулиъс Геначовски започва процес по създаване на актуалните правила за мрежова неутралност. Добавя се прозрачността към първоначалните четири правила.

2010: Апелативния съд на Колумбия решава, че FCC няма достатъчно пълномощия, за да порицава Comcast за нарушаване на Open Internet Principles, създавайки голяма спънка пред Геначовски и опитите му да вкара в действие правилата за мрежова неутралност. В края на 2010 FCC приема спорни принципи и правила за мрежовата неутралност.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  e_mil avatar :-|
  tamada
  • + 11

  Определението за "обоснована" и "необоснована" дискриминация е чисто формално и няма как да доведе до разделянето на Интернет за бедни и богати.

  1. Тъй като става дума за търговски отношения, формулировката през последните 120 години е свързана с онази въведена в Interstate Commerce Act от 1887 година, който забранява ценовата дискриминация използвана от монополите. Като определенията за "разумна" и "неразумна" цена винаги са се решавали от държавните комисии: първо ICC, а после и останалите профилирани по отрасли. Това е и най-широката употреба на израза.

  2. Обоснованата дискриминация съществува много отдавна и няма как да има точно значение. От това, че употребявате израза: "все още не е напълно ясно", става напълно ясно, че за 20 години откакто има публичен Интернет не сте го разбрали.
  Както сте забелязали, една от формите е забрана за достъп до някои информационни ресурси за непълнолетни, независимо дали са книги, филми, порно списания или уеб сайтове. Освен това обснована дискриминация може да е ограничен достъп до сайт за електронно гласуване за лица без изборни права, каквито са не само нелегалните имигранти, но и доста хора с работни визи. Въобще вариантите са ужасно много, не могат точно да се формулират в закон, затова в САЩ са решили Комисията да определя значението за отделните ситуации. Това е и по-добрият начин, защото дава възможност всяко грешно решение да се атакува чрез съда, вместо да води борба за цял закон.

  3. Хич не става ясно, кои блогъри сте чели и как щяла да се промени парадигмата за Интернет. Че ние и в момента плащаме за "определени сайтове, услуги и приложения". Не искам да разочаровам Асен Георгиев, но платен достъп до ресурси имаше още преди 15 години.
  Интернет никога не е бил за всички и уеб услугите винаги са били разделени за бедни и богати. Ние в България вече не го забелязваме, защото дори ниските такси осигуряват доста прилична скорост. Но в САЩ и Канада не е така - там най-евтиният Интернет не позволява, примерно гледането на поточно видео с добро качество. А с мобилният Интернет на много места е зле. У нас някои телекоми предлагат смешни пакети, след изчерпването на които автоматично вземат по 2,40 лв на мегабайт.
  Отделно от това в международната търговия отдавна има дискриминация за малките пазари. Например в YouTube има доста клипове на Sony Music Entertainment, които са блокирани за гледане от България.

  Така че, какво толкова ще се промени с новите правила на FCC?
  Прекалено ще се усложни законовата база, защото в правилата има нещо важно, което не сте споменали. Това че за пръв път FCC прави отделни правила за мобилния и фиксирания Интернет достъп - според FCC те били технологично различни въпреки, че всеки начинаещ инженер може да ги обори. И това ще създаде много повече проблеми на клиентите, отколкото неясната формулировка за дискриминацията.

  Нередност?
 • 2
  jvv avatar :-|
  jvv
  • - 1
  • + 1

  Пише се инженер, а не инжИнер.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
Нов коментар