Ползвате ли сайтове с въпроси и отговори

Дайте знак, ако искате покана за Quora

Най-известният към момента сайт с въпроси и отговори, е Yahoo Answers. Качеството на дискусиите там обаче е ниско и като че ли сайтът е преминал своя връх.

За сметка на това Quora и Stack Overflow растат бързо без това да се отразява на качеството на въпросите и отговорите. Quora е създаден от Адам ди Анджело, бивш главен технически директор на Facebook, и Чарли Чийвър. Сайтът работи от седем месеца и последната инвестиция в него го оцени на $86 млн. Той привлича много похвали от технологичните блогове, защото хората там пишат с истинските си имена и често могат да се намерят публикации от известни предприемачи и бизнесмени. Това, което отличава Quora от останалите подобни сайтове, е, че отговорите са дълги и напомнят блог публикации.

Quora е в тестов режим, в случай, че искате да я пробвате, дайте знак в коментарите, ще ви пратим покана.

През 2010 г. Stack Overflow, наречен на компютърна грешка, порасна от 7 млн. до 16 млн. потребители. Той е предназначен за програмисти. Основатели на двегодишния Stack Overflow са Джоел Сполски и Джеф Атууд, които след успеха на оригинала се насочват към сайтове с въпроси за готварство, математика, фотография и английски език. Разликата с Quora е, че въпросите в Stack Overflow най-често имат известен отговор, докато дискусиите в Quora са с отворен край.

Другият конкурент е Facebook Questions (недостъпен в България), но поне засега той не е сериозен приоритет за компанията на Марк Зукърбърг.

Предизвикателствата пред всички сайтове с въпроси и отговори са дали ще запазят своето качество с увеличението на тяхната аудитория и какъв е техният бизнес модел.

Помогнете ни да си отговорим като кажете:

- Пишете ли по-често напоследък въпроси в Google?

- Ползвате ли Quora, Stack Overflow или Yahoo Answers?

- Какво е бъдещето на сайтовете с въпроси?

Повече по темата в съботния "Капитал"

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


117 коментара
 • 1
  dylan avatar :-|
  Дилян Кръстев

  Понякога ползвам Yahoo Answers. Quora набира скорост и мисля, че има потенциал да се развие още доста. Ще се радвам да получа покана :)

 • 2
  andrian avatar :-|
  Андриан Георгиев

  @Дилян Кръстев Изпратена

 • 3
  escobar avatar :-?
  escobar

  Една покана за Quora, порфавор! :)

 • 4
  ingenious avatar :-|
  ingenious

  В интерес на истината не съм задавал въпроси никога на такива сайтове, но затова пък много често намирам отговори. Някои сайтове са ми прекалено претрупани и много реклами и гадости. StackOverflow е доста лек и приятен в това отношение.

  Бих искал да пробвам Quora. Интересно/странно ми е как се разраства и се оценява на толкова милиони, щом е така ограничен достъпът. И затова ще се радвам, ако ми пратите покана. Благодаря!

 • 5
  cytehuop avatar :-P
  Pux4o

  Че аз ги ползвам тези неща от години, а по време на работа през средно 10 минути :)

 • 6
  style4real avatar :-|
  stilko

  една и за мен ако може ;)

 • 7
  noahshi avatar :-?
  johnatan-livingston

  Yahoo Answers дава доста добри отговори, но като цяло зависи от темата на въпроса, както и доколко съдържателен е самия въпрс.

  StackOverflow е страхотен именно защото е ограничен в тясна сфера - за да дадеш отговор там, явно имаш някакви познания

  И в двете има система за рейтинг на отговорите, което е добър ориентир за питащия.

  Google от друга страна не дава отговори, просто сочи къде да ги търсим. Понякога това е по-добрия вариант, друг път е прекалено отегчително и ресурсо-емко.

  Сайтове с въпроси / отговори имат бъдеще, но ако са тясно специализирани в конкретна област (или ако са администрирани така, че всеки въпрос да ходи към конкретна тема).

  Но ние, българите, обичаме да приказваме - та вижте мен :) , затова не се знае много ще имат ли полза или не.

  тъй мисля аз

 • 8
  countnazgul avatar :-?
  Stefan Stoichev

  И аз повечко намирам отговори там особено що се касае за нещо с програмиране Stack Overflow лично за мен е задължителен. Quora от 1-2 месеца го посещавам и за сега съм оптимистично настроен. доста повече ми харесва от Yahoo Answers като отговори и теми. Но и в Yahoo Answers съм намирал добри неща но доста по-рядко попадам на него.
  Но при мен всичко започва с Google :-)

 • 9
  noahshi avatar :-|
  johnatan-livingston

  ах, забравих да дам знак за Quora :(

 • 10
  dimnikolov avatar :-?
  dimnikolov

  щом раздавате покани, не бих отказал една


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход