Звездно шоу
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Звездно шоу

Звездно шоу

Ще видим ли експлозия на свръхнова през 2012 г.?

Марина Станева
8387 прочитания

© Shutterstock


Може би си спомняте планетата Татуин от "Междузвездни войни". Родното място на Люк Скайуокър беше огрявано от две слънца. Има теоретичен шанс жителите на планетата Земя поне за известно време да станат свидетели на подобен феномен. Ако това наистина се случи, причината ще бъде експлозията на едно от най-ярките познати небесни тела – Бетелгейзе в съзвездието Орион, твърдят учени. В този случай човечеството за пръв път ще стане свидетел на избухването на свръхнова звезда, която е толкова "близо" до Земята.

Бетелгейзе попада в категорията на т.нар. червени свръхгиганти. Това означава, че небесното тяло е в края на живота си и предстои да се взриви. Звездата губи маса, което е типичен знак, че е в процес на гравитационен колапс. Според изчисленията на астрономите диаметърът й е намалял с около 15% за последните 15 години.

"Тази стара звезда привършва "горивото" в ядрото си", твърди преподавателят по физика в университета на Южен Куинсланд в Австралия Брад Картър пред списание Time. "То поддържа греенето на Бетелгейзе. Когато това стане, звездата буквално ще рухне."

"За избухването на Бетелгейзе астрономите говорят от няколко десетилетия насам, но през последните 2-3 години тези очаквания излязоха от кабинетите на учените и предизвикаха много публични дебати и за съжаление – страхове", коментира пред "Капитал" Йоанна Кокотанекова, физик в Астрономическа обсерватория при ОП "Младежки център", Хасково.

Най-мощната експлозия в историята

Когато Бетелгейзе се превърне в свръхнова звезда, тя ще бъде десетки милиони пъти по-ярка от Слънцето. Тя ще свети толкова силно, че дори на Земята ще изглежда така, сякаш в небето има две слънца (или две луни в зависимост от различните трактовки). Феноменът ще продължи от 24 часа до няколко седмици, като постепенно ще избледнее, докато накрая престане да се вижда. Това ще бъде най-ярката светлина, наблюдавана на Земята от образуването й.

Според Йоанна Кокотанекова предсказанията, че Бетелгейзе ще се превърне във "второ Слънце", са преувеличени, освен ако изчисленията на астрофизиците не са напълно погрешни: "По-скоро може да се каже, че ще свети като втора Луна."

Не е сигурно обаче кога ще стане това. Според учените краят на Бетелгейзе наистина е близо. В космически мащаби обаче това "близо" може да бъде доста разтегливо понятие. Преподавателят Брад Картър смята, че звездата може да експлодира както до края на тази година или през 2012 г., така и

по всяко време през следващите 1 милион години

Български и световни медии сензационно побързаха да напишат, че Бетелгейзе ще избухне догодина и че ще станем свидетели на феномена веднага след като той се случи. Това обаче не е така, обяснява Кокотанекова. Звездата се намира на 640 светлинни години от Земята, тоест, ако я видим през 2012 г., тя трябва да е експлодирала преди 640 години. Този сценарий е напълно възможен, но учените няма как да знаят дали е имало избухване, защото разбират за събитието по видимия му ефект. И обратното – ако Бетелгейзе избухне догодина, феноменът ще стане видим след 640 г. Учените отново няма как да подозират дали тя е гръмнала през 2012 г. на базата на известните технологии, с които човечеството разполага в момента.

"Засега никой не може да се ангажира с точния момент", коментира Кокотанекова. "До няколко хиляди години Бетелгейзе ще приключи по много впечатляващ начин своя жизнен път. Възможно е и това вече да е станало. Съвременните астрономи ще бъдат щастливи, ако станат свидетели на това изключително явление през следващите няколко години, и то в нашата галактика. За останалите хора това събитие също трябва да бъде очаквано с любопитство и интерес, без да предизвиква никаква паника."

Въпреки това интернет вече прелива от теории за Апокалипсиса, които чертаят връзка между свръхновата и предсказанието в календара на маите за края на света през 2012 г. Въображението подхранва и асоциацията на думата Betelgeuse с дявола. Брад Картър отхвърля тези хипотези, като посочва, че свръхновата ще осигури на Земята важни за нейното оцеляване химични съединения, като например повечето тежки елементи от периодичната таблица. По този начин, умирайки, една звезда дава живот на нови звезди, планети и живи организми. Едновременно с това върху нашата планета ще се посипят миниатюрните частици неутрино, които са абсолютно безобидни. Деветдесет и девет процента от енергията на свръхновата се освобождава с тези частици.

Без паника

Според астронома Джим Калър от университета на Илинойс, който изследва умиращите звезди от 50-те години на миналия век, няма причина да се страхуваме от експлозията на Бетелгейзе, дори и да имаме уникалната възможност да я наблюдаваме в скоро време.

"Когато звезда се превърне в свръхнова, тя изхвърля огромно количество материя и радиация в Космоса", казва Калър пред сайта lifeslittlemysteries.com. "Ако подобно събитие се случи на 30 светлинни години от нас, то значително ще увреди озоновия слой на Земята и ще предизвика масово унищожение. В някои случаи свръхновата произвежда и гама-лъчи, които представляват опасна радиация. Но Бетелгейзе се намира на прекалено голямо разстояние, за да навреди на планетата ни."

Според Коктанекова това няма да е по-опасно от мощните изригвания на Слънцето, които стават почти ежемесечно. Докато стигнат до Земята, лъчението и частиците от Бетелгейзе ще са загубили част от "поразяващото" си действие. Още по-благоприятно е обстоятелството, че оста, около която звездата се върти, не е наклонена към Земята, а по законите на физиката най-мощното гама-лъчение се излъчва откъм полюсите й.

Досие

Звездата Бетелгейзе е отдалечена на около 640 светлинни години от Земята. Тя е втората по яркост звезда в съзвездието Орион и осмата на небето. Масата й е около 18-20 пъти по-голяма от нашето Слънце, а диаметърът й е между 2.4 и 17.8 астрономически единици (една астрономическа единица се равнява на разстоянието между Слънцето и Земята). Ако бъде поставена в центъра на нашата система, Бетелгейзе ще "покрие" орбитите на Меркурий, Венера, Земята, Марс и може би дори на Юпитер и отвъд. Бетелгейзе има сложна асиметрична обвивка от газ. Намира се в късен стадий от своята еволюция - масата й е твърде голяма, а водородните запаси, необходими, за да се поддържат ядрените реакции в ядрото й, са почти напълно изчерпани. Това означава, че й предстои да се превърне в свръхнова звезда, т.е. да избухне.

 

Какво е свръхнова звезда

Избухването на свръхнова е най-ефектното космическо явление, което учените познават. Терминът свръхнова е бил използван за пръв път през 1926 г. от Фриц Цвики, който е роден в България през 1898 г. "Той е леко подвеждащ, защото нито една от тези звезди не е новопоявяваща се, а по-скоро умираща", коментира Йоанна Кокотанекова. Тя обяснява, че когато термоядреното гориво в недрата на звездите се изчерпа, в тях настъпват необратими промени, които водят до тяхната гибел. На този етап от развитието си небесните тела се превръщат в червени гиганти или свръхгиганти, които по правило пулсират (променят своите размери, температура, яркост, губят маса и т.н.).

Малките звезди с маса, близка до слънчевата, след време ще загубят бавно своята атмосфера, а ядрата им ще се превърнат в бели джуджета. При по-масивните звезди обаче този краен стадий на живот протича драматично – те експлодират, изхвърлят обвивката си с мощен взрив, а ядрото много бързо колабира (свива се до много малки размери), превръщайки се в неутронна звезда или черна дупка. При този взрив звездата рязко повишава яркостта си и става видима дори през деня.

За астрономите избухването на свръхнова е едно от най-интересните събития.

Може би си спомняте планетата Татуин от "Междузвездни войни". Родното място на Люк Скайуокър беше огрявано от две слънца. Има теоретичен шанс жителите на планетата Земя поне за известно време да станат свидетели на подобен феномен. Ако това наистина се случи, причината ще бъде експлозията на едно от най-ярките познати небесни тела – Бетелгейзе в съзвездието Орион, твърдят учени. В този случай човечеството за пръв път ще стане свидетел на избухването на свръхнова звезда, която е толкова "близо" до Земята.

Бетелгейзе попада в категорията на т.нар. червени свръхгиганти. Това означава, че небесното тяло е в края на живота си и предстои да се взриви. Звездата губи маса, което е типичен знак, че е в процес на гравитационен колапс. Според изчисленията на астрономите диаметърът й е намалял с около 15% за последните 15 години.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  caiko avatar :-|
  Цайко

  "..свръхновата ще осигури на Земята важни за нейното оцеляване химични съединения, като например повечето тежки елементи от периодичната таблица.."

  По-голяма тъпотия не бях чел. Нещо преводът куца ми се струва.

 • 2
  caiko avatar :-?
  Цайко

  Не, че "-" и "+" имат значение, ама тези, които са ми сложили "-" вярват ли, че свръхновата ще осигури необходимите за оцеляването на Земята елементи?

 • 3
  marina_staneva avatar :-|
  Марина Станева

  До коментар [#1] от "Цайко":

  Здравейте, Цайко. Всъщност не става въпрос за превод. Материалът е консултиран с физик от Астрономическа обсерватория. И макар да ви се струва невероятно избухването на свръхнова наистина е начинът, по който могат да се образуват във Вселената химични елементи след желязото. С поздрав, Марина

 • 4
  otvorko avatar :-|
  otvorko

  "... а ядрото много бързо колабира ..."
  По-коректно е да се каже "колапсира", защото става дума за гравитационен колапс.
  Дано доживеем да видим такъв велик момент!

 • 5
  lorie9 avatar :-|
  lorie9

  надявам се да видим скоро това явление!

 • 6
  cashe avatar :-P
  Aleko

  "...звездата може да експлодира както до края на тази година или през 2012 г., така и по всяко време през следващите 1 милион години "

  Ето това се казва прогноза! :)))

 • 7
  caiko avatar :-|
  Цайко

  "..свръхновата ще осигури на Земята важни за нейното оцеляване химични съединения, като например повечето тежки елементи от периодичната таблица.."

  И

  "..избухването на свръхнова наистина е начинът, по който могат да се образуват във Вселената химични елементи след желязото."

  Здравейте, Марина. С второто твърдение съм напълно съгласен. Но, първото, което е цитат от статията, звучи смешно. На Земята ще бъдат доставени важни за нейното оцеляване химични съединения, като например повечето тежки елементи от периодичната таблица. Оставям без коментар факта, че консултантът, не прави разлика между химични съединения и химически елементи от периодичната таблица. Вярно е, че публицистиката не винаги е достоверна, ама това може да го прочете някой ученик и да си развали оценките за първия срок.

 • 8
  epoc avatar :-|
  epoc

  "Брад Картър отхвърля тези хипотези, като посочва, че свръхновата ще осигури на Земята важни за нейното оцеляване химични съединения, като например повечето тежки елементи от периодичната таблица."

  Жестоко, триумф на науката! Ще полети злато на талази, ще валят талиеви дъждове и град от платина, смесен с олово! А може и малко уранец да падне, така, за десерт!

  Сериозно, хора, къде ги намирате тези неща? Във всеки учебник по астрономия пише, че свръхновите осигуряват тежките елементи по време на процесите на образуване на планетните системи. Наблягам на ОБРАЗУВАНЕ. Първо слънчевата система отдавна се е образувала (преди има-няма 4 милиарда години), второ, как си представяте тези елементи да преминат 640-те светлинни години? И за колко време - това не ви е светлината, че да се движат със скоростта й (за справка - една светлинна година е 9 460 800 000 000 километра при скорост на светлината 300 хил. километра/секунда)? Препоръчвам ви следващия път да смените консултантите си, или да им дадете да прочетат статията преди да я публикувате.

 • 9
  lorie9 avatar :-|
  lorie9

  До коментар [#8] от "epoc":
  Аха и какво става след "образуването" на Земята? Тези тежки елементи просто спират да се "произвеждат", така ли? Защото осъзнават, че Земята вече се е формирала и няма нужда от тях?

  И разбира се, че тези елементи могат да пропътуват 640 светлинни години, както например частиците неутрино, гама лъчите, радиацията и др. космически обекти. Почетете малко, преди да коментирате толкова страстно!

 • 10
  epoc avatar :-|
  epoc

  До коментар [#9] от "lorie9":

  Когато научите разликата между неутрино, гама лъчите, радиацията и атомите, тогава коментирайте по форумите.

  Ето на четвъртата снимка тук:

  http://physnews.blog.bg/technology/2008/04/13/krasotata-na-nebeto-i-zemiata.182840

  е показана Ракообразната мъглявина, остатък от взрив на свръхнова, който се е случил през 1054 година, документиран от много древни астрономи (http://en.wikipedia.org/wiki/The_crab_nebula). Нещо не виждам да е завалял дъжд от тежки елементи на Земята, въпреки че са минали около 1000 години оттогава - на снимката ясно се вижда, докъде са стигнали твърдите частици.

  Разбира се човечеството е специалист в произвеждането на тежки елементи - в края на краищата има достатъчно ядрени реактори. Но това е единствения начин, ПОВТАРЯМ, ЕДИНСТВЕНИЯ, по който тези елементи пристигат на земята.

  Я на Вас конкретно Ви препоръчвам да завършите средното си образование, и да не се опитвате да събирате "тежки елементи" като гама лъчи и неутрино в буркани. Специално за гама лъчите единствения начин, който ми е известен за вкарване в бутилка, е ужасно вреден за здравето, ако не се използва специализирано оборудване.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.