Няма "План Б"

Защо Nokia и Microsoft са обречени един на друг

Финландският мобилен гигант Nokia е на крачка да попадне в ръцете на Microsoft и Стив Балмър.
Финландският мобилен гигант Nokia е на крачка да попадне в ръцете на Microsoft и Стив Балмър.    ©  Reuters
Финландският мобилен гигант Nokia е на крачка да попадне в ръцете на Microsoft и Стив Балмър.
Финландският мобилен гигант Nokia е на крачка да попадне в ръцете на Microsoft и Стив Балмър.    ©  Reuters

"Две пуйки не правят един орел."

Ако има реплика, с която ще бъде запомнен стратегическият съюз между Nokia и щатския софтуерен гигант Microsoft, това ще е въпросното съобщение в Twitter. То бе пуснато от вицепрезидента на Google Вик Гундотра миналия петък и беше първият недвусмислен сигнал, че финландският телекомуникационен флагман наистина ще обърне гръб на най-бързо развиващата се операционна система за мобилни устройства в света – Android. За сметка на това компанията се ориентира към претендента, който тепърва трябва да доказва качествата си платформата Windows Phone 7 на Microsoft. Изпълнителният директор на Google Ерик Шмид изрази съжаление заради решението на Nokia още по време на световния мобилен конгрес в Барселона и коментира, че Android също би бил една добра опция.

По всичко личи, че достатъчно много хора споделят песимизма по повод преориентирането на финландците към Windows Phone 7. Резултатът е, че акциите на Nokia се сринаха с около 25% за по-малко от седмица след обявяването на партньорството. Анонимна "група акционери" пък разпространи онлайн манифест под името "План Б", чиято цел беше отстраняването на изпълнителния директор Стивън Елоп. В крайна сметка се оказа, че документът е просто шега и че няма "девет млади инвеститори, а само един много отегчен инженер, който наистина харесва своя iPhone", както пише в. Wall Street Journal. Всичко това обаче доста добре показва доминиращата позиция на скептиците относно бъдещето на стратегическия съюз между двата технологични гиганта.

Защо?

Ако обаче се абстрахираме от сарказма на Google, продиктуван от загубата на голям потенциален партньор в лицето на Nokia, както и на исторически натрупаните негативни емоции по адрес на Microsoft, в случващото се има голяма доза прагматична логика. И двете компании все още са лидери на своите традиционни пазари, но все им липсва нещо, за да се адаптират към бързо променящия се свят на технологиите. От гледна точка на производител номер едно на операционни системи за компютри това е уникален шанс да навакса няколко загубени години в сферата на мобилните комуникации и преносимите устройства. Въпреки че изостава технологично в областта на смартфоните пък, Nokia все още си остава най-големият производител на мобилни телефони в света.

Възползвайки се от своя бивш служител Стивън Елоп, който в момента е изпълнителен директор на финландския мобилен гигант, Microsoft пък си спестява милиарди долари, месеци тежки преговори и сложни апаратни игри, които иначе биха съпътствали едно евентуално закупуване или сливане. Точно в момента загубата на време със сигурност ще се окаже фатална за която и да било компания на мобилния пазар. Така че за софтуерния мастодонт от Редмънт се оказва далеч по-лесно да установи едно своеобразно "марионетно правителство" начело на Nokia, което да взима "правилните" решения. Обективно погледнато, загърбването на досегашната мобилна платформа Symbian и тоталното преориентиране към Windows Phone 7 е единственият голям стратегически ход, който Стивън Елоп е направил за 5-те месеца, откакто е изпълнителен директор.

Решението за преминаване към Windows Phone 7 изглежда най-логичния избор и за Nokia. Ако всичко това се случваше преди 3 години, по всяка вероятност най-добрата алтернатива наистина би бил Android. По онова време обаче подобно решение взе не Nokia, а все още никому неизвестния тайвански производител HTC. От тогава насам пазарният дял на азиатците стремително нараства – не в проценти, а в пъти и сега те са може би най-големия конкурент на Apple при смартфоните във високия ценови сегмент. Реалността, пред която финландците се изправят в момента е, че устройствата, които вече използват операционната система на Google, са повече от изобилни. Така че, ако бяха решили да мигрират към Android, стратезите на Nokia щяха да хвърлят своите продукти в една пренаселена и високо конкурентна пазарна ниша, където те едва ли щяха да се отличават видимо от своите съперници.

Другото важно предимство за хората от Nokia е, че те не просто ще инсталират Windows Phone 7 в своите смартфони. По силата на споразумението финландците ще участва в разработката и развитието на самата операционна система. Това е нещо, което те едва ли щяха да имат възможност да направят, ако бяха отишли в лагера на Google и Android. Там просто щяха да бъдат един от многото партньори – голям, но не и ексклузивен, който да има решителен глас при стратегическите ходове за бъдещето на мобилната платформа. Така Nokia ще могат да участват с това, което винаги е силата им – проектирането на издръжливи и практични смартфони, а Microsoft – с разработката на оптималния софтуер за тях. Това е сътрудничество, което би могло да роди качествени смартфони. Може би не толкова лъскави, но със сигурност стабилни и на изгодна цена.

Кога?

В този контекст: моментът за споразумението между Nokia и Microsoft също не е случайно избран. През изминалата седмица притчата от писмото на изпълнителния директор на Nokia до персонала на фирмата, в която се разказва за сондьора, който трябвало да избира дали да скочи от 30 метра в ледените води на Северно море, или да бъде изпепелен в пламъците на горяща нефтена платформа, придоби съвсем нов смисъл. В понеделник близкият до Apple вестник Wall Street Journal (където компанията на Стив Джобс редовно пуска контролирани слухове, които впоследствие обикновено се оказват верни) излезе с публикация, че компанията на Стив Джобс се готви да пусне на пазара евтина версия на своя iPhone 4. Апаратът е с кодовото наименование N97, трябва да е двойно по-малък и да струва наполовина по-евтино. И само между другото: може би някои още си спомнят, че N97 е името на смартфон на Nokia от 2009 г. Можем само да гадаем дали името на прототипа е недвусмислен сигнал към финландците...

Ако действително готвят подобен ход, Apple ще навлезе в абсолютно нова територия – пазара на мобилни устройства от средния ценови сегмент. До момента той беше напълно доминиран от апаратите на Nokia. Ако ябълковата компания успее да направи своите смартфони достъпни са масовата и не чак толкова платежоспособна аудитория, това вероятно ще се окаже смъртоносна заплаха за финландците, които все още доминират този сегмент със своите не-чак-толкова-умни мобилни телефони.

Така че, след като изпуснаха момента да се преборят във високия ценови сегмент на мобилните устройства, сега Nokia и Microsoft са принудени да се хвърлят в битка за сърцата на обикновените хора. И то веднага. По същия начин, по който сондьорът от притчата на Стивън Елоп избрал да скочи в ледените води на морето и да се бори за оцеляване пред сигурната смърт на горящата нефтена платформа. Просто смартфонът отдавна не е само играчка за богати, а предстоящият пазарен сблъсък ще е война на живот и смърт за двата все още водещи, но постепенно изоставащи технологични колоса. В този контекст Nokia и Microsoft може би трябва да са доста притеснени от факта, че първите съвместни устройства на двете компании ще се появят на пазара чак през 2012 г., както обяви Стивън Елоп по време на мобилния конгрес в Барселона. Така че, ако не побързат, Nokia и Microsoft наистина може да се почувстват като двете пуйки от началото на този текст. И то озовали се на горяща нефтена платформа...

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


21 коментара
 • 1
  gt avatar :-P
  гт

  "Две пуйки не правят един орел."

  Но два орела често правят една пуйка!

  :-)

 • 2
  zahov avatar :-|
  Теодор Захов

  Типичен синдром на леко застаряващи, консервативни компании, които вече не създават развитието, а се опитват да го следват със закъснение. Безуспешно ...

 • 3
  ceco avatar :-?
  Цецо

  От кога микромеките и "евтино" могат да се използват заедно.

  Ще поживеем ще видим. Странно решение на нокиа. Да зарежеш всички смои ОС, да зарежеш интел и да вземеш джама.... Те си знаят.

 • 4
  enterfornone avatar :-|
  enterfornone

  Статията малко страда от фактологични неточности.
  В момента Apple напълно притежава високия сегмент. Ако някой има парите, си купува iPhone. Точка. Ако има някакви маргинални изключения, те са пренебрежими.
  Android-ните устройства от своя страна владеят средния сегмент. Напълно. Нарочно или поради неспособност, те не конкурират Apple, а се опитват срещу по-малко пари да предложат подобно изживяване. Така че ако Apple излезе с телефон среден клас, ще се изправят именно срещу Android-ите - Samsung, HTC и т.н.
  Къде е Nokia? Ами никъде. За тях останаха само най евтините телефони, където се конкурират с куп китайски no-name производители. Следващата стъпка нищо чудно да беше пълно напускане на пазара. Предложенията им от уж среден клас са напълно неадекватни - нямат нито свястна ОС, нито приложения. Така че ходът им е логичен - те са с гръб към стената и нямат никакъв избор. Алтернативата е напускане на пазара.
  Кой пропуснах? BlackBerry? Те са Nokia-та на 2014-та. Незнайно защо си мислят че бизнесмените не искат добри смартфони и приложения, но бъркат и то много. Вече имам примери за компани, които купуват iPhone, ако могат да си го позволят. И ако не им се дават пари - тогава BlackBerry. Много губеща позиция за последните.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  anonimen avatar :-|
  anonimen

  Към продуктите на Майкрософт негативно отношение имат само технически неграмотните.

 • 6
  kg4 avatar :-|
  kg4

  До коментар [#4] от "enterfornone":

  Донякъде си прав, донякъде. Аз мога да си купя iPhone, но си купих N8. Колегата ми си купи ябълката, така че имам възможност да сравнявам. Теоретино нокията е по-добра. С по-добра камера, флаш, хдми изход, карта памет, usb. Друг е въпросът в ежедневието кое ти липсва. Точно в ежедневната работа - разговори, камерата, календара и особено подръжката на кирилица нокиата е по-добра. Има ужасен браузер (всички чакаме пр2.0), но операта компенсира. Ябълката е със страшна графика, страшно сафари, страшна лекота на работа и страшна гъзария.

 • 7
  shristov avatar :-|
  shristov

  До коментар [#5] от "anonimen":

  Най-доброто, което мога да кажа за продуктите на Microsoft е, че горе-долу стават, ако нямаш сериозни изисквания и не се притесняваш да оставиш бъдещето си в чужди ръце.

  Което, от друга страна е гледната точка на средния данъкоплатец и обяснява успеха на Microsoft през 90-те и първите няколко години след 2000.

  Когато има жизнеспособни алтернативи, обаче, хората се замислят. Особено, ако тези алтернативи дават свобода и качество. Nokia имаха шанса да дадат и двете. И именно отказването от тези параметри е смъртният им грях в моите очи.

  Защото колкото и да могат да влияят върху платформата на Microsoft, политиката на Nokia ще продължи да се определя от Elop - тоест, от Microsoft. Инженерите на Nokia вече ще бъдат просто технически изпълнители, от които не зависят управленските решения.

  Microsoft винаги са имали добри инженери. В крайна сметка, точно благодарение на тези хора продуктите им работят. Проблемът е в ценностите на компанията, които определят принципното качество на продукта - и тези ценности се определят висшия мениджмънт. Който сега ще определя ценностите и на Nokia.

  Честито.

 • 8
  e_mil avatar :-P
  tamada

  "Android... преди 3 години... По онова време обаче подобно решение взе не Nokia, а все още никому неизвестния тайвански производител HTC."

  Абе, понякога се чудя: откъде ги преписвате тия глупости?
  Още преди 7-8 години HTC (тогава Qtek) произвеждаха популярния тогава iPaq модел на Compaq. През 2005 вече бяха лидер в производството на смартфони с Windows Mobile. Още тогава пазарният им дял нарастваше в пъти, затова бяха обявени сред 3-те най-бързо развиващи се ИТ компании. През 2006 първите модели с марката HTC активно се обсъждаха по българските форуми. Тогава само за 6 месеца продадоха по света 2 милиона бройки от новия си модела HTC Touch. Същата година (2007) "никому неизвестните" бяха поканени да развиват Android, като основат Open Handset Alliance, наравно с фирми като Google, Motorola, Samsung, LG, Intel, Nvidia, Texas Instruments, eBay, T-mobile и още двайсетина по-неизвестни у нас.

  Да не би да икономисвате от Интернет, та не можете да си проверите спомените?

 • 9
  l avatar :-|
  |

  Според NYT, Апъл може да пуснат по-евтин телефон (макар, че се съмнявам), но той определено няма да е по-малък. И N97 е кодовото име на CDMA iPhone-a.

 • 10
  marin avatar :-|
  Марин

  И все пак в момента Андроид (средният клас) поддържа вече Flash, докато IPhone (високият клас) все още не може.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход