Затворена страница
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Затворена страница

Затворена страница

Електронните книги променят бизнес модела на големите книжарници и издатели. Но не и в България

Асен Георгиев
5352 прочитания

© Инна Павлова


Първи януари. Заснежено родопско селце близо до Асеновград. Топла и уютна механа с камина, вкусна храна и голяма група млади хора, които се възстановяват от посрещането на новата година. На масата се откроява не много голямо сиво устройство. Това е електронен четец, който за учудване на компанията в момента има връзка с магазина за е-книги. Дори и на това забравено от света място, където дори някои от мобилните телефони остават извън мрежата. "Оттук имам пряк достъп до библиотеката с книгите, които съм прочела през последните години", разказва собственичката. Тя пътува постоянно, а четенето е голямата ѝ страст. "Нося четеца винаги с мен, на плажа, в планината... Лек е, не заема място и батерията му изкарва дълго време", добавя тя, налива си чаша вино и сяда да почете пред камината...

Три дни по-рано

мениджърите на най-големия онлайн магазин Amazon споделиха тържествено, че през последното тримесечие на 2010 г. са продали повече е-книги за своя електронен четец Kindle, отколкото хартиени издания. По-конкретно: на всеки 100 закупени книги се падат 115 е-сделки.

"Миналия юли обявихме, че изданията за Kindle задминаха продажбите на тези с твърди корици, и прогнозирахме, че е-книгите ще задминат хартиените като цяло през второто тримесечие на 2011", коментира Джеф Безос, изпълнителен директор на Amazon. "Сега този момент идва дори по-рано, отколкото очаквахме, и то по време на продължителен ръст в продажбите на хартиени книги", добавя той.

Всичко това само препотвърждава тенденцията, че все повече хора предпочитат книгите в електронен формат пред хартиените. Основните причини за това са няколко: те са значително по-евтини, лесно достъпни и са навсякъде с вас. Или дори в момента да не са съвсем навсякъде, съвсем скоро ще бъдат, защото това е бъдещето на електронните книги - да могат да се отварят на различни устройства, по всяка време и от всяко място.

Растящ пазар

Около 16.5 млрд. долара ще достигне общата сума, генерирана от продажби на дигитални книги, вестници и списания през 2016 г., твърдят анализаторите от ABI Research. Това е 5 пъти повече  спрямо нивата от 2010 г. По-интересна обаче е прогнозата в актуалния доклад относно начина, по който ще се разпространяват електронните издания. Според анализаторите на компанията процесът по разпространение ще зависи все по-малко от конкретните електронни устройства (таблети, смартфони, четци и т.н.). "Потребителите ще купуват електронни текстове през техните компютри и смартфони в допълнение на директното пазаруване през техните електронни четци", разяснява Лари Фишър, директор изследвания в NexGen, част от ABI Research. "Разнообразието на приложения, които позволяват на хората да купуват дигитално съдържание, вдъхва увереност, че потребителите няма да са вързани за един-единствен магазин или устройство, от което да пазаруват", добавя той.

Предизвикателства

Една от най-големите неизвестни пред пазара на електронни книги е именно изработването на общ за индустрията формат, който да гарантира на читатели повече удобство. В момента ситуацията е точно обратната. Почти всеки производител на електронни устройства за четене на книги или продавач на е-издания "заключва" текстовете в свой специален формат, който може да се възпроизвежда единствено на определени машини. Така например книги, закупени от Amazon, могат да се визуализират само на е-четеца на компанията - Kindle. Ако вие искате да ги четете на своя iPad например, трябва да свалите специално приложение, което да ви позволи това.

Всичко това не е непреодолим проблем, но създава трудности при съхранението и последващия достъп до старите ви книги. Защото няма да можете да ги запазвате на едно място, в една обща виртуална библиотека и в един-единствен формат. И когато след няколко години искате да препрочетете някоя стара книга, със сигурност няма да си спомняте дали сте я купили от Amazon, Barnes & Noble, магазина на Google или iTunes. И тогава ще трябва да проверите всичките си акаунти, докато откриете желаново четиво.

Страх от пиратство

Българският читател не е в най-изгодната ситуация, що се отнася до е-книгите на български език. За тези на английски няма проблем - всеки може да си закупи четец и да пазарува от глобалните онлайн магазини, откъдето да се сдобива с най-новите бестселъри или класически произведения. Само в каталога на Amazon има над 800 хил. книги, като повече от 670 хил. от тях са на цена по-малка от $9.99.

Има и български сайтове, които предлагат ограничено количество безплатни текстове на български език. Проверка на "Капитал" обаче не успя да открие място, откъдето да могат да се закупят е-книги на български. Според Петър Ванчев от store.bg, "докато има сайтове като "Замунда" и "Арена" и пиратство като цяло, няма разумен издател, който да поддържа формат, който да стимулира пиратството на продуктите му".

Колегата му Владимир Георгиев, изпълнителен директор на верига книжарници "Пингвините", разяснява, че "в момента в България има 2 или 3 фирми, които предлагат на издателите платформа за електронно съдържание". Всяка от тях, разбира се, твърди, че софтуерът е защитен, но издателите се колебаят и не са сигурни доколко това наистина е така.

Друг проблем, свързан с е-книгите на български, са авторските права. Обикновено те са за издаването на дадена книга, за отпечатването ѝ на хартия и за разпространението ѝ на територията на България, разказва Георгиев. "За публикуването в електронен формат издателят трябва да има допълнителна изрична уговорка с носителя на авторското право", добавя изпълнителният директор на веригата книжарници "Пингвините".

Въпреки страховете от пиратство, които се очертават като основна спънка пред е-книгите на български, участниците в пазара не подценяват тенденцията, че все по-голяма част от читателите са пред екраните на разнообразни дигитални устройства. "Въпрос на време е все повече хора да имат електронни четци, те вече се предлагат и в България, цените стават относително по-ниски. Съответно съвсем скоро ще се предлагат и електронни книги на български, защото ще има търсене за това", категоричен е Георгиев.

Според него такава е логиката на пазара, но този процес ще отнеме поне пет години. Причината е, че най-активните читатели не са от групата на хората с високи доходи, които могат да си позволят електронни четци, а и освен това са с изградени стереотипи на четене, които трудно ще бъдат разбити. Голямата промяна, която със сигурност ще повлияе на издателската и разпространителската индустрия, ще дойде обаче с новото поколение потребители, които след 5 години ще могат да си позволят четци, а и да купуват много книги за тях. "Младите са тези, чието поведение в следващите години ще определи тенденцията", категоричен е Георгиев.

Всичко това съвсем не означава, че хартиените книги са обречени и скоро ще изчезнат. Всякакви спекулации по темата са по-скоро необосновани. Със сигурност обаче новата реалност и големият интерес към дигиталните четива ще променят бизнеса на издателите. По-интересният въпрос е как те ще се приспособят.

По всяка вероятност ще се отвори ниша за по-малки независими книжарници с изключително добре подготвени служители, които не просто са добре запознати с това, което продават, но могат да служат и като филтър, който да помага на читателя при избора му. Големите книжарници, които залагат на количество продажби и ниски цени, обаче ще трябва да положат големи усилия, за да се конкурират с евтините и удобни е-книги.

Първи януари. Заснежено родопско селце близо до Асеновград. Топла и уютна механа с камина, вкусна храна и голяма група млади хора, които се възстановяват от посрещането на новата година. На масата се откроява не много голямо сиво устройство. Това е електронен четец, който за учудване на компанията в момента има връзка с магазина за е-книги. Дори и на това забравено от света място, където дори някои от мобилните телефони остават извън мрежата. "Оттук имам пряк достъп до библиотеката с книгите, които съм прочела през последните години", разказва собственичката. Тя пътува постоянно, а четенето е голямата ѝ страст. "Нося четеца винаги с мен, на плажа, в планината... Лек е, не заема място и батерията му изкарва дълго време", добавя тя, налива си чаша вино и сяда да почете пред камината...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  ivaylo.hristov avatar :-P
  Ивайло Христов

  Готини са електронните книги, когато чета техническа литература многократно предпочитам електронен формат за книгите. Най - важното за мен е, че след това мога да търся много бързо и ефективно и когато искам да намеря как се прави нещо имам цяла библиотека в помощ.

  Но за книгите с художествена литература, май навика да четеш от хартия е доста силен при мен. Имам нужда да хвана в ръце книгата и да я чета на хартия.

 • 2
  vasil7penchev avatar :-|
  Васил Пенчев

  Чета на практика само електронни книги: удобствата са несравними. До такава степен вече съм свикнал, че ако все пак се наложи да чета на хартия машинално "търся мишката" да отида на следващата страница или "търсачката" къде пак се среща термин, който ме е заинтересувал. А в никакъв случай не съм първа младост: на 53 г. и интернет имам вкъщи едва от пет години. Предполагам, че развитието ще е много по-бързо в полза на електронните книги и въобще на електронните формати за всичко доскоро хартиено.

 • 3
  redor10 avatar :-|
  stog

  "Капитал", сверете си часовника!
  Има едно българско издателство, което от една година насам предлага електронни издания - Редор:
  http://redor.bg/#/Publications/
  Засега предлага само икономически заглавия, но да се надяваме, че ще се появят и други.
  Можехте да ги попитате, как се справят с предизвикателството.

 • 4
  bzlateva avatar :-|
  Monstritta

  И на мен ми изглеждат много готини тези устройства. Освен всичко друго имат и голямото предимство, че спестяват място. Моите рафтове вкъщи вече са на свършване. От известно време съм хвърлила око на Kindle. Мисля тази година да се самовъзнаградя с един такъв четец.

 • odisey

  То е хубаво първо да се порови в нета, а не да е пише наготово - ми то в БГ нищо не върви.
  Два сайта на прима виста -
  http://www.e-knigi.net
  http://knigite.bg

  има и още няколко бели лястовици, да не говорим за инициативата на Мтел /е поне нея трябваше да сте чували!!!!/
  http://www.mtel.bg/ebook/index.php?

  P.S. Замунда и Арена са пълни с друг тип книги.

 • 6
  mto avatar :-|
  mto

  Интересно... мисля, че ако някое от българските издателства се ориентира бързо и развие устойчив бизнес модел за издаване на е-книги, то ще бъде и най-големият играч на пазара още в следващата година.

 • 7
  t avatar :-|
  т

  Аз чета почти само на iPod Touch. Ако са на български, най-често от читанката. То и без това много заглавия само там могат да се намерят, или след половин ден търсене на Славейков и в околностите.

 • 8
  webgravity avatar :-?
  webgravity

  Киндъл определено е най-добрият четец за мен. Много ми се иска да има възможност да си купувам български заглавия във mobi формат. Доколкото знам в момента поне един сериозен проект за продажба на електронни книги се работи сега, така че окачвам да има раздвижване на пазара ;-)

 • 9
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  читанката ---> .txt ---> .pdf ---> телефона... работи, ма ногу връткаво.... нема ли некой окумуш тийнейжер... да помогне на слепия човек да спретне епп за андроид и айфон... :)

 • 10
  asengeorgiev avatar :-|
  Асен Георгиев

  До коментар [#5] от "odisey":

  Благодаря за линковете. е-книги.нет и магазинът на Мтел изглеждат смислени.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.