Ходи се снимай!

Софтуерите за споделяне на изображения през телефона заемат бизнес ниша, пренебрегвана от Facebook и Flickr

Бъдещето

Въпреки растящия брой мегапиксели в камерите на телефоните, като цяло те не успяват да създадат висококачествено изображение. Причината е, че те не могат да съберат достатъчно светлина и да обработят пълноценно снимката.

Трудността идва от ограниченото пространство на телефона, заради което сензорите са малки, а лещите са с фиксиран фокус. Понякога резолюцията на сензора е по-голяма от резолюцията на лещите, което принуждава производителите да вграждат по-големи лещи в телефоните, обяснява статия в сайта GigaOM.

Другият проблем е, че производителите увеличават пикселите върху сензорите, без да увеличават физическия размер на сензорите. Така растоянието между пикселите намалява, заедно с размерите на самите пиксели. В резултат качеството на изображението не се подобрява, защото по-малко количество светлина попада върху пиксела. Затова по-големият брой пиксели не означава по-качествена снимка.

Pelican Imaging е софтуерна компания, която опитва да реши тези проблеми. Тя разработва нов дизайн на камерата и по-добър софтуер за нея. За целта Pelican раздробява камерата на 25 по-малки и запазва досегашната й форма. Благодарение на напредничавия софтуер камерата може да улавя триизмерна дълбочина, да бъде управлявана с жестове и да позволява редактиране на изображението преди да бъде заснето. 

За да се разпространи технологията на Pelican Imaging, компанията предприема подхода на ARM. Тя ще лицензира своя софтуер на производители на телефони, които да го внедрят в своите устройства. От своето създаване през 2008 г. досега компанията е набрала финансиране от $17 млн.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар