Чат ли си

Услугите за групово изпращане на SMS-и набират популярност и започват да търсят своя бизнес модел

Ерик Катерман (вляво) Рене Пинел (вдясно) основават Hurricane Party през май 2010 г. в Остин, Тексас
Ерик Катерман (вляво) Рене Пинел (вдясно) основават Hurricane Party през май 2010 г. в Остин, Тексас    ©  Hurricane Party
Ерик Катерман (вляво) Рене Пинел (вдясно) основават Hurricane Party през май 2010 г. в Остин, Тексас
Ерик Катерман (вляво) Рене Пинел (вдясно) основават Hurricane Party през май 2010 г. в Остин, Тексас    ©  Hurricane Party

Рон Конуей е един от най-прочутите инвеститори в нововъзникващи технологични компании. В неговото портфолио от около 500 компании се открояват инвестиции в Google, PayPal, Mint, Napster, Facebook, Square, Twitter, Digg и Foursquare.

Наскоро в интернет се появи визионерска презентация на Рон Конуей, в която той описва 7 тенденции, на базата на които той преценява къде да вложи средствата си. Става дума за следните неща: социални мрежи, реално време, услуги, базирани на местоположението, градски начин на живот, мобилни технологии, цифровизация на аналогови услуги и процеси.

Ако следваме визията на Конуей, услугите за групово изпращане на SMS-и не биха могли да се появят в по-правилен момент. Не случайно легендарният бизнес ангел участва във финансирането на лидера в сектора - GroupMe. Фирмата съществува от по-малко от година, но нейните потребители вече изпращат по над 1 млн. текстови съобщения на ден. Досега компанията е привлякла инвестиция в размер на $11 млн., а оценката й възлиза на $30 млн.

Това е поредният случай, в който технологична компания уцелва правилния момент, като взима стара идея (групово изпращане на SMS-и) и я трансформира за смартфони. Въпросът е дали услугите за групово изпращане на SMS-и отговарят на устойчива нужда на потребителите, или просто търсят как да оправдаят своето съществуване.

Най-големите компании, които предлагат подобни възможности, са Beluga (наскоро закупена от Facebook), Kik, Yobongo, Fast Society и Ping Chat. Досега стотици приложения за групово изпращане на sms-и през годините се възползваха от липсата на подобна вградена функционалност в телефоните. Нито едно от тях обаче не постигна популярността на GroupMe. Услугата е успешна и заради наличието на потребители, които се противопоставят на мантрата на Facebook за комуникация в реално време с много хора.

Джаред Хехт и Стив Марточи създават GroupMe, след като отиват на музикален фестивал и осъзнават, че ще е по-добре, ако могат да общуват с всички свои приятели в един канал. "Хората са постоянно със своя телефон. Той не зависи от интернет, за да е включен. Освен това по време на големи събития мобилният интернет често пада", обяснява Джаред Хехт, като аргументира избора на SMS като комуникационно средство.

GroupMe се изтегля безплатно на телефони с Android, iPhone или BlackBerry. Услугата може да работи и с по-стари модели апарати. След регистрацията

можете да поканите до 24 приятели в групата

Тези, които имат инсталирано приложение, ще получат поканата по мобилния интернет, а останалите - с SMS. Всеки може да ви включи в SMS група без ваше одобрение, въпреки че излизането е лесно. Но пък това, от друга страна, може да засегне нечии чувства и самолюбие.

Услугата задава уникален номер, до който се изпращат съобщенията, предназначени за всички в групата. SMS-ите могат да съдържат текст или снимки. Всички съобщения в групата сe заплащат според тарифата на оператора, но излизат безплатно на потребителите с неограничени абонаменти.

Друга функционалност на приложението е конферентни обаждания в рамките на групата. Всички съобщения се пазят на сайт, до който само участниците в комуникацията имат достъп. GroupMe и останалите приложения могат да работят в България, но през мобилния интернет и без използване на SMS функционалността.

Бизнес моделът на GroupMe все още не е известен, но според неговите създатели подобни услуги ще печелят от спонсорство и реклама. "Ще си сътрудничим с местни бизнеси, за да предложим промоционални оферти на потребителите на Hurricane Party, подобно на Groupon", коментира за "Капитал" Рене Пинел, основател на въпросната услуга за групово изпращане на SMS-и, чийто фокус е спонтанно организиране на партита.

В крайна сметка GroupMe и нейните конкуренти биха могли да се превърнат в нещо като Skype, но не в гласовата телефония, а в бизнеса с SMS-и. Той е известен с това, че на практика е чиста печалба за телекомите заради ниските експлоатационни разходи за оператора. Но преди да променят телекомуникациите завинаги, GroupMe и компания трябва да преминат изцяло към мобилен интернет, върху който да пътуват съобщенията.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  jj avatar :-|
  J.J.

  Вече всеки чати през скайп/фейсбук и от мобилния си телефон, така че едва ли груповите смс-си биха имали успех. Просто вече има няколко платформи за комуникация, които са на същия принцип. Аз, например, получавам покани за event-и изпратени във фцбк и на телефона си.

 • 2
  monipro avatar :-|
  monipro

  Така е, но тази система определено изглежда е удобна:

  1) поддържа се и от стари телефони
  2) има конф.обаждания
  3) при ново съобщение или обаждане директно го чуваш, а не е нужно да влизаш във фб, за да провериш някой писал ли ти е.

  разбира се, не говорим за БеГе, тук сме си в 19ти век.

 • 3
  jj avatar :-|
  J.J.

  До коментар [#2] от "monipro":

  1) -> Ако не говорим за БГ, то тогава това не е особено голямо предимство, предвид естеството на плановете в ЗЕ...
  2) -> Скайп?
  3) Всеки смартфон поддържа известяване при имейл, получаване на покана в даден ап и т.н.

 • 4
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Има много форуми, чатове, блогове, даже социални мрежи има много отдавна. Но въпреки тях туитър се наложи доста добре точно защото е нещо семпло и ограничено, което го прави лесно използваемо. Както навремето се наложи гугъл въпреки многото други търсачки тогава, беше семпъл и лесен за зареждане сайт а вършеше същата работа.
  Нещо подобно като предимство има и в идеята за груповите смс-и.

 • 5
  vdineff avatar :-P
  Vik Dineff

  Потребителите със смарт телефони наистина в по-голямата си част са онлайн, но все пак остава една малка пазарна ниша с такива, които не могат да са онлайн винаги. Подобна услуга би паснала там, въпросът е дали би е финансово изгоден подобен тип инициатива :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход