Хардуерът няма значение

С концепцията си за Chromebook интернет гигантът Google превръща компютъра от продукт в услуга

Технологичните анализатори, получили достъп до прототипите на Chromebook, се изказват
изключително ласкаво за качествата на машините.
Технологичните анализатори, получили достъп до прототипите на Chromebook, се изказват изключително ласкаво за качествата на машините.    ©  BECK DIEFENBACH
Технологичните анализатори, получили достъп до прототипите на Chromebook, се изказват
изключително ласкаво за качествата на машините.
Технологичните анализатори, получили достъп до прототипите на Chromebook, се изказват изключително ласкаво за качествата на машините.    ©  BECK DIEFENBACH

Представете си лаптоп, който не трябва да закупувате. Периодично може да го подменяте безплатно с по-нов. Не се налага да плащате и за софтуер, инсталиран на него. Ултралек е. Може да се включва и изключва в рамките на няколко секунди. Батерията му издържа 8 часа и половина, тоест горе-долу колкото един работен ден. Въпреки че на него няма софтуер, може да изпълнява повечето рутинни компютърни дейности, които всеки  от нас извършва – писане и редактиране на текстове и таблици, браузване в интернет, гледане на видео, обработка на изображения, комуникация, онлайн покупки и какво ли още не. Единственото, от което се нуждае, е връзка към интернет. И всичко това само срещу 20 долара месечно, ако сте студент или 28 долара, ако сте корпоративен клиент...

Добре дошли в света на Chromebook новата концепция за използване на компютрите, създадена от интернет гиганта Google. Това е първата машина, базирана изцяло на т.нар. cloud computing технологии, тоест всички дейности присъстват под формата на онлайн базирани услуги, изнесени на отдалечени машини. За нещо подобно се говори от доста време, но едва сега става реалност, най-вече заради вече реално съществуващите технологии за бърз, качествен и достатъчно стабилен безжичен интернет. Хардуерът на Chromebook представлява нещо като оптимизирана версия на нетбук. Той обаче не работи с голям и тромав Windows, за който потребителят трябва да плаща лицензионна такса, а с олекотена платформа, базирана на браузъра Chrome.

Онлайн търсачка номер едно в света представи тази сряда първите официални прототипи на машини, които функционират по този начин. Премиерата се случи по време на заключителната церемония на конференцията Google I/O в Сан Франциско, а представените нетбуци бяха на хардуерните производители Samsung и Acer. Няколко месеца преди това Google беше предоставил на избрани технологични експерти подобни тестови машини, известни под името Cr-48. За по-традиционните потребители, които не желаят да приемат концепцията с месечните такси, нетбукът на Google ще се продава и срещу единична цена от 349 долара, което е по-евтино от който да било хардуер в този клас.

Първите нетбуци, базирани на Chromebook концепцията, ще бъдат на пазара в средата на юни в седем избрани държави - САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Холандия, Испания и Италия. Останалите страни ще получат достъп до новия тип нетбуци поетапно през следващите няколко месеци. На американския пазар машините ще се разпространяват основно от Amazon и Best Buy.

Технологичните анализатори, получили достъп до прототипите на Chromebook, се изказват изключително ласкаво за качествата на машините. Според представителите на авторитетния технологичен блог Engadget показаният модел превъзхожда всички съществуващи нетбуци в ценовия клас под 450 долара – и като дизайн, и като възможности. Машината на Samsung например е размер 12.1 инча, разделителна способност на екрана от 1280х800 точки и изненадващо добър ъгъл на видимост, който позволява използването на открито в слънчево време. Тестерите на Engadget твърдят, че тракпадът на компютъра е "един от най-добрите за PC до момента". Все още няма официално потвърждение дали батерията на Chromebook действително позволява 8 часа и половина работа и поне 5 часа видео, най-малкото защото демонстрациите бяха направени само по време на официалното събитие на Google. Повече яснота ще има през следващите седмици, когато технологичните блогове получат финалната версия на Chromebook, предназначена за обстойно тестване.

Революция в главата

Това, което превръща Chromebook във фундаментално различен продукт, обаче не е нито самият компютър, нито възможностите му. Революционното при него е трансформацията на хардуера и софтуера от продукт в услуга. Според концепцията на Google срещу фиксирана месечна такса потребителят ще получава машина, която подлежи на регулярна сервизна поддръжка и ъпгрейди, както и достъп до онлайн базирани функционалности, които почти напълно да заместват софтуера, за който иначе трябва да се плаща. Мислете за това като за оперативния лизинг на автомобилите, при който можете да подменяте колата, която изплащате, с още по-нова, като в замяна удължавате договора и продължавате да правите месечни вноски.

По отношение на софтуера – потребителят няма да е принуден да купува нови и нови версии, както и постоянно да инсталира пачове, защото онлайн услугите ще са качени на отдалечени машини и ще се осъвременяват моментално и на място. Е, неудобството ще има, когато потребителят няма стабилна и надеждна интернет връзка, което за момента все още се случва достатъчно често. Това в особено голяма степен ще важи за корпоративните клиенти, към които Google очевидно се е насочил. Те ще губят пари, ако нямат достъп до ресурсите си в критичен момент за своя бизнес.

Друго нещо, което вероятно ще направи Chromebook не особено атрактивен в държави като България, е фактът, че Cloud computing концепцията на практика елиминира пиратството поради липсата на софтуер, инсталиран на нетбука. В тези страни голямата част от потребителите така и така не плащат за софтуер, поради което схемата с месечния абонамент на Google няма да доведе до спестяване на пари и допълнително поевтиняване на нетбуците.

Ако идеята на Google за Chromebook срещне подкрепата на потребителите (което е много вероятно да се случи, при положение че основен пазар ще са образователните институции и малките бизнеси, най-силно засегнати от кризата) със сигурност ще има един голям губещ. Това ще са производителите на комерсиален софтуер начело с Microsoft, чийто основен бизнес се крепи на продажби на лицензи за операционната система Windows и на офис пакети. Ще пострада и цялата верига от производители, дистрибутори, продавачи и организации за защита на авторските права. В крайна сметка обаче това ще е логичен отговор на тенденцията комерсиалните софтуери да стават все по-обемни, по-тромави, по-скъпи и все по-малко отговарящи на потребностите на потребителите. Замислете се за момент каква част от функционалностите на вашия Microsoft Office наистина използвате...

Щетите за "големия губещ" може да са свирепи. Според различни оценки около 60 на сто от приходите в бизнес подразделението на Microsoft идват от лицензионни споразумения. По официални данни през първото тримесечие на годината компанията е генерирала от своите "дойни крави" Windows и Office около 9.7 млрд. долара приходи, от които 5.4 млрд. са чиста печалба. По груби сметки Google ще "отхапва" по около 1 млрд. долара от този пазар на всеки 3 милиона потребители, които успява да привлече към каузата на Chromebook, твърди Пол де Грот, анализатор на консултантската компания Pica Communications и експерт по лицензиране на продукти на Microsoft.

Още от Капитал