Маестро, музика!

Facebook планира да стартира своя музикална услуга съвместно със Spotify, Google и Apple също са се прицелили в този пазар

Плановете на социалната мрежа са да интегрира предложението на Spotify под формата на допълнителна икона до списъка с новини.
Плановете на социалната мрежа са да интегрира предложението на Spotify под формата на допълнителна икона до списъка с новини.    ©  Reuters
Плановете на социалната мрежа са да интегрира предложението на Spotify под формата на допълнителна икона до списъка с новини.
Плановете на социалната мрежа са да интегрира предложението на Spotify под формата на допълнителна икона до списъка с новини.    ©  Reuters

Най-голямата социална мрежа в света Facebook планира да се превърне и в медиен хъб. Поне това става ясно от последните новини около компанията, която според "Форбс" до две седмици планира да представи нова музикална услуга съвместно със Spotify. Тя ще бъде допълнение към вече наличната възможност за наемане на част от по-известните филмови заглавия на Warner Bros и най-вероятно ще стартира до две седмици.

Плановете на социалната мрежа са да интегрира предложението на Spotify под формата на допълнителна икона до списъка с новини около иконите за събития и приятели на всеки потребител. Самата услуга ще позволява на потребителите на Facebook да слушат музика едновременно с приятелите си, твърди изданието. Не е ясно дали ще се плаща за използването на услугата, но при старта й тя няма да бъде достъпна в САЩ, тъй като Spotify все още няма споразумения с музикалните лейбъли за стриймване (слушане директно онлайн) отвъд Атлантика. Към момента услугата е достъпна в няколко европейски държави, сред които Франция, Холандия и Испания.

Името на съвместното начинание също остава неясно, като според източниците на "Форбс" то ще бъде или "Facebook Music", или "Spotify on Facebook". Паралелно с това Spotify води преговори и за разпространение на музика онлайн и в САЩ. Компанията предлага на потребителите си каталог с над 13 млн. заглавия от изпълнителите на Sony, EMI, Warner Music Group, The Orchard и Universal. Spotify работи на базата на два бизнес-модела - платен, който се използва от около 10% от над 10 млн. регистрирани потребителя, и безплатен, в който има и реклами.

Освен Facebook, Google и Apple също заявиха ясни амбиции да навлязат на пазара на онлайн музика. И докато лидера при онлайн търсенето засега само дава възможност на потребителите да качват музиката от собствените си харддискове онлайн, то Apple има доста по-амбициозни планове, твърдят американски медии. Според CNET ябълковата компания е близо до подписване на споразумения с водещите лейбъли, след което ще може да предлага на потребителите си да слушат музика директно от сървърите й, естествено срещу заплащане.

Плановете на Apple обаче са по-мащабни. Тя планира да позволи на потребителите си да сканират харддисковете си, на които има вече закупена музика, която в последствие ще могат да слушат онлайн, без да е необходимо да я качват сами. Както и да купуват парчета, които да слушат директно през интернет или да свалят на компютрите си.

Facebook обаче се превръща в ключов играч на този пазар, най-вече заради огромната си клиентска база (над 600 млн. потребители по сял свят). Компанията вече работи съвместно със Spotify, а каталогът на компанията е достатъчно богат, за да задоволи потребностите и на по-запалените меломани. Вместо да стартира своя собствена услуга, социалната мрежа реши да даде достъп на потребителите си до Spotify, което идва като допълнение към филмовата й услуга. Затова и надали някой ще се изненада, ако скоро в социалната мрежа се появи и опция за гледане на сериали онлайн. Тоест, Facebook да стане същински социален iTunes и да конкурира не кой и да е, а Стив Джобс и Apple.

Етикети

Епъл Apple Facebook Google
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  omniam avatar :-(
  omniam

  Фейсбук планират да ме отвратят. Като всяка компания, която мисли,
  че може да ми осигури всичко, от което се нуждая.

 • 2
  irena_petkova_88 avatar :-|
  irena_petkova_88

  Аз не мисля, че има нещо лошо в това да се развиваш, но българина винаги трябва да подцени успеха на другите.До коментар [#1] от "omniam":

 • 3
  irena_petkova_88 avatar :-|
  irena_petkova_88

  Аз не мисля, че има нещо лошо в това да се развиваш, но българинът винаги трябва да подцени успеха и идеите на другите...

 • 4
  lil4ooo avatar :-|
  LiL

  Spotify е чудесно приложение и както другите subscription услуги предлагат приемливо решение на проблемите с менажирането на музиката ти, плащането за нея и претенциите на музикалните компании. Само че в случая Spotify е достъпно само в 7 европейски държави, така че скоро едва ли ще му се насладим тук :( Алтернативи има, въпросът е в бързината на услугата и големината на каталозите....аз редовно не намирам музиката, която ме интересува!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход