"Летящата чиния" на Apple

Компанията се готви да изгради огромен офис-комплекс, който прилича на космически кораб.

Новата сграда ще бъде изградена в Купертино, където е и настоящата централа на компанията. Централата трябва да бъде готова през 2015 г.
Новата сграда ще бъде изградена в Купертино, където е и настоящата централа на компанията. Централата трябва да бъде готова през 2015 г.    ©  YouTube
Новата сграда ще бъде изградена в Купертино, където е и настоящата централа на компанията. Централата трябва да бъде готова през 2015 г.
Новата сграда ще бъде изградена в Купертино, където е и настоящата централа на компанията. Централата трябва да бъде готова през 2015 г.    ©  YouTube

Независимо че се води в болнични, изпълнителният директор на Apple Стив Джобс за втори път се появи публично, за да обяви поредния мегапроект на своята компания. След като във вторник демонстрира повече подробности около услугата iCloud, ден по-късно той анонсира намерението на технологичния гигант да се премести в нова, футуристична щаб-квартира. Тя не прилича на нормален и скучен офис-комплекс, а по-скоро на космически кораб, кацнал на Земята. Скицата и плановете за изграждане на новата централа бяха показани пред общинските власти в град Купертино, Калифорния, където е седалището на Apple и сега.

В момента технологичният гигант има близо 12 хил. служители в района на Купертино, като техния брой  "расте като тревата" и вече мястото не стига за всички, обяви Стив Джобс пред градския съвет. Новата сграда ще се строи върху парцел, който компанията е закупила от конкурента си Hewlett-Packard.

Самият Джобс обяви, че има сантиментално отношение към този терен - HP го придобива горе-долу по същото време, когато той получава летен стаж в компанията като тийнейджър. Преди там е имало кайсиева градина, допълни Джоб в представянето си пред градския съвет.

Изпълнителният директор на Apple планира на същото място да се издигне уникална четириетажна сграда с кръгла форма, която да може да приюти 12 хил. души. Постройката ще разполага с огромно кафене с капацитет до 3 хил. души, където служителите на технологичната компания ще могат да разпускат и да се хранят.

"Тя е като приземил се космически кораб. Наистина ще изглежда внушително", заяви Джобс. Според него в новата сграда няма да има нито едно право парче стъкло, като при строежа ще се използва опита на компанията при дизайна на магазините й. Джобс определи бъдещата постройка като архитектурен шедьовър, който ще бъде посещаван от студенти по архитектура. Според него Apple ще се опита да направи най-красивата офис сграда в света.

Компанията планира да се премести в новата централа през 2015 г. Тя ще бъде значително голяма от гледна точка на капацитет. В момента основната сграда на Apple грубо казано побира 2 600 души. Новата централа трябва да приюти над 12 хил. служители, като това е наполовина на капацитета на една от най-големите административни сгради в света – Пентагона, където работят над 23 хил. служители.

Джобс защити проекта пред градските съветници с няколко добри аргумента, като например изтъкна "зелената" страна на новия комплекс. Така например Apple възнамеряват да намалят броя на външните паркоместа, като за сметка на това ще увеличат значително зелените площи. Автомобилите на служителите ще бъдат преместени под земята и така ще се освободи място за това. Джобс коментира, че така теренът ще изглежда "милиони пъти по-добре, отколкото е в момента, с всичкия асфалт по него". Крайният резултат ще бъде, че зелените площи ще съставляват 80% от целия терен, след като бъдат заседени над 6 хиляди дръвчета.

Интересно е също така, че новата централа ще разчита на собствени електроизточници. Тя ще има своя автономна електростанция, която ще използва природен газ и "други екологично чисти източници". Традиционната електропреносна мрежа ще се използва само като резервно захранване в случай на авария.

За да мотивира допълнително управниците на града, Джобс обяви, че Apple може да построи подобна сграда навсякъде, но е предпочита да си остане в Купертино. "Ние сме най-големият данъкоплатец в Купертино, искаме да останем тук и да плащаме данъци", заяви Джобс. "Ако това не може да стане, то тогава ще отидем на друго място като например Маунтън Вю (там е централата на Google – бел. ред.)."

А когато общинските съветници попитаха дали Apple би могъл да осигури безплатен Wi-Fi интерент достъп в Купертино, Джобс коментира, че това е работа на градската управа. "Мисля че сме далеч по-полезни, като си плащаме данъците тук. Вие трябва да прецените какво ще правите с парите от тези данъци", допълни изпълнителният директор на Apple.

Слуховете за нова централа датират от месеци, като през април имаше потвърждение от Apple, че имат подобни планове. Според информация от декември, компанията е наела британският архитект Норман Фостър за проекта.