Учени се натъкнаха на най-стария фосил в света

Микроорганизмът е живеел в безкислородна среда преди 3.4 млрд. години. Находката дава надежди, че може да има живот на Марс.

Снимка на фосилите, направена от екип от Оксфордския университет
Снимка на фосилите, направена от екип от Оксфордския университет    ©  Reuters
Снимка на фосилите, направена от екип от Оксфордския университет
Снимка на фосилите, направена от екип от Оксфордския университет    ©  Reuters

Учени откриха най-стария фосил на Земята. Според тях микроскопичната находка е убедително доказателство, че е възможно едноклетъчни организми да са живели в безкислородна среда преди 3.4 млрд. години.

Откритието показва, че животът тогава е бил на основата на сярата. Тоест микроорганизмите са разчитали на сярата вместо на кислорода за оцеляването си и за набавянето на енергия. Тази находка дава надежди, че е възможен живот и на други планети, където нивото на кислорода е ниско или този химичен елемент въобще отсъства.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  weinlock avatar :-|
  weinlock

  Ха, ами че и сега съществуват такива бактерии на Земята. Така наречените хемолитотрофни бактерии, които набявят жизнената си енергия чрез химични процеси. И те продължават да са огромното кооличествоот биомасата, според някои изследвания. По-голямата част от тях живеят в пукнатините на земната кора.
  Лично аз предполагам, че фотосинтезиращите организми са частен случай и наследници на някакви мутирали хемолитотрофни организми.

 • 2
  bigman avatar :-|
  BGman1

  [quote#1:"weinlock"]Лично аз предполагам, че фотосинтезиращите организми са частен случай и наследници на някакви мутирали хемолитотрофни организми.[/quote]
  И аз предполагам че е мутация и изобщо че в природата е залегнат принципа проба-грешка и естествения подбор на най устойчивия и жизнен организъм да се самовъзпроизвежда на база до сега избегнати грешки в средата в която се развиват...
  И в този ред на мисли допускам че не само на Марс но и на много други планети има някакъв вид живот,макар и не на основата на кислород...

 • 3
  danailov avatar :-|
  danailov

  Науката все още не може да се отърси от "вълшебното огледало" на нашето собствено отражение. Ние все още сме склонни да оприличаваме всичко на себе си и познатите ни заобикалящи неща и да търсим аналогии и съответствия. Затова и всичко още ни учудва и ни се струва невероятно, но не е далеч времето, когато човечеството ще надрасте този етап. Конкретно върху случая с откритите фосили само може да ни радва, че сериозната наука потвърждава предвижданията на сериозната научна фантастика и че това вече не изглежда фантастично, а една реалност!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал