Възходът на машините

Роботизираните бойни системи стават все по-смъртоносни и все по-самостоятелни

Безпилотният разузнавач RQ-1 Predator участва и в момента на бойното поле над Либия
Безпилотният разузнавач RQ-1 Predator участва и в момента на бойното поле над Либия    ©  reuters
Безпилотният разузнавач RQ-1 Predator участва и в момента на бойното поле над Либия
Безпилотният разузнавач RQ-1 Predator участва и в момента на бойното поле над Либия    ©  reuters

Роботизирана верижна машина, върху която е монтирана картечница, сканира бойното поле, открива целта и открива огън. Секунди по-късно противникът е елиминиран. Това се случва еднакво добре независимо дали е ден или нощ, лято или зима, дъжд или мъгла...

Някои филмови фенове веднага ще направят асоциация с поредицата "Терминатор" и бившия губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер. В случая обаче говорим за нещо съвсем реално. Описанието е на Gladiator - роботизирана бойна машина, чиято модулна конструкция позволява окачването на различен тип въоръжение или оборудване. Очакваше се, че морската пехота на САЩ ще поръча 192 броя от тях до 2007 г. Американското военно командване загуби доверие в надеждността и прекрати програмата. За разлика от своите филмови събратята обаче тези машини все още не са напълно автономни, а се управляват дистанционно от оператор. Развитието на технологиите и успешното използване на подобен тип оръжия през последните години обаче постепенно могат да променят това и скоро да станем свидетели на войни, водени от почти или напълно самостоятелно от роботи... В някаква степен това и в момента е реалност - роботизираните самолети тип Predator и Reaper сеят смърт по бойните полета в Близкия изток и са основен коз във войната срещу тероризма.

От разузнавачи до щурмоваци

Едни от първите безпилотни бойни машини са сухопътните самоходни мини Goliath, използвани от германския Вермахт през Втората световна война. Възходът на тази технология обаче се забавя с близо половин век. Едва през последното десетилетие тя започва да привлича вниманието, като това се дължи основно на успеха на безпилотните летателни апарати (UAV) и въоръжените такива (UCAV). Те са използвани от въоръжените сили на САЩ в Афганистан, Йемен, Ирак и Пакистан. Вашингтон увеличава броя на наличните машини от този тип от около 50 в началото на XXI век до на над 7 хил. в момента.

Успехът на безпилотните летателни апарати логично предизвика бум в разработката на подобни сухопътни и морски системи. Освен прекратения проект Gladiator трябва да споменем малкия верижен "танк" TALON, на който може да се окачва разнообразно оръжие - от тежък снайпер до автоматичен гранатомет. От него са произведени над три хиляди броя в различни модификации (не само въоръжени). TALON се използва основно за обезвреждането на разнообразни видове експлозиви и самоделни бомби. Британският оръжеен концерн BAE Systems пък представи дистанционно управляемият военен катер Protector USV, въоръжен със 7.62 мм картечница. Американската морска пехота в момента тества дистанционно управляеми транспортни камиони, които да изпълняват логистични мисии в горещи точки, като Афганистан или Ирак например. Допълнително се разработват и ударните безпилотни самолети X-47B за нуждите на флота на САЩ.

Използването на подобни UAV на бойното поле не е новост. Въпреки че по-широката им употреба се налага след атентатите от 11 септември 2001 г., те са една от причините Израел да неутрализира въздушната отбрана на Сирия във войната в Ливан от 1982 г. Безпилотните самолети предават точни данни за разположението на зенитните комплекси на сирийците и така предотвратят повторението на огромните загуби от страна на израелската авиация, които тя понася в предходния конфликт през 1973 г. Тогава Тел Авив губи 102 самолети и хеликоптери.

По време на първата война в Залива през 1991 г. коалиционните сили използват UAV, за да потвърдят настъплението на иракските части към град Хафджи. По време на операция "Съюза сила" в удара срещу бивша Югославия безпилотните разузнавачи са сред основните източници на актуална информация на НАТО.

По време на гражданската война в Либия, случваща се в момента, командването на пакта поиска от САЩ предоставянето на UAV RQ/MQ-1 Predator, за да може да бъде събрана по-прецизна разузнавателна информация. Това се наложи поради факта, че силите на Муамар Кадафи изоставиха традиционната бойна тактика, скриха тежката техника и започнаха да извършват бързи атаки срещу бунтовниците тип "удряй и бягай" с помощта на преработени цивилни автомобили. Самолетите на НАТО не можеха да различат кой кой е на бойното поле, затова имаше нужда от по-прецизно разузнаване. Макар и да не заявяват участие в операцията на НАТО за налагане на въздушна блокада в Либия, САЩ участват с предоставянето на безпилотни разузнавачи, като в края на април се появи и информация, че те може да бъдат и въоръжени.

В наши дни безпилотните самолети не се използват само за наблюдение. През 2001 г. започват да летят първите въоръжени UAV (т.нар UCAV) – това е версията MQ-1 Predator. Те се използват за откриване на нанасяне на точкови удари по важни наземни обекти и най-вече за елиминирането на лидери на терористични организации в Афганистан и Централна Азия. Predator е въоръжен с до две ракети въздух-земя AGM-114 Hellfire, а по-новият модел MQ-9 Reaper носи до 14 подобни самонасочващи се заряда. За сравнение – американският боен хеликоптер AH-64 Apache има на борда до 16 ракети Hellfire.

Въоръжените UAV се използват най-масово в Афганистан и в племенната зона на Пакистан. В периода 2004 - 2011 г. са осъществени общо 267 атаки в тези региони, като при тях са убити между 1650 и 2588 души, сочат данните на фондация New America. Според организацията по време на ударите са ликвидирани 35 високопоставени терористи. Трябва да се отбележи обаче, че не всички жертви са въоръжени лица. При използването на безпилотни щурмоваци загиват и цивилни жители, което започва да подкопава общественото доверие в Пакистан спрямо операциите на САЩ на нейна територия.

Дългогодишното използване на UCAV в Пакистан показа и една друга гледна точка на роботизирани бойни машини – намаляването на отговорността и ангажираността на Вашингтон при нанасянето на прецизни удари с подобен тип средства.

Самостоятелни "терминатори"

Специфичното при дистанционно управляемите машини е, че макар и роботизирани, зад всяка от тях стои човек оператор, който преценява дали да се стреля. Тоест човешкият фактор при управлението и взимането на решение не се премахва. Независимо че самото излитане на роботизирания самолет става с натискането на един бутон, а по-голямата част от полета е предварително програмиран, взимането на важни решения, като например какво и как да се снима и дали да се открива стрелба по дадена цел, става с участието на реален пилот. Увеличаването на броя на безпилотните машини налага и обучаването на голямо количество оператори за тях. Нарастването на броя им увеличава обема на потока от данни, най-вече заради товарещите трафика видеоизображения в реално време. Това допълнително увеличава вероятността противникът да прихване или заглуши кодирания сигнал и така да неутрализира машините. Поради тази причина различните разработчици се опитват да превърнат тези платформи от дистанционно управляеми в колкото се може по автономни роботи.

Подобни образци автономна военна техника вече има дори и на бойното поле. Става дума за колесния робот SMSS на Lockheed Martin, който може да превозва до половин тон провизии през пресечен терен, без да е необходима намесата на оператор. Армията на САЩ в началото на август изпрати четири такива машини за тестове в реална бойна обстановка в Афганистан. Технологиите напредват дотолкова, че вече е създадена система, с която няколко UAV могат да обменят данни по между си и така заедно да координират поставените им мисии. По всяка вероятност това ще е една от първите крачки към даването им на по-голяма самостоятелност на бойното поле.

BAE Systems например разполага с няколко концепции, които включват от малки колесни щурмоваци Pointer (които наподобяват Gladiator, имат размер под 2 м и могат да изпълняват задачи като обикновените войници) до стелт танк Wraith. Идеята на британската компания е тези платформи да бъдат изцяло автономни.

Даването на самостоятелност на невъоръжени системи, които не изпълняват сложни задачи, не представлява голяма заплаха и вероятно ще е факт през следващите години. Но пускането на автономни въоръжени машини вече повдига някои морално-етични въпроси и опасения. Роботизирани отбранителни системи има от близо 20 години – пример е зенитната артилерийска установка Phalanx Vulcan CIWS. Тя може автоматично да прихваща и да открива огън по ракети и снаряди, изстреляни срещу защитаваната позиция или обект (използва се масово от американския флот). Въпреки добрите резултати, показани от системата, тя показа и някои дефекти, като например откриване на огън по приятелски цели.

Въоръжаването на роботи за нападателни мисии и даването на автономност не се разглежда като вариант поне засега. Нарастването на бойните възможности на безпилотните машини ще затрудни техния дистанционен контрол. Роботизираните военни системи може да имат практически смисъл при симетричен бой, в който две армии се сблъскват на фронта. Асиметричната война и борбата с екстремисти, която се води в момента при локалните конфликти, обаче налага целите да бъдат много добре идентифицирани, преди да бъде открит огън по тях. Дори и при контролираните от човек роботизирани бойни машини пак е трудно да се идентифицират целите и да се избегнат цивилните жертви. В момента военните специалисти са обединени около идеята, че роботите трябва да имат значителна самостоятелност само до момента, в който трябва да се реши дали да се стреля по дадена цел или не. Най-малкото защото не е ясно кой ще носи отговорността за смъртоносните действия на роботите, ако направят грешка или аварират.

"Трябва да има човешки разсъдък, който да седи зад системата. Не можеш да сложиш в компютъра програма "Женевската конвенция", която разграничава войниците от цивилните, и да смяташ, че само тя ще свърши работа", коментира Ноел Шарки, професор по изкуствен интелект и роботика в университета в Шефийлд, цитиран от theengineer.com. Според него автоматизираните роботи нямат да могат да направят разлика между човек и животно, а какво остава за въоръжено лице и цивилен.

Промяна на бойното поле

Една от характерните особености на безпилотните оръжейни системи, която може да има двоен ефект, е тяхната сравнително ниска цена и достъпност. През 2004 г. френски военни части пристигат в Кот д'Ивоар, за да контролират изпълнението на примирието в страната, раздирана от гражданска война. Контингентът оставя своите зенитни системи в родината си, тъй като не очаква заплаха от въздуха. Двойка произведени в Израел UAV Aerostar обаче снимат френската база, след което тя е бомбардирана. При атаката загиват девет войници и един хуманитарен работник.

Използваните безпилотни разузнавачи са притежание на израелски наемници, които предоставят услугите си на президента на страната Лаурен Гбагбо. Той обаче отрича да има нещо общо със случая. Това показва колко лесно човек, особено президент на диктаторска държава, може да се сдобие с подобна технология и да я използва за военни цели. Проектирането и сглобяването на проста безпилотна машина може да се направи дори в домашни условия. За конструирането на самоделен вариант на един от най-простите UAV - Raven, на американската армия са необходими части за около 1000 долара.

Възходът на роботизираните бойни машини повдига един голям етичен въпрос: как те влияят на концепцията за водене на война. Според Центъра за разработка на военни доктрини към министерството на отбраната на САЩ (DCDC) те премахват риска за живота на армейския персонал на бойното поле. Това е нож с две остриета – от една страна, се намаляват жертвите в битка, от друга обаче, може да направи воденето на бойни действия прекалено безотговорно занимание, защото се намалява моралната цена на войната.

"Ето я голямата опасност – поне 46 страни разработват роботизирани отбранителни системи и никъде не са започнали дискусии по въпроса", коментира Ноел Шарки. "Лесно мога да си представя как безпилотни роботи пускат наземни ударни роботи, които са направлявани от малък отряд специални части. Добре, но това намалява препятствията пред започването на война. Никой не иска да вижда загинали войници. Ако обаче няма опасност за жертви, ние можем да тръгнем на война, когато си пожелаем", допълва той.

Така че създаването на армия от роботи повдига повече морални, отколкото технологични въпроси. Възможностите на безпилотните бойни машини нарастват с всеки изминал ден и те се използват все по-масово в различните конфликтни зони. Някои от тях започват да получават и по-голяма автономност при действията си. Наистина ще трябва да започнем да се притесняваме в момента, когато роботизираните машини бъдат оставени да действат на бойното поле в зависимост от своята собствена "преценка".