Накъде след компютъра
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Накъде след компютъра

Накъде след компютъра

В post-PC ерата той ще се прероди в най-различни форми

Момчил Милев
20834 прочитания

© Shutterstock


Не, това не е текст за задаващата се гибел на персоналния компютър. Тук няма да прочетете и как таблетите ще го изместят, превръщайки се в преносимия дигитален помощник на бъдещето. Да, тези модерни мобилни устройства набират все по-голяма популярност (най-вече покрай вихреното настъпление на Apple и техния пазарен хит iPad), но пред тях има още много дълъг път, преди да се доближат по продажби до компютрите. Според изследване на глобалната анализаторска компания IDC през тази година ще бъдат продадени 361.5 милиона компютъра. Тази цифра ще нарасне до 541.5 милиона през 2015 г. През същата година продажбите на таблети ще са наполовина – около 275.3 млн., твърди доклад на консултантската фирма iSuppli. Така че през следващите години добрият стар компютър няма да изчезне, просто тези два вида дигитални устройства ще съжителстват паралелно. И вероятно няма да са единствените по рода си.

Post-PC ерата обаче не е това, което вероятно си представяте първосигнално. Таблетите ще са само едно от многото нейни превъплъщения. Шумотевицата около появата им в началото на 2010 г. беше една от основните причини да се заговори, че сме на прага на драстична промяна в компютърния бранш. Инвазията на таблетите концентрира вниманието върху един процес, който всъщност тече от няколко години, но едва сега става видим за всички.

Реториката по темата

за посткомпютърната епоха се отприщи след едно визионерско изказване, направено от изпълнителния директор на Apple Стив Джобс преди малко повече от година на конференцията D8.

"Когато САЩ беше аграрна нация, всички превозни средства бяха камиони. Това беше нещото, от което имаш нужда, ако си фермер. Колите станаха по-популярни едва когато градовете се разраснаха. С тях популярност набраха и приспособления като сервоусилвателя на волана и автоматичните скорости... С PC-тата ще се случи същото, което стана с камионите. Те ще продължат да са наоколо, но само един на Х души ще има нужда от тях", обяви Джобс, превеждайки на съвсем достъпен език парадигмата за post-PC ерата.

Дизайнът и управлението на съвременния персонален компютър копират почти едно към едно концепцията на пишещата машина. Това е направено преди около 30 години, за да бъдат тези устройства по-достъпни за масовите потребители, които, независимо от епохата, по правило винаги са консервативни и трудно свикват с революционните нововъведения. И ето как персоналните компютри се сдобиват с клавиатура, от която потребителите подават команди в текстова форма и екран, където машината визуализира резултата от дейността си. По подобие на пишещите машини, PC-тата са здраво заковани на бюрата на собствениците си. Такива са в началото на 70-те години на миналия век, такива си остават и до днес...

Конкретният повод технологичната индустрия да заговори за post-PC ерата е наскоро обявеното намерение на технологичния гигант Hewlett-Packard (HP) да отдели бизнеса си с компютри, фокусирайки се върху разработката на софтуер, онлайн услуги и цялостни решения. Този ход наподобява решението на конкурента IBM (който между другото, освен родоначалник на персоналния компютър, е и автор на съкращението PC) от 2005 г. да продаде хардуерния си бизнес на китайската компания Lenovo и да се фокусира върху дейности с по-високи маржове на печалба - например специализиран софтуер, cloud computing технологии, изкуствен интелект, суперкомпютри и т.н.

Стратегическото преориентиране на двете водещи технологични компании е ясен сигнал, че бизнесът с PC компютри в класическия му вариант е престанал да бъде достатъчно иновативен и генериращ добавена стойност. Всъщност той все повече се доближава до битовата електроника. Истинското IT все по-често е нещо, не може да се пипне с ръка, защото не присъства във физическия свят – добавената стойност идва под формата на софтуер, онлайн базирани услуги, мобилни приложения, цялостни решения, достъпни за всякакви крайни устройства и на всяко място по света...

Зората

Посткомпютърната епоха изобщо не започва и със създаването на таблетите, въпреки че те са може би най-видимият неин представител в момента. Те обаче са първото нагледно доказателство, че един компютър съвсем спокойно може и да не прилича на пишеща машина. Ако се замислим малко, ще си дадем сметка, че съвременният ни смартфон малко или много също е компютър, макар и с по-ограничени функционалности. На практика в момента умните телефони имат процесори с изчислителна мощ, съизмерима с лаптопите през 2003 г.

Трудно може да фиксираме някаква точна дата, с която да обозначим началото на рost-PC ерата, защото тя е плавен и еволюционен процес. Най-грубо казано, тя започва тогава, когато компютърът престава да бъде предмет, предназначен за хора с технологични познания. Когато потребителят вече не е принуден да инсталира десетки програми и драйвъри, за да подкара своята машина. За нейно условно начало може да приемем момента, когато компютрите стават достатъчно компактни, за да бъдат преносими и ползвани в полеви условия. Не говорим обаче за ранните прототипи от средата на 70-те години на миналия век, а по-скоро за модерните лаптопи от началото на XXI век, които вече имат съизмерима производителност със своите настолни събратя. И които, по-важното, разполагат с безжична връзка с глобалната компютърна мрежа, откъдето директно могат да теглят софтуера си. Появата на лаптопите, снабдени с Wi-Fi интернет, може да се приеме за преломната фаза, който на практика отваря пътя към еволюцията на компютъра в дигитално устройство от следващо поколение. И така, докато се стига до излизането на първото наистина революционно post-PC устройство – iPhone на Apple от 2007 г.

Всичко това обаче е само началото. В post-PC ерата компютърът ще бъде интегриран във всевъзможни устройства и ще присъства в най-различна форма. Съществуващите лаптопи, смартфони и таблети са само първите птици от едно все по-голямо дигитално ято. В тази група постепенно ще влязат всички устройства, които срещаме и използваме във всекидневния си живот, като най-скоро това ще засегне автомобилите и битовата електроника в домовете ни. На практика това вече се случва. По неофициална информация технологичният гигант Apple се готви да пусне интелигентни телевизори, базирани на операционната система iOS, които имат достъп до глобалната мрежа и интернет услугите на компанията. Конкурентът Google пък вече над една година тества своя малка "флотилия" от компютърно управляеми автомобили Toyota Prius, които самостоятелно се движат в извънградска и градска среда без намесата на шофьор...

Крайният резултат от всичко това вероятно ще бъде раждането  т.нар. интернет на нещата (Internet of Things) - термин, използван още в далечната 1999 г. При него всяко устройство ще има свой уникален интернет адрес, ще може да бъде управлявано през глобалната мрежа, както и да си "общува" автоматично с други подобни устройства. Според различни оценки, когато достигне своята финална фаза, "интернетът на нещата" ще свързва между 50 и 100 трилиона обекта.

Това, което ще обединява всички умни машини от "посткомпютърната епоха" е фактът, че по подобие на компютрите ще имат процесор, памет, връзка с глобалната мрежа и ще са базирани на съвместими софтуерни платформи. За разлика от PC ерата, платформата на тези устройства вероятно няма бъде една доминираща, както е ситуацията с операционната система Windows в момента. Доказателство за това е сериозното изоставане на платформата на Microsoft при мобилните устройства, където тя е тотално засенчена от Android на Google (с 53% дял при смартфоните, считано към април 2011) и iOS на Apple (съответно с 28%). Това, което ще обединява всички post-PC устройства и в голяма степен ще ги прави съвместими, е достъпът до интернет и използването на неговите универсални стандарти. Стъпка в тази посока например е налагащият се в момента универсален макроезик HTML5, предназначен за разработване на мощни уебприложения, които се конкурират като възможности с конвенционалния софтуер.

Дигиталните устройства на post-PC ерата постепенно ще мигрират към т.нар. облачни решения, тоест интернет базирани услуги, които постепенно ще заместят предварително инсталирания софтуер. Съвсем скоро за потребителя няма да има значение какво крайно устройство ползва или каква операционна система е инсталирана – за него ще е важно само дали има достъп до нужната му онлайн базирана услуга.

Стъпка в тази посока е наскоро обявеният Google Chromebook – компактен преносим компютър, който вместо операционна система  използва олекотена платформа на базата на уеббраузъра Chrome. А вместо софтуер машината използва онлайн услугите на интернет гиганта Google. И колкото по-бърз става мобилният интернет, толкова повече въпросните онлайн услуги ще се доближават като възможности до конвенционалния, предварително инсталиран софтуер. Докато един ден границата помежду им практически изчезне... И тогава вече наистина ще може да говорим за post-PC ера – най-малкото защото интелигентните ни устройства по никакъв начин няма да са персонални.

Не, това не е текст за задаващата се гибел на персоналния компютър. Тук няма да прочетете и как таблетите ще го изместят, превръщайки се в преносимия дигитален помощник на бъдещето. Да, тези модерни мобилни устройства набират все по-голяма популярност (най-вече покрай вихреното настъпление на Apple и техния пазарен хит iPad), но пред тях има още много дълъг път, преди да се доближат по продажби до компютрите. Според изследване на глобалната анализаторска компания IDC през тази година ще бъдат продадени 361.5 милиона компютъра. Тази цифра ще нарасне до 541.5 милиона през 2015 г. През същата година продажбите на таблети ще са наполовина – около 275.3 млн., твърди доклад на консултантската фирма iSuppli. Така че през следващите години добрият стар компютър няма да изчезне, просто тези два вида дигитални устройства ще съжителстват паралелно. И вероятно няма да са единствените по рода си.

Post-PC ерата обаче не е това, което вероятно си представяте първосигнално. Таблетите ще са само едно от многото нейни превъплъщения. Шумотевицата около появата им в началото на 2010 г. беше една от основните причини да се заговори, че сме на прага на драстична промяна в компютърния бранш. Инвазията на таблетите концентрира вниманието върху един процес, който всъщност тече от няколко години, но едва сега става видим за всички.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

71 коментара
 • 1
  salamander avatar :-|
  salamander

  Всички тези неща ме отвращават ужасно

 • 2
  olddog avatar :-P
  olddog
  • -14
  • +135

  "Всичко това обаче е само началото. В post-PC ерата компютърът ще бъде интегриран във всевъзможни устройства и ще присъства в най-различна форма."

  Например ще чета Капитал на предния панел на фурната докато готвя соса за спагети и ще чукам коментара по кухненския плот със вилица. Проблема е, че всички много ще се омазниме Витуално и ще трябва да включиме система "Аватар" за деактивиране на мазнината в мозиците на журналистите....

 • 3
  olddog avatar :-P
  olddog

  Иначе ви обичам много...

 • 4
  nixonanim avatar :-P
  Nixonanim

  "Nobody has a clue what will happen in 5 year's time..." - сър Кен Робинсън на ТЕД конференцията през 2006-та година. До ден днешен си остава най-гледаната лекция. Не мисля, че която и да е агенция може да предвиди какво ще се случи до 2015-та. iPad преди две години не съществуваше, а сега вече има продадени над 50 милиона бройки от него, създавайки цял пазарен сегмент. Да не говорим за развитието на смартфоните и всякакви други устройства.

 • 5
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  ногу глутен в спагетите, затуй... ако наместо спагети щръкат едамаме... сварено в интелигентно гърне... шеим изтънеят мозъците дотолку... чеше мое цела редакция в една черепна кутия да збереш... :)

 • 6
  jj avatar :-P
  J.J.

  Интересно би било да се наблюдава развитие на cloud услуги, като се има предвид все по-голямата предпазливост на потребителите, кой точно има достъп до така ценните им данни... Аз лично съм дълбок скептик за тези услуги, особено на по-развитите пазари. Да, вероятно устройствата ще комуникират едно с друго и т.н., то това и сега е реалност, но едва ли потребителят скоро ще бъде готов да предостави всичките си данни за управление от трето лице... А иначе Nixonanim е напълно прав, никой не знае какво ще се случи след 5 години...

 • 7
  gligi avatar :-|
  gligi
  • -20
  • +182

  Всъщност всички знаем какво ще се случва след 5 години: да, устройствата ще са по-"умни" (разбирай: по-скъпи, по-сложни и по-нетрайни), хладилникът ще си говори с пералнята, петролът ще е в пъти по-скъп, истинската храна - още повече, ще имаме повече контакти и по-малко приятели, повече интернет и по-малко знания, повече ентъртейнмънт и по-малко свободно време, повече курорти и по-малко ваканции, повече лекарства и по-малко здраве, повече комуникационни устройства и по-малко разбирателство...............

 • 8
  olddog avatar :-|
  olddog
  • -11
  • +119

  Аз имам такова чуство, че повечото от вас използват компютъра само за четене и разглеждане на картинки. Проектиране, 3Д проектиране, рендване, физика, астрономия, математически модели. Как ще ги правите варейки картофи, с комуникация между тенджера и пералнята? Смартфона и таблета са средства за забавление и комуникация но в никакъв случай сериозно средство за работа. Освен ако сте журналисти. Ха, ха, ха.

 • 9
  jorji24 avatar :-?
  Джон Доу

  Тази прекаленна мания към продуктите на Apple започва да ме отвращава.
  И какво всички са се хванали за тая "post PC era" , технологиите във всяка една сфера се развиват , дали ще е телевизори , перални ,компютри или опаковката на зрънчото.

  Едва ли не Стив Джобс е изобретил пост ПЦ ерата ,че компютрите нямало да са каквито бяха преди 10 години, е еврика братче... ( no hard feelings към Стив , имам дълбок респект към него )

 • 10
  frost avatar :-|
  Whiskey&Gunpowder

  Отлична статия


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK