Как "убихме" един Facebook-фантом

При какви условия можете да загубите страницата си в най-голямата социална мрежа

Сигурно поне сте чули историята как през тази седмица Facebook профилът на журналистката от bTV Миролюба Бенатова беше "убит". Респективно, ако администраторите могат да изтрият един профил без предупреждение, логично е да си зададем въпроса "може ли това да се случи и на мен". Особено когато става дума за най-голямата социална мрежа в света, която към момента има над 800 млн. потребители. Когато профилът във Facebook започне да се превръща в своеобразна дигитална идентичност, а самата социална мрежа - основно средство за комуникация, закономерно е да се замислим при какви условия може се окажем "наказани" и какви ще са последствията от това.

Поради тази причина направихме експеримент, в който проследихме как се "убива" един профил в социалната мрежата.

Казусът "Миролюба Бенатова"

Журналистът на bTV стана обект на атаки след случая "Катуница". В голяма степен протестите в страната, които го последваха, бяха координирани именно чрез Facebook. Организирана беше атака срещу личната страница на Бенатова в социалната мрежа, както и срещу електронната й поща. Без предупреждение администраторите на Facebook деактивират потребителския акаунт на журналистката, като посочват за причина "нереалния й профил". В правилата за употреба (виж карето) на интернет гиганта изрично се споменава, че представянето за друг човек или създаването на множество потребителски профили е забранено. Това правило обаче често убягва от погледа на администрацията на сайта, или поне докато профилът, който го нарушава, не бъде докладван. Facebook не дава информация за това кой и колко на брой пъти е посочил акаунта на Миролюба Бенатова като фалшив.

Нашият профил

Създадохме фиктивна самоличност, която нарекохме Красимира Г. и регистрирахме във Facebook (виж хронологията). Публикувахме голи снимки и коментари с грубо, агресивно, нецензурно и дискриминационно съдържание. Помолихме потребители в социалните мрежи Twitter и Facebook да докладват профила и предвидливо оставеното публично съдържание, като изтъкват избрани от тях причини. Резултатът беше над 40 души, които, освен че изпълниха желанието ни, споделяха линк към фантома в социалните мрежи. Оставихме на потребителите да изберат причина да докладват профила, защото решихме, че когато такава реално липсва, те ще изберат възможно най-лесната.

Тук стана ясно каква може да е връзката между казусите на Красимира Г. и Миролюба Бенатова. Около 60% от потребителите бяха посочили, че профилът "се представя за друг човек или е фалшив", 30% - че "тормози приятел по неопределен начин", и 10% - че се "представя за човек, когото познавате". Това, разбира се, е само ориентировъчна статистика, защото реалният брой на рапортите, изпратени до администрацията на Facebook, не могат да бъдат проследени.

Хронология на експеримента

Ден I: Създадохме профила в 11:30. В 19:00 получихме предупреждение от Facebook на база на публикуваното съдържание. Част от него беше изтрито, но акаунтът все още беше активен.

Ден II: Красимира Г. пусна снимки на разголени девойки. В 18:30 получихме съобщение, че фотографиите са изтрити.

Повторното предупреждение бе съпътствано от блокиране на акаунта за 24 часа заради нарушаване на правилата за използване на Facebook.

Социалната мрежа ни ги припомни.

Красимира Г. не можеше да публикува съдържание, но спокойно можеше да оглежда профилите на приятелите си.

Ден III: Красимира Г. е все още жива, макар и не особено активна в социалната мрежа.

Ден IV: Отново сме в играта.

Какво се обърка

Ключовата фраза в прибързаната реакция на Facebook при казуса с Миролюба Бенатова, която провокира деактивацията на профила й, е "критична маса". Казано с други думи, огромният брой юзъри, които са докладвали журналистката. Това, което притесни администрацията на социалната мрежа при нашия експеримент, бяха по-скоро публикациите на Красимира Г., които не съответстваха на правилата за употреба, а не количеството докладвания, които не бяха толкова значими на брой. В условията на Facebook изрично се споменава, че всякакви нападки, базирани на раса, етнос, националност, религия, пол, сексуална ориентация и здравословно състояние, подлежат на санкции. Същото е отношението към порнографското съдържание, което, както администрацията предупреждава, ще бъде изтрито. В текста на "Дневник" може да разбере как да докладвате група или фенстраница, нарушаваща тези правила.

Прераждането

В разговора ни с Миролюба Бенатова тя ни разказа, че след блокирането на потребителския й акаунт е започнала форсирана кампания, с която да възвърне активността на профила си. "Веднага подадох сигнал в ГДБОП, които изпратиха официално писмо до администрацията на сайта. Освен това се свързахме и директно с пресцентъра на Facebook. Изпратих и копие от личната си карта, за да докажа, че личният ми профил е реален." В резултат на тези действия само 2 дни след деактивирането профилът й отново е онлайн.

Но какво щеше да стане, ако Красимира Г. бъде деактивирана

Все пак има Facebook приложения, които биват замразени с месеци, въпреки че има заявени обжалвания срещу социалната мрежа от авторите им. Разработчиците на софтуер обаче твърдят, че санкции се предприемат едва в краен случай и ако технологичният отдел на социалната мрежа открие нещо нередно, те имат около 24 часа да го поправят, преди приложението да бъде напълно блокирано. Нашият експеримент потвърди, че практиката е подобна, когато става въпрос и за лични профили. Получихме две предупреждения, едва второто от които бе последвано от временно блокиране.

И все пак аз ли съм следващият?

Най-вероятно не, освен ако не сте Миролюба Бенатова или канадския актьор Уилиям Шатнър, познат от сериала "Адвокатите от Бостън". Неговият профил също беше деактивиран и подобно на този на Бенатова възстановен по-късно. Накратко: ако не сте публична личност, не имитирате такава и не нарушавате правилата на Facebook, които основно са изградени върху взаимното уважение между потребителите, трудно бихте могли да съберете нужния брой докладвания, за да бъдете "изтрит" без предупреждение. Ако все пак това се случи, винаги може да се свържете с помощния център на социалната мрежа, които, след като разгледат случая, могат да възстановят профила ви, като съдържанието, което сте публикували през годините, все още ще е там.
Facebook потребителите трябва гарантират, че:

Няма да изпращат спам и неоторизирани търговски съобщения, да използват ботове и повече от един личен профил.

Няма да влизат в профилите на други потребители и да споделят паролата или секретния си код с никого.

Няма да предоставят невярна информация или да създават профил на друг човек.

Няма да публикуват опасно съдържание, реч на омраза, порнография, както и съдържание, насърчаващо насилие и материали, които са нечия чужда интелектуална собственост, без съгласието на автора.

Не са осъдени по обвинение в сексуално насилие.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


53 коментара
 • 1
  kuncho avatar :-P
  Gaius Putorius

  Мазньо ФТВ

 • 2
  wildbalkan avatar :-|
  wildbalkan

  " "Веднага подадох сигнал в ГДБОБ, които изпратиха официално писмо до администрацията на сайта."- ?!WOW,УМНО МОМИчЕ,ГДБОБ:)

 • 3
  longanlon avatar :-|
  Longanlon

  оф, не опищя ли достатъчно света за нейния прословут профил тая набедена "журналистка", че и вие да и пригласяте сега...

 • 4
  ceco avatar :-|
  Цецо

  До коментар [#3] от "Longanlon":

  Всъщност изтриването на профила и е недопустимо. Поне според мен. Освен ако не е нарушавала нормалните изисквания. Най-малкото ония можеше да проверят преди това. Помисли си, че и на теб може за ти се случи (ако го ползваш). Само дето имам съмнение, че боп-а ще ти помага.
  Та идвам на тази част. Поради каква причина боп-а се намесва? Дали помагат на всички (ба си самаряните), проверявали са дали фейсбук има право да съхранява и как съхранява лична информация или?

 • 6
  voxy avatar :-|
  voxy

  ГДБОП? тая не е нормална за един профил, отделно дали ГДБОП биха обърнали внимание на всеки потребител, на който са му изтрили профила, очевидно някои са привилегировани

 • 7
  galinabo avatar :-|
  stitch

  А аз мога ли да се обадя на ГДПОП ако ми изтрият профила?

 • 8
  1951 avatar :-P
  1951

  Бенатова се моли през ГДБОП да и оправя профила във ФБ.....
  Това би станал чудесен скеч в комедиен сериал наречен "Булгаристан" :)

 • 9
  vba avatar :-|
  vba

  Бенатова щом са я "убили" сега за възкръснала ли се брои? Да имаш един от най-силните гласове в държавата - този на репортер в една от гледаните национални и да се правиш на умряла лисица, за дето те няма 2 дена във фейсбук и то не случайно, а след масов линч...е няма кой да и се върже освен родата и приятелите които не искат да си развалят рахата. Тя не "убива" ли по някой с всеки репортаж.
  Лесно е да си съдия с микрофон само в твойта уста! Сигурно е и приятно, и много умопомрачаващо...

 • 10
  thermobee avatar :-?
  Thermobee

  Капитал, не го усуквайте, а отговрете кратко - солидарни ли сте с обидите на една набедена журналистка спрямо собствения и народ?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал