Информационен потоп

Автоматичното споделяне във Facebook по-скоро ще отблъсне потребителите, отколкото да ги привлече

С Open Graph социалната мрежа Facebook унищожава споделянето, защото набляга на количеството, а не на качеството.

Може би единственото по-дразнещо нещо от празен Facebook профил е претъпканият такъв. Прекомерното споделяне води до маргинализиране на наистина важните и интересни интернет активности и теми.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ariman_info avatar :-?
  Ariman
  • + 13

  Всъщност това показва, че не потребителят е важен, не неговите интереси и желания, а информацията за него, която да бъде пакетирана и продадена като таргет група на бизнеса, само, че хората развиват силна рекламна слепота, а в интернет вече има приложения блокиращи повечето реклами.

  Нередност?
 • 2
  tsonkooo avatar :-?
  Тsonkooo
  • + 3

  Вече е факт...

  Нередност?
 • 3
  godmouth avatar :-|
  Постовете на някой друг
  • - 2
  • + 4

  Още по-лошо е изобщо да ползваш Фашистбук. Аз вече имам предложение за забрана на Фашистбук. Заради цензурата на линкове в Дневник/Капитал, ще пусна целия материал тук:

  16.10.2011

  Фашистбук.

  Наричам го така заради фашистката цензура в него.

  Според някои данни, 4 млн души в страната имат Интернет. От тях 2 200 000 души ползвали фашистбук. Това вече е проблем. Трябва да им се обясни на тези хора защо този сайт е лош.

  Но как да им се обясни, те дали ще го разберат или просто ще продължат да си го ползват, защото им е удобно и ще пренебрегнат аргументите на разума. Вероятно. Вероятно ще подминат и този пост и ще продължат с фашистбук.

  Наскоро осъдиха създателя на група, свързана с протестите срещу циганите. Това нямаше да стане ако тя не беше създадена във фашистбук. Всички групи по тази тема бяха цензурирани и протестите, съответно, спряха! Значи някаква сила контролира всичко това - хората - десетки, стотици хиляди правят едно, но един администратор променя коренно всичко.

  Попадна ми скоро този отговор:

  http://img6.imageshack.us/img6/6383/3868020d.jpg

  Това означава, че комунистите ви контролират. Да, във фашистбук.

  Немалко публични личности търпят да им трият страниците като че ли те са някакви ученици и някой голям се гаври с тях. А те търпят гаврата. Дори сериозни политици ползват този сайт. Позволяват на келеши с администраторски акаунти да ги правят на 5 ст.

  Келешите обаче умно цензурират избирателно. Най-вече цензурират съпротивата срещу статуквото. Така тези, които пазят статуквото, дори и не забелязват цензурата и това, което става около тях, защото техните страници никой не ги пипа.

  Ако не пречиш на никого, няма да те цензурират. Лошото е, че сайтът се използва за политически кампании. Това автоматично прави едни сили привилегировани спрямо други. Един кандидат може без проблеми да създаде страница с 10 000 фена, а на другия ще му я отрежат веднъж-два-три пъти - колкото трябва, и той ще трябва да започва всеки път от нулата - очевидно така крайният резултат е предопределен от притежаващите администраторски акаунти.

  Цяла революция може да се насочва, спира и съответно пуска по този начин. И лошото е, че благодарение на влизането в ЕС, както се вижда от картинката по-горе, сайтът е в ръцете на комунистите! (Много пъти се опитвам да обясня защо ЕС е вреден - ето един пример от многото, от който става ясно!)

  Отделен е въпроса какви са правилата на сайта, че са лоши, че не се спазват - нито справедливо, нито при еднакво третиране на едни и същи случаи, най-често изобщо не се спазват; че има изисквания, които не трябва да има, че сайтът създава предпоставки за убийства и насилие ако направим референция със случая Огнян Стефанов и съответно изискването в сайта да се представяш с рожденото си име (в добавка към невъзможността да си го смениш легално в София, както в други страни).

  Всичко това налага хората да се преориентират от фашистбук към други сайтове, които имат добри правила и, които се спазват. Това, разбира се, не е удобно, но е нужно. Вие трябва да осъзнаете да не ползвате фашистбук и всячески да го избягвате, винаги да търсите възможните алтернативи. Ако правите кампания във фашистбук, винаги я подкрепяйте в някой друг сайт и свободен форум, който няма да бъде цензуриран и винаги насочвайте посетителите на вашата страница във фашистбук към сайта, където да коментират. Разпространявайте този пост - той е важен за самите вас! Не се притеснявайте, че ще направите реклама на този форум. А по-добре ли е да правите реклама на комунистическия фашистбук? А да наливате парите от реклама в джоба на създателя му? Тук, както виждате, реклами няма. Сайтът е за обществото, не за джоба на създателя му, нито за личен негов рейтинг! Ако ми предложите друг сайт с такива характеристики - правила - аз съм готов да отида там, за да потвърдя, че не гоня лични интереси! Само ми посочете такъв сайт! За съжаление, знам, че не можете - практиката от десетина години го доказа и именно това наложи да създам този сайт.

  Ако трябва да се направи някаква важна кампания, за която подозирате, че ще бъде цензурирана във фашистбук - започнете я тук! Стига да е с обществено-политическа насоченост!

  Аз не съм блогър - не искам да съм център на вселената като блогърите. Пиша във форум наравно с другите, така че да се чуват всички аргументи. Не стоя със статия, под която плебса да пише, а аз да им светя отгоре и рейтингът ми да лети към небето без основание!

  Тия блогъри са ми много смешни - когато аз съм писал в Интернет и съм се борил за свободата на словото в него, те май не са знаели какво е Интернет. Затова каня и тях тук. Не държа да ползваме точно този сайт. Но друг по-добър не можете да предложите! Опровергайте ме ако можете!

  Давайте предложния по темата.

  Нередност?
 • 4
  patchev avatar :-|
  HXP
  • - 2
  • + 5

  Определено доста малоумна стъпка от страна на Цукърбърг с цел да привлече повече печалби. Не стига, че немалка част от информацията на потребителите е наистина обществено достояние, с новото приложение ще стане всичката.

  Нередност?
 • 5
  varnasummer avatar :-|
  varnasummer
  • + 3

  Очаквам храна с вградени gps хапчета, които да следят пътя на лайната из градската канализация, поглъщането от рибите, обратното им залавяне и обратно до масата.

  Нередност?
 • 6
  omniam avatar :-|
  omniam

  Наистина статиите, които разбирам, че мои приятели са чели, не си заслужават, а аз не желая да споделям всичко, което правя - а само отбрани неща и то за определени хора, на които би било интересно. Много добър анализ.

  Нередност?
Нов коментар