Учебник по Facebook

10 съвета как най-добре да се подготвите за момента, когато новият Timeline интерфейс ви бъде натрапен


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


39 коментара
 • 1
  t__ avatar :-|
  t__

  Упражнения за домашна работа

  Упражнение 1: Създайте си акаунт в Diaspora: https://diasp.eu/

  Упражнение 2: Поканете всички приятели от Facebook в Diaspora.

  Упражнение 3: Изтрийте профила си във Facebook завинаги. Ето тук:
  http://www.facebook.com/group.php?gid=16929680703

  Упражнение 3: Радвайте се на свободата да сте господари на личните си данни благодарение на Diaspora.

 • 2
  mitkovasilev avatar :-P
  Митко Василев

  на мен новата придобивка ми харесва. дава съвсем друга функционалност, но аз все пак съм пресен в бука и още нямам шаблонни възприятия :D :D :D

 • 3
  az_sum avatar :-|
  Борис Луканов

  До коментар [#1] от "t__":

  Не надценявай Диаспора:-)

 • 4
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube

  Изтрих си профила в бука. Не приемам да съм стока за продажба под формата на лични данни. Не ме кефи и цялостната идея и настройките за поверителност. И не ме радва и факта, че данни публикувани там реално никога не могат да бъдат изтрити. Има и други начини за общуване - използвайте ги. Фейса вече се използва на запад от данъчни, полиция и прочее служби за откриване на хора посредством приятелите им. Тук знам за случаи през него да се издирват длъжници от мутри. Ако го ползвайте, внимавайте какво споделяте. А най-добре живейте без него.

 • 5
  seokungfu avatar :-|
  SeoKungFu

  Не забравяйте и да си го преместите !

 • 6
  mcvess avatar :-P
  McVess

  До коментар [#4] от "dreamboxer":

  А не е ли по-лесно да си чист пред данъчните, полицията и прочее служби. А щом се е стигнало до мутри, то фейсбук е последния ти проблем :) Да не забравяме че споделянето е напълно доброволен и съзнателен акт, какъв е смисълът да публикуваш нещо, а после да се чудиш как да го скриеш?

 • 7
  godmouth avatar :-|
  Постовете на някой друг

  Мисля, че дейността на тази фирма трябва да бъде забранена на територията на страната, а качването на съдържание в нея да се криминализира:

  Линк няма:

  "Фашистбук.

  Наричам го така заради фашистката цензура в него.

  Според някои данни, 4 млн души в страната имат Интернет. От тях 2 200 000 души ползвали фашистбук. Това вече е проблем. Трябва да им се обясни на тези хора защо този сайт е лош.

  Но как да им се обясни, те дали ще го разберат или просто ще продължат да си го ползват, защото им е удобно и ще пренебрегнат аргументите на разума. Вероятно. Вероятно ще подминат и този пост и ще продължат с фашистбук.

  Наскоро осъдиха създателя на група, свързана с протестите срещу циганите. Това нямаше да стане ако тя не беше създадена във фашистбук. Всички групи по тази тема бяха цензурирани и протестите, съответно, спряха! Значи някаква сила контролира всичко това - хората - десетки, стотици хиляди правят едно, но един администратор променя коренно всичко.

  Попадна ми скоро този отговор:

  http://img6.imageshack.us/img6/6383/3868020d.jpg

  Това означава, че комунистите ви контролират. Да, във фашистбук.

  Немалко публични личности търпят да им трият страниците като че ли те са някакви ученици и някой голям се гаври с тях. А те търпят гаврата. Дори сериозни политици ползват този сайт. Позволяват на келеши с администраторски акаунти да ги правят на 5 ст.

  Келешите обаче умно цензурират избирателно. Най-вече цензурират съпротивата срещу статуквото. Така тези, които пазят статуквото, дори и не забелязват цензурата и това, което става около тях, защото техните страници никой не ги пипа.

  Ако не пречиш на никого, няма да те цензурират. Лошото е, че сайтът се използва за политически кампании. Това автоматично прави едни сили привилегировани спрямо други. Един кандидат може без проблеми да създаде страница с 10 000 фена, а на другия ще му я отрежат веднъж-два-три пъти - колкото трябва, и той ще трябва да започва всеки път от нулата - очевидно така крайният резултат е предопределен от притежаващите администраторски акаунти.

  Цяла революция може да се насочва, спира и съответно пуска по този начин. И лошото е, че благодарение на влизането в ЕС, както се вижда от картинката по-горе, сайтът е в ръцете на комунистите! (Много пъти се опитвам да обясня защо ЕС е вреден - ето един пример от многото, от който става ясно!)

  Отделен е въпроса какви са правилата на сайта, че са лоши, че не се спазват - нито справедливо, нито при еднакво третиране на едни и същи случаи, най-често изобщо не се спазват; че има изисквания, които не трябва да има, че сайтът създава предпоставки за убийства и насилие ако направим референция със случая Огнян Стефанов и съответно изискването в сайта да се представяш с пълното си име по документ за самоличност.

  Всичко това налага хората да се преориентират от фашистбук към други сайтове, които имат добри правила и, които се спазват. Това, разбира се, не е удобно, но е нужно. Вие трябва да осъзнаете да не ползвате фашистбук и всячески да го избягвате, винаги да търсите възможните алтернативи. Ако правите кампания във фашистбук, винаги я подкрепяйте в някой друг сайт и свободен форум, който няма да бъде цензуриран и винаги насочвайте посетителите на вашата страница във фашистбук към сайта, където да коментират. Разпространявайте този пост - той е важен за самите вас! Не се притеснявайте, че ще направите реклама на този форум. А по-добре ли е да правите реклама на комунистическия фашистбук? А да наливате парите от реклама в джоба на създателя му? Тук, както виждате, реклами няма. Сайтът е за обществото, не за джоба на създателя му, нито за личен негов рейтинг! Ако ми предложите друг сайт с такива характеристики - правила - аз съм готов да отида там, за да потвърдя, че не гоня лични интереси! Само ми посочете такъв сайт! За съжаление, знам, че не можете - практиката от десетина години го доказа и именно това наложи да създам този сайт.

  Ако трябва да се направи някаква важна кампания, за която подозирате, че ще бъде цензурирана във фашистбук - започнете я тук! Стига да е с обществено-политическа насоченост!

  Давайте предложния по темата.

  Коментирайте тук - под този пост - регистрация не е необходима. Тя само улеснява и премахва нуждата от въвеждане на антибот код."

 • 8
  t__ avatar :-P
  t__

  До коментар [#3] от "Борис Луканов":

  Същото ми го казваха и за Wordpress преди години. :)

 • 9
  non_party avatar :-P
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ

  Който иска да ползва Фейсбук, трябва да го прави с ясното съзнание, че всичко което е написал, споделил, публикувал и т.н. и т.н. става достояние на всички. Когато сте сред хора не си чешете задника, не се преобувате пред тях, най-вече не ходите по нужда пред погледите им, нали ? Тогава защо това трябва да се прави във ФБ, а след това да се протестира ?
  Все пак регистрацията там е напълно доброволна, а не задължителна и насила никой не е принуден да стои там !

 • 10
  godmouth avatar :-|
  Постовете на някой друг

  До коментар [#1] от "t__":

  Добре започва, но е още алфа. Няма групи и страници, а на мен това ми трябва. И все пак май това е пътя. За момента също е бавно.
  https://diasp.eu/u/globaladmin
  И все пак, не си ли е на твой хостинг, цензура, предполагам, винаги може да има.
  Например, онези групи против циганите във фашистбука, които ги изтриха, може ли такова нещо да оцелее тук (не, че опцията за групи я има)?
  Може би ще заложа на собствена wp инсталация.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход