Правото да си единственият хубав

Опитите на Apple да претендира за собствеността над "качествения дизайн" са на път да доведат до патентни абсурди

Капитал
Капитал    ©  Капитал
Капитал
Капитал    ©  Капитал

Глобална патентна война бушува в света на технологиите в момента. Тя може да не дават човешки жертви, но след десетото дело, заведено от Apple срещу някой от конкурентите им, мозъчните клетки на анализаторите, които имат "честта" да следят случващото се, като че ли започват ритуално да се самоубиват.

Вероятно осъзнавайки абсурдността на всичко, което се случва, "отхапаната ябълка" реши сама да предостави решение на проблема с "копирането на интелектуална собственост", както компанията сама нарича целия спектър смартфони, излезли на пазара през последните 5 години. Резултатът е, че в края на миналата година Apple публикуваха наръчник, наречен... "Как да не копирате от нас". В официалния документ се излага експертното мнение на индустриалния дизайнер Купър Уудринг, който е квалифициран като независим сътрудник на Международната търговска комисия в САЩ.

Според Уудринг, за да не нарушава изконните дизайнерски права на iPhone, един смартфон няма право да бъде:

- с правоъгълен преден панел

- с плоски предни повърхности - с черен или прозрачен екран - с правоъгълен екран - със заоблени ъгли
- с центриран екран

- със слушалка, центрирана над екрана

И ако този списък не е предизвикал достатъчно изумление и нервен смях, ето ви и още нещо: Уудринг настоява, че при таблетите освен изброените забрани трябва да бъде включено и още едно ограничение. Те нямат право да бъдат тънки.

Сериозността, с която тези странни твърдения са поднесени, единствено допринася за тяхната смехотворност. Цялостната ситуация обаче от смешна започва да става тъжна предвид факта, че подобни становища често имат реална тежест в съда и доведоха до легално ограничаване на потребителския избор на големи пазари като Германия и Австралия, където Apple се опитва да блокира продажбите на своите най-големи конкуренти.

По принцип исковете на компанията, свързани с нарушения на технологични патенти в хардуера и софтуера им (там, където такива са установени), биха могли да се окажат напълно основателни и предстои да бъдат анализирани по време на съдебните спорове. Предявяване на претенции за ексклузивни права над дизайнерските решения обаче са, меко казано, шокиращи.

Кръгли или криви

Защо смартфоните и таблетите имат правоъгълна форма? Защо те не са например кръгли? Отговорът се крие в съдържанието, което се предполага, че ще бъде консумирано на това устройство – книгите са с такава форма, киното също ползва правоъгълника за стандарт, както и цялостното оформление на интернет страниците. Това са очевидни неща, към които ябълковата компания не би трябвало да предявява патентни претенции.

Предложението за изместване на слушалката и екрана встрани също са смехотворни – нима Apple е патентовала симетрията? Позиционирането на двата основни интерфейса на един телефон – екрана и слушалката, служат на функционалността на устройството, а не на дизайна. Това е и основният аргумент на патентния експерт Итай Шърман, който защитава ответника Samsung в съдебните дела на корейската компания с Apple.

Лидери под прицел

Сред всички компании, срещу които Apple води патентна война в съдилищата в САЩ и по света, именно Samsung изглежда под най-сериозен обстрел. Което на пръв поглед е странно предвид, че всички конкурентни на iPhone и iPad продукти са симетрични, с правоъгълна форма и плосък прозрачен екран. В Китай дори се произвеждат абсолютни клонинги на iPhone, които обаче за момента не са обект на съдебно преследване. Кратък поглед върху годишните финансови отчети на "съдените" компании, показва, че не HTC и не LG, нито Motorola, а точно Samsung представляват най-голяма заплаха за пазарния дял и печалбите на Apple.

През последната година именно корейският технологичен гигант изстреля платформата Android на Google на първо място по пазарен дял в САЩ и макар че все още изостава зад ветерана при мобилните операционни системи Symbian в Европа, тенденцията ѝ за растеж сериозно застрашава да остави iOS продуктите назад в надпреварата. Apple, разбира се, няма да се дадат без бой, като липсата на достатъчно истински патентни нарушения явно кара компанията да прибегне към претенции, свързани с външния вид и даването на комични съвети като тези на Купър Уудринг.

Пазар без конкуренция

Ако някой производител на мобилни устройства последва изложените в този наръчник предложения, то неговият продукт едва ли някога ще види бял свят. Просто защото няма да може да изпълнява функциите, за които е създаден. Удобният достъп до мрежата, възможността за качествено възпроизвеждане на мултимедийно съдържание, както и способността за четене на книги в момента са решаващи за успеха на едно мобилно устройство, без значение кой е неговият производител. Съответно ограничаването на функционалността в което и да е от тези три отношения автоматично превръща всеки модерен мобилен продукт в ненужен и безполезен.

Това, разбира се, ще бъде добре дошло за Apple, чиято очевидна цел е пълна доминация и монопол на пазар, в който i-продуктите са без алтернатива и конкуренция. Което е, меко казано, ирония на съдбата, предвид начина, по който компанията се рекламираше в периода, в който се бореше с господството на IBM при PC съвместимите компютри.

Патентните дела на Apple

Apple срещу HTC – обект на иска са патенти, свързани с потребителския интерфейс, както и архитектурата и хардуера на iPhone.

Apple срещу Samsung – в момента Apple води война в 12 съдилища в 8 държави на 4 континента. Исковете са свързани с всички аспекти на продуктовата гама на корейците – от външен вид, през софтуер до начина на опаковане. В резултат на делата, премиерата на таблета Galaxy Tab 10.1 бе забавена на немския и австралийския пазар.

Nokia срещу Apple – финландците достигнаха до извънсъдебно споразумение с Apple през юни 2011 г., на базата на което ще получат над 800 млн. евро в компенсации за нарушение патентни права под формата на еднократна глоба плюс допълнителни 8 евро за всеки продаден iPhone оттук нататък.

Elan vs. Apple - "отхапаната ябълка" плати 5 млн. долара на малкия тайвански производител на сензорни дисплеи, след като съдът установи нарушение на патентите, които са ползвани в направата на мобилните устройства iPhone и iPad.

Кодак vs. Apple – през измината седмица фотогигантът заведе дело срещу Apple и HTC заради нарушаване на патентите си за възпроизвеждане и разглеждане на снимки върху цветен екран.

 

Още от Капитал

Дигитални модели

Дигитални модели